Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Een reuzenzadenfabriekje voor de winter

Een reuzenzadenfabriekje voor de winter

Ik ga zonnebloemzaadjes planten. Uit een reuzenzonnebloem groeit een nieuwe zonnebloem met een heleboel…. zonnebloemzaadjes! Eigenlijk plant je dus ‘zonnebloemzaadfabriekjes’. De zaden oogst ik in het najaar. In de winter ga ik er vetbollen van maken voor de vogels. Ook fijn: bijen en hommels houden erg van zonnebloemen. Zelf geniet ik natuurlijk ook mee: die grote bloemen staan zo heerlijk zomers!

IMG_0019Als het weer een beetje gezellig mee doet ga ik deze week weer naar mijn mini-moestuintje. Ik huur er eentje voor een seizoen van de gemeente. Ik verwacht geen grootste dingen van mijn tuintje. Het is bedoeld om samen met mijn kinderen te kijken naar het wonder van de natuur. En dat gaat met deze zaadjes zeker lukken: dat zo’n klein zaadje, zo’n reuzenbloem oplevert. Dat is toch pure magie! En dan deze winter de vetbollen samen maken. Zo zorgen we in de stad ook een beetje voor mama-natuur!

Nog even een reminder: niet-biologische zaden zijn een enorme No-Go. Niet-biologische zaden zijn namelijk gedoopt in gif (ik zou bijna schrijven ‘gewone’ zaden maar ik vind dit helemaal niet gewoon). Het gif (bestrijdingsmiddel) zit na het gifbad op het zaadje en komt natuurlijk ook in de plant. Bijen en hommels vliegen op de bloem van giftig zaad en leggen vervolgens massaal het loodje. Mijn zaadjes kocht ik gewoon bij de supermarkt. Let even goed op of er echt op staat dat het biologisch zaadjes zijn. Geen ecolabel? Dan weet je zeker dat je nog heel even door met zoeken!

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Een maand niet naar de winkel #2

Een maand niet naar de winkel #2

Net een maand geleden kwamen we terug van vakantie. De moestuin was een woestuin en de kasten zaten vol voorraad. Toch had ik precies de onweerstaanbare drang om meteen naar de winkel te gaan om weer van alles vers te halen. In de winkel besloot […]

PrintFriendly and PDF
I ♥ ECO & DRUANTIA: ONTVETTENDE TUINIERSZEEP

I ♥ ECO & DRUANTIA: ONTVETTENDE TUINIERSZEEP

Net zoals vroeger slaat I ♥ Eco met Iris van Druantia de handen in elkaar om jullie weer te voorzien van heerlijke DIY-recepten voor de beste verzorgings- en schoonheidsproducten. Ik ben dan ook wat trots jullie ons eerste gezamenlijke projectje te tonen: tuinierszeep. Zoals jullie misschien […]

PrintFriendly and PDF


7 thoughts on “Een reuzenzadenfabriekje voor de winter”

  • Omdat ik heel graag zonnebloemen zie en ook vd pitjes hou (zowel voor de vogels als voor mezelf) heb ik al onnoemelijk veel pogingen ondernomen om zonnebloemen in mijn tuin te zaaien en te planten, zowel in volle grond als in terraspotten. Jammer genoeg worden die altijd compleet verslonden door de slakken. Dit jaar wil ik het alleen nog es proberen als ik goeie tips krijg hoe ik die slakken bij de zonnebloemen (en mijn aardbeien en paprika’s) weg kan houden. Slakkenvallen met bier en siroop volstaan niet. Dank op voorhand!

  • Dank u. Maar helaas… bijna alles al geprobeerd. Heb geen kippen, noch aaltjes, hier zitten wel veel merels en lijsters die zich tegoed doen aan slakken maar ook zij kunnen ze niet allemaal op. Ik zal es moeten zoeken naar die eco korrels. En hopen dat mijn buurman zijn hosta’s toch es beu wordt, als die broeihaarden weg zijn, komen er sowieso minder bij mij, denk ik.

    • Hi Christine,
      Goed, nog een tip dan, die mij goed werkt. Ik dacht er later pas aan. Het heet Slakkenschrik en is te koop bij de webwinkel Kopersporen. Je doet een randje koper om een pot of in de grond. Slakken hebben er een hekel aan omdat ze er een schokje van krijgen. Nu alleen nog zorgen dat ze niet via een andere plant alsnog bij je beschermde plantje kunnen en dan moet het alsnog lukken!

  • Zo. YouTube-filmpjes overtuigden me van het nut van zo’n kopertape. Langsgeweest bij Gamma waar ze er nog nooit van gehoord hadden. Bij Brico wist een heel vriendelijke medewerker me te vertellen dat een vriend van hem zo’n tape in Nederland gekocht had en dat hij kon bevestigen dat dat écht werkt, maar jammergenoeg had Brico dat “nog niet” binnen. Misschien later, maar nu nog niet genoeg gekend hier. Heb dus niet verder gezocht en online mijn bestelling geplaatst (net in promotie tot en met 2 juni bij Tuinadvies.be, daar nog wat planten & bloemenzaad ed gekocht ook; mijn bestelling was net op tijd binnen om nog van de promoprijs te genieten 😉 ) Ik laat zéker iets weten over mijn ervaringen hiermee. Nogmaals hartelijke dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *