Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Ecologisch leven in één oogopslag

Ecologisch leven in één oogopslag

Een foto van boterhammen, hoor ik je denken. Sinds wanneer is een foto van boterhammen een blogbericht waard? Wel, sinds die foto in één oogopslag samenvat hoe ik in het leven probeer te staan.

Het is niet zomaar brood, moet je weten. Het is gemaakt met een zuurdesemstarter die ik eind juni bij De Standaard kreeg. Netjes in leven gehouden door elke week te voeden met soms tarwe, soms spelt, maar meestal rogge. Pascal bakte het brood zondag in de houtoven van ons Velt-werkgroepje AsDa Bakt, een buurtinitiatief waarmee we één keer per maand samen met buren brood bakken in de houtoven in een parkje vlakbij ons huis. Het was restjesbrood, want ik verwerkte er het laatste speltmeel in en wat noten, pitten, zaden en rozijnen omdat ik te laat in actie schoot en de desem wat power wou geven.

Het recept:
150 gr starter
500 gr speltmeel
700 gr tarwebloem
150 gr mengeling van rozijnen, pitten en zaden
750 ml lauwwarm water
1 koffielepel zout

Ik mengde al deze ingrediënten eerst met een keukenrobot, liet alles een uur op een warme plek rijzen en daarna kneedde Pascal het tot twee broodjes. Omdat we buiten gingen bakken, vervoerden we de broden in een box van piepschuim met twee warme kersenpittenzakjes erbij.

Terwijl Pascal ging bakken, begeleidde ik een demokooksessie met als thema ‘feestelijke hapjes met seizoensgroenten’. Daarvan zijn de broodsmeersels twee restjes:

Pompoenspread: hiervoor roosterde ik een kleine pompoen (zonder pitten, maar met schil) in 20 minuten in de oven, besprenkeld met de olie die in een potje zongedroogde tomaten zit. Daarna mixte ik die gare pompoen met twee eetlepels zongedroogde tomaten tot een gladde massa. Volgens het recept moet er nog mascarpone bij, maar ik vind dat helemaal niet nodig en vind het zo overheerlijk.
Preisprei: ik kookte twee eitjes hard, stoomde twee preistronken gaar en mixte die. Daarna gingen prei en eitjes met een lepel mayonaise in een potje en mengde ik goed. Beetje kruiden met peper en zout en klaar!

Valt er nog iets op op de foto? Kijk eens goed? Ja! Mijn fietshelm! Want ik at dit ontbijtje op de trein naar mijn werk in Antwerpen nadat ik er eerst al een fietstochtje had opzitten. Om 5.50 uur op de fiets kruipen: in de zomer is het een zaligheid, in de winter moet ik me er toch extra voor oppeppen. Want het is weer die tijd van het jaar dat ik vertrek in het donker en terug naar huis rij in het donker. En ik ben daar gevoelig voor. Maar begin november heb ik me erover gezet: of het nu donker is of niet, het blijft een lekker fietstochtje.

Ook nog in beeld: mijn reclycleerbare koffiebeker, glazen fles water en dekseltje van mijn lunchbox. Maar jullie hadden niets anders van mij verwacht, toch?

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

5 Beste Webshops voor Eco & Fair Trade Kleding ( + Bonus! )

5 Beste Webshops voor Eco & Fair Trade Kleding ( + Bonus! )

1. watMooi | 2. GOEDvanDoen  | 3. Meer dan mooi | 4. Supergoods | 5. BrandMission Wat zijn de beste webshops op het gebied van Eco en Fair Trade online kleding? Dat uitzoeken kan een tijdrovende klus zijn! Om je te helpen en werk te besparen, heb ik mijn favoriete Eco & […]

PrintFriendly and PDF
Win 1 van de 2 boeken “Plezant Platteland”

Win 1 van de 2 boeken “Plezant Platteland”

Hoera, wij mogen 2 exemplaren weggegeven van Plezant Platteland! Het boek neemt je mee op ontdekking in de mooiste streken van Vlaanderen. Wil je de natuur intrekken en nieuwe plekjes in Vlaanderen ontdekken die de moeite waard zijn? Schud dan jouw plezantste plattelandstip uit je […]

PrintFriendly and PDF


1 thought on “Ecologisch leven in één oogopslag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *