Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Bacteria go ahead…

Bacteria go ahead…

Op zoek naar een leuke hoes om je stoelen mee te bekleden? De Berlijnse ontwerper Jannis Hülsen heeft er een originele oplossing voor gevonden. Misschien niet meteen iets wat je thuis zal uitproberen, maar het zet toch aan tot denken.

Hülsen bekleedde zijn stoel door er een bacterie zijn gangetje op te laten gaan. Hij dompelde de stoel onder in een tank waarin de bacterie suiker verbruikt om een vezelachtig cellulosevel op te bouwen. Na dit proces liet hij het vel drogen tot een hoes die 100% biologisch afbreekbaar is.

Zoals ik al zei, niet meteen iets voor in je living. Het experiment kadert dan ook in een project dat onderzoekt hoe toekomstige materialen en productieprocessen er uit zouden kunnen zien. Het is al langer bekend dat micro-organismen gebruikt kunnen worden voor industriële processen, zoals gist bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de productie van brood, alcohol of kaas.

Nu is het mogelijk om chemische processen te vervangen door biologische processen. Dit is al gebeurd in de textiel-en wasmiddelenindustrie en toont dat er nog veel mogelijk is op gebied van productie van energie of kunststoffen. Benieuwd wat ons nog allemaal te wachten staat!

Voorlopig houden we het bij een stoelenhoes uit bacteriën…

Via: Dezeen

Foto’s: Samuel Henne

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Zelfgemaakt, eenvoudige cadeautjes om te geven of te houden

Zelfgemaakt, eenvoudige cadeautjes om te geven of te houden

Wij hebben de smaak van zelfgemaakte geschenkjes alvast te pakken! Ben jij er ook klaar voor om nog meer handgemaakte kadootjes over te leveren aan vrienden en familie? Dan is dit boek de handige Harry die je nodig hebt. Het boek Zelfgemaakt, eenvoudige cadeautjes om te […]

PrintFriendly and PDF
Zout water wordt zoet water…

Zout water wordt zoet water…

De Eliodomestico heeft niets met onze premier te maken, hoewel het ontwerp ook uit Italiaanse oorden afkomstig is. De ontwerper Gabriele Diamanti heeft een simpel zonne-oventje gemaakt waarmee zout water via een natuurlijk proces omgezet wordt in zoet water. Hoe werkt de zonne-oven juist? Heel simpel. […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *