Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij

De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij

Heb jij de eerste aflevering van De Columbus gezien? Ik wel, en ik heb er enorm van genoten. Ik las en zag er een vuist in tegen vliegvakanties en een pleidooi voor genieten dichtbij. En als we dat allemaal een beetje meer zouden doen, zou het misschien nog wel in orde komen met onze planeet.

Zomer zonder vliegen

Er is de laatste tijd heel wat te doen over vliegreizen, en terecht. Want De Standaard kopte vorige week dat één vliegreis al je klimaatinspanningen teniet doet. Daarop las ik over een leuk initiatief dat mensen oproept om deze zomer met alternatieve vervoersmiddelen op vakantie te gaan: zomer zonder vliegen. Check zeker hun website eens! 

In het boek ‘De verborgen impact’ berekende Babette Porcelijn ook al dat vliegreizen zo’n verschrikkelijke impact hebben op onze planeet en de klimaatverandering. Allemaal signalen dat het anders kan en moet vlogen me om de oren. 

De Columbus: fotocredits (c) Liefhebbers voor VRT

Genieten van onderweg zijn

En daar kwam Wim Lybaert dan met zijn nieuwe programma. Boenk op de actualiteit. Want in zijn programma ‘De Columbus’ gaat hij met een bekende Vlaming op weg naar een bekende vakantiebestemming. Ze reizen hiervoor met een bus die omgebouwd werd tot tiny house op wielen. Maar onderweg beseffen ze dat het daar veel te mooi en te goed is om altijd maar verder te willen gaan en besluiten ze te genieten van het moment, de landschappen en wat de reis hen brengt. Zoals Christoffel Columbus niet aankwam in Indië, maar onderweg een continent ontdekte. In de eerste aflevering was de bestemming Monaco, maar geraakten Wim en Minister Crevits niet verder dan een kleine 600 km en ontdekten ze zoveel moois, dat ze besloten dat dit ook goed was.

 

Wim Lybaert en de Columbus, fotocredits (c) VRT – Geert Van Hoeymissen

Waar is de moestuin?

Wim Lybaert staat bekend als Vlaanderens vriendelijkste moestuinman en ik vond het wel even raar om hem niet meer met de handen in de aarde te zien filosoferen over hoe schoon zijn tomaten zijn. Een beetje jammer ook, want hij had en heeft de kracht om nog meer mensen te overhalen om zelf hun eigen groenten te gaan kweken. En in de hele discussie rond goed of slecht vlees, kan hij de Vlaming ook terug naar de oorsprong van het vlees brengen en leren genieten van minder maar beter vlees. Ik had na het zien van de trailers dus een beetje schrik dat Wim televisie ging maken waar geen ecologische boodschap meer in zat.

Maar kijk: wat een pleidooi voor traag reizen, voor genieten van de reis in plaats van de bestemming, van vakanties dicht bij huis. Wat een vuist tegen altijd maar verder, meer en groter. Wat een charmante benadering van ecologisch reizen zonder dat het woord ecologie, klimaat of vliegtuig één keer valt. 

 

De Columbus onderweg: fotocredits (c) Liefhebbers voor VRT

Waar de route je brengt

Onze vakantie begint altijd op het moment dat we de poort achter ons sluiten en de weg oprijden. We rijden altijd bewust in twee dagen naar onze geliefde vakantiebestemming in Italië. Omdat een lieve vriendin in het zuiden van Zwitserland woont waar het altijd zo gezellig is. En omdat de uitzichten te mooi zijn om niet eens regelmatig te stoppen en te genieten. Maar na het zien van De Columbus krijg ik zin om een weekje langer met vakantie te gaan en nog meer te stoppen onderweg. De alternatieve routes te nemen en weer met de wegenkaart op schoot te rijden. Om de gps een keertje thuis te laten en ons te laten leiden door wat de route ons brengt. 

De beste momenten van de eerste aflevering kun je hier herbekijken. Nog tot 12 juni elke dinsdag om 20.40 uur op Eén. 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:


7 thoughts on “De Columbus: een pleidooi voor genieten onderweg en dichtbij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *