I ♥ ECO & DRUANTIA: wasgel

I ♥ ECO & DRUANTIA: wasgel

Het recept voor wasgel kreeg meteen een plakkertje toen ik  het boek Creatief met kruiden en essentiële oliën van Créosa Govaers doorbladerde. Ik ergerde me immers al lang aan de verpakkingen van mijn wasproducten, zelfs al werk ik met navulpakken. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je je wasgel een eigen geurtje kunt geven die helemaal anders geuren dan de synthetische wasmiddelen uit de winkel. Créosa beschrijft in haar boek dat je al aan de slag kunt door gewoon een handvol zeepvlokken op de bodem van je wasmachine te leggen met daar de was bovenop. Het voordeel van een wasgel is dat je dan een perfecte drager hebt om essentiële oliën in op te lossen en op die manier telkens voor een ander parfum kunt kiezen.

 

Zeepvlokken en water, dat zijn de basisingrediënten voor deze wasgel.

 

Goede essentiële oliën en zeepvlokken die enkel uit zeep bestaan, daar ben je bij Druantia dan weer voor aan het juiste adres. Iris bezorgde me de benodigdheden voor een paar liter zelfgemaakte wasgel en ik moet zeggen: ik ben helemaal fan! De bereidingswijze is super simpel en dus maakte ik meteen een voorraad voor een paar maanden. En ik ben fan! Hou je klaar voor één van de simpelste, maar zo fijne DIY’s van I Love Eco & Druantia!

 

Kun jij ook zo genieten van was de hangt te drogen in de wind? (Foto: Marco Secchi voor Unsplash)

 

Nodig voor 5 liter wasgel:

– 100 gr marseillezeepvlokken

– 2 liter kokend water

– 3 liter koud water

– 20 druppels essentiële olie naar keuze (ik ging voor pompelmoes)

 

Zo maak je het:
  1. Doe de zeepvlokken in een schone emmer. Overgiet het geheel met kokend water. Meng met een mixer tot alles opgelost is tot een mooi geheel.
  2. Laat 24 uur staan.
  3. Je zult zien dat je mengsel hard geworden is. Giet er nu koud water op en mix het geheel tot je de structuur van een wasgel krijgt. Als je geen extra geurtje wil, is je wasgel nu al klaar.

 

Lees hieronder zeker mijn tips voor lekkere geurtjes bij je was. Foto: Caspar Rubin voor Unsplash

 

Enkele tips voor natuurlijke geurtjes:

Sinaas– of citrusvruchten: dit ruikt lekker zuiver en mijn kinderen zijn er fan van.

Pepermunt: heerlijk in de zomer voor een extra fris gevoel.

Lavendel: werkt bacteriedodend en ook ontspannend.

Tea tree: als er huisgenoten ziek zijn geweest en je alles extra schoon wilt

Geranium: gewoon omdat het zo lekker naar rozen ruikt en toch een pak goedkoper is dan de echte essentiële olie van rozen.

 

De wasgel gebruik je door zo’n 100 ml in een bolletje bij je was te leggen. Hij is zo’n drie maanden houdbaar.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “I ♥ ECO & DRUANTIA: wasgel”

  • Super is dit recept! Ben ik zelf ook al een tijd mee aan de slag. Ik maak ‘m altijd neutraal en kan dan desgewenst per wasbeurt een geurtje toevoegen of net niet. Waarom zou een mens nog vloeibaar wasmiddel kopen als je het zelf zooooo eenvoudig kunt maken?!

  • Leuk receptje. Dit wil ik uitproberen. Wat ik me afvroeg. Kan ik de wasgel ook in het zeepreservoir gieten zonder dat het zal stollen? Ik ben nog volop aan het experimenteren met het zelf maken van producten en heb tot nu toe enkel waszeep gevonden die ook hard wordt. Dit wil ik eerder voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.