Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Drie recepten uit “De moestuin van Mme Zsazsa”

Drie recepten uit “De moestuin van Mme Zsazsa”

Een jaar zaaien, koken en proeven. Dat is wat Dorien Knockaert, Kim Leysen en Els Menten deden. Een jaar lang kwamen ze samen aan een woonwagen. Die stond in de moestuin van Kim. Het werd het hoofdkwartier van waaruit ze opereerden. Het werd een beetje vakantie, zo elke week met z’n drieën afspreken. En kijken hoe de groentebedden het stelden, voelen hoe een briesje hen frisse lucht verschafte, ruiken hoe de grond erbij lag.i love eco blog, Mme Zsa Zsa, Boek, De moestuin van Mme Zsa Zsa, Kim Leysen, Dorien Knockaert, Els MentenNa een jaar hadden ze een boek bijeengeschreven en -gekookt. Het boek zou Camping Zeekool heten. Omdat zeekool zo’n mooie naam is voor een groente. Omdat ze samen een campingsfeer creëerden. Uiteindelijk kwam de zeekool niet tot bloei dus kon er noch een gerecht noch een foto van gemaakt worden. Daarom kreeg het boek de titel De moestuin van Mme Zsazsa.i love eco blog, Mme Zsa Zsa, Boek, De moestuin van Mme Zsa Zsa, Kim Leysen, Dorien KnockaertOok mooi natuurlijk. Onder welke titel het boek nu door het leven gaat, de filosofie blijft dezelfde. En dat is slim tuinieren, ongecompliceerd koken en tijd overhouden om in de zon te zitten tussen de courgettes en de kolen in jouw eigen moestuin. Want het boek staat niet alleen boordevol groenterecepten, je krijgt er ook een volledige handleiding tot ecologisch moestuinieren bij. De basis voor de beginners, het grondigere werk voor ervaren tuiniers.

De moestuin van Mme Zsazsa is verkrijgbaar via WPG of bij je boekenhandel maar wij mogen jullie alvast verlekkeren met drie heerlijke lente-receptjes!

Frittata met snijbiet en feta

Van alle groenten die ik in mijn stadstuintje in Antwerpen kweek of probeer te kweken, liggen de rode melde en de regenboogsnijbiet mij het nauwst aan het hart. Mooi, makkelijk en lange tijd voorhanden. En je kunt er zulke lekkere omelettenmee maken. Op z’n Italiaans heet dat frittata. # Snel # Glutenvriji love eco blog, Mme Zsa Zsa, Boek, De moestuin van Mme Zsa Zsa, Kim Leysen, Dorien KnockaertVoor 1 grote pan

6 kleine aardappelen, in plakjes van 1/2 cm
ongeveer 350 g snijbiet
2 sjalotten, gesnipperd (of 3 lenteuitjes, fijngesneden)
10-12 eieren
50 g feta, in kleine blokjes (1/2 cm)
olijfolie
peper, zout

Lekkere extra: verse kruiden of rucola, als je die bij de hand hebt (alle kruiden zijn hier lekker)

Bereiding

1. Verwarm wat olijfolie in een stevige pan die niet aanbakt. Verdeel er de aardappelplakjes over en strooi er wat zout op. Haal de steeltjes van de snijbiet en snijd ze in stukjes van een halve centimeter.

Voeg de snijbietsteeltjes en de sjalotten of lente-uitjes toe aan de aardappelen en schep alles eens goed om, om te vermijden dat de aardappelen aan de pan gaan kleven. Dek de pan af en laat de aardappelen en snijbietsteeltjes op een zacht vuur garen (ongeveer 10 minuten, maar vertrouw vooral op je zintuigen).

2. Verwarm de ovengrill voor.

3. Hak de snijbietbladeren grof. Leg ze in de pan en laat ze slinken.

4. Klop de eieren los en voeg peper en zout toe. Doe een klein scheutje extra olie in de pan en draai het vuur even helemaal open, zodat de pan goed heet is. Giet de eieren in de pan en schud de pan wat heen en weer, zodat de eieren goed verspreid raken. Verdeel er de blokjes feta over.

5. Laat de frittata onder de grill in de oven garen, tot hij nipt gestold is (de meeste steelpannen hebben een hittebestendige steel, zelfs als hij van plastic is, met uitzondering van sommige oude, goedkope exemplaren).

Eet hem warm, op kamertemperatuur of koud, met een frisse groene salade.

Timing

~~ Frittata is lekker als hij pas gebakken is, maar ook de volgende dag smaakt hij nog prima.

 

Lauwe aspergesalade

# Snel # Feestelijk # Glutenvriji love eco blog, Mme Zsa Zsa, Boek, De moestuin van Mme Zsa Zsa, Kim Leysen, Dorien KnockaertHoofdgerecht voor 2, voorgerecht voor 4 personen

1 kg asperges, geschild
hazelnootolie
balsamicoazijn
3 eieren, hardgekookt en in achtsten gesneden
100 g zachte geitenkaas
enkele eetlepels fijngesneden bieslook
enkele eetlepels fijngesneden peterselie
boter
peper, zout

Bereiding

1. Snijd de helft van de asperges in pinklange stukken en houd ze apart. Snijd de andere helft half zo klein.

2. Bak de kleine stukken in boter met wat peper en zout, tot ze licht beginnen te bruinen, een vijftal minuten. Laat de langere stukken met een grote klont boter en wat zout garen in een afgedekte pan, op een gedempt vuur, tot ze zacht zijn (ook een vijftal minuten).

3. Bouw de salade op. Begin met de lange stukken asperge (laat hun jus in de pan en gebruik hem voor soep). Leg daarop afwisselend de kortere stukken. Breng ze subtiel op smaak met hazelnootolie en balsamicoazijn. Schik er de eieren, schepjes geitenkaas, bieslook en peterselie op, en strooi er naar smaak zout en peper over.

Risotto met erwten, munt en hazelnootboter

Een eenvoudige maar toch rijke risotto, om de naderende zomer te vieren. Let er op dat je lekkere bouillon gebruikt, want je kunt hem niet verdoezelen met een dik pak andere ingrediënten. # Snel # Glutenvriji love eco blog, Mme Zsa Zsa, Boek, De moestuin van Mme Zsa Zsa, Kim Leysen, Dorien KnockaertHoofdgerecht voor 2, voorgerecht voor 4 personen

3 of 4 sjalotten, gesnipperd
1 lange selderijstengel, in heel kleine stukjes
flinke mespunt gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera, verkrijgbaar bij onder meer Dille & Kamille en via www.gekruid.be)
enkele takjes tijm
200 g risottorijst
scheut witte wijn
ongeveer 1 l hete bouillon
150 g erwten (het liefst vers, maar diepvries kan ook)
30 g boter
6 g muntblaadjes (klein bosje), gesnipperd
Parmezaanse (of soortgelijke) kaas
citroensap
olijfolie en/of boter
zwarte peper, zout

Bereiding

1. Fruit de sjalotten samen met de selderij glazig in een zuinig bodempje olijfolie. Fruit het paprikapoeder en de tijm mee, en een snuf zout. Laat alles minstens 10 minuten smaak ontwikkelen.

2. Voeg de rijst toe. Roer hem enkele minuten om.

3. Blus de rijst met de witte wijn. Voeg daarna scheutje na scheutje hete bouillon toe. Wacht telkens tot de bouillon is opgenomen tot je nieuwe toevoegt. Blijf roeren in de rijst en check af en toe of hij gaar is. Misschien heb je niet alle bouillon nodig.

4. Zodra de rijst beetgaar is, roer je er de erwten onder. Laat alles samen nog enkele minuten garen, tot de smaak van de erwten naar wens is.

5. Smelt intussen in een apart pannetje de boter en laat ze rustig heet worden en goudbruin kleuren. Ze zal een nootachtige geur krijgen (vandaar het woord hazelnootboter).

6. Sprenkel de boter naar smaak over de risotto — misschien zul je niet alle boter nodig hebben. Strooi er wat kaas over, en tot slot de munt. Proef het resultaat en breng het op smaak met citroensap, zout en peper.

Lekker met…

~~ carpaccio van rode biet (zie blz. 260) of van courgette (zie blz. 260)
~~ een doodeenvoudige salade van stukjes radijs, frisse olijfolie, peper en zout
~~ een salade van een paar handen rucola, geroosterde noten, olijfolie en citroensap

Bedankt Mme Zsa Zsa voor het kookplezier! En Wpg voor het delen van de recepten!

 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 3 boeken “De Tuindokter”

Win 1 van de 3 boeken “De Tuindokter”

Heb je thuis een leuke tuin, een gezellig terras vol planten of enkel een bloembak op je vensterbank staan? Wil je jouw planten zo goed mogelijk kunnen verzorgen én wil je ze kunnen genezen als ze ziek zijn? Dat kan met de tips van De […]

PrintFriendly and PDF
Froggy is op zoek naar 50+50 enthousiaste testers!

Froggy is op zoek naar 50+50 enthousiaste testers!

AFGELOPEN: ALLE 100 PAKKETJES ZIJN OP!  – Dank je wel voor jullie enthousiasme! Ben je nieuwsgierig naar ecologische huishoudproducten en wil je de eerste stap zetten naar een ecofris huis? Dan heb je geluk! Want Froggy zoekt 50 enthousiastelingen die hun producten gedurende een maand […]

PrintFriendly and PDF


2 thoughts on “Drie recepten uit “De moestuin van Mme Zsazsa””

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *