Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Eerlijke kleding: de beste eco jeans merken

Eerlijke kleding:  de beste eco jeans merken

Eerlijke kleding: beste eco jeans merken

1. Wunderwerk 2. Monkee Genes 3. K.O.I. 4. Kuyichi 5. G-Star

Eerlijke jeans

Een post over de beste duurzame, eerlijke eco jeans merken. Dat is bijna een contradictio in terminis! Zo wordt denim meestal gemaakt van katoen, een water verslindende plant. Er zijn misstanden in de katoenpluk zoals heuse slavernij en kinderarbeid. Bovendien worden er chemicaliën gebruikt om spijkerstof te maken en zo zijn er nog wel meer issues met de productie van spijkerbroeken. Genoeg redenen om even een beetje na te denken welke spijkerbroek je aanschaft in plaats van gedachteloos een spijkerbroek voor 20 euro te halen. Gelukkig zijn we op I Love Eco van het goede nieuws: er zijn echt zat gave, verantwoorde merken! Gelukkig maar want ik ben verzot op denim. Hier komen alle merken op een rijtje!

nudie

Nudie Jeans

Ik bijt de spits af met Nudie Jeans. Nudie Jeans is een eigenwijs spijkerbroeken merk. Zo maken ze geen speciale modellen voor vrouwen. De theorie: Nudie’s zijn voor iedereen, dus ook voor vrouwen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst een Nudie zag. Ik was aan het werk in Groningen in de Mexicaan waar ik jarenlang werkte (Mexicaan de Four Rose’s, heerlijke tent, ook voor vega’s een aanrader!). Ik was toen danig onder de indruk van de mooi gewassen broek van de barman. Zijn billen kwamen er goed in uit! Van mijn studie weet ik niks meer maar dit weet ik me dan nog wel te herinneren, raar hoe het brein werkt (overigens viel de barman niet op vrouwen, maar mooi is mooi niet waar?). Nudie is een goed doordacht merk. Zo gebruiken ze al sinds 2012 100% biologische katoen. Er zijn meer wapenfeiten. Samen met Mud Jeans, is Nudie het enige spijkerbroeken merk dat van de organisatie Rank a Brand een score A krijgt. Een behoorlijke prestatie als je weet dat denim om te beginnen niet duurzaam is. Ook heel cool: de eerste 6 jaar dat je je broek hebt, kan je die gratis laten repareren in een Nudie Jeans winkel. Geen zin om helemaal naar Berlijn, Sydney of Stockholm te gaan? Dan krijg je een repairset opgestuurd. I like!

mud

Mud Jeans

Mud Jeans is een innovatief bedrijf: ze hebben de eerste Lease Jeans ter wereld! Lease jeans? Ja echt: bij hen koop je geen spijkerbroek maar je betaalt voor het gebruik van een spijkerbroek. Elke maand betaal je een laag bedrag (ongeveer ter waarde van twee kopjes koffie) en na een jaar heb je de keuze: Echt kopen, ruilen voor een andere of terug sturen. Is de broek af? Dan wordt de broek ofwel uit elkaar gehaald om iets nieuws van te maken, bijvoorbeeld een prachtig vest van gerecycled denim. Of hij wordt opnieuw verkocht: zo kan je dus een vintage spijkerbroek kopen die al lekker ingedragen is. Mud jeans is duurzaam to the max! Geen wonder dat zij net als Nudie een score A verdienen op Rank a Brand. En zit dat een beetje zo’n Lease Jeans? Absoluut, ik heb er zelf eentje en daar ben ik heel tevreden over!

ARMEDANGELS

ARMEDANGELS

Twee studenten en een goed idee. Zo begon ARMEDANGELS ooit met een collectie T-shirts in Duitsland. Dat beviel goed en de collectie werd steeds verder uitgebreid. Ondertussen voert het merk een volwaardige collectie waaronder spijkerbroeken. Maar wat Armed Angels echt een gaaf merk maakt? Natuurlijk gebruikt ook ARMEDANGELS biologisch katoen. Het label is Fairtrade en uiteraard tegen kinderarbeid. Maar het gave is dat ze niet alleen mooie spijkerbroeken maken maar daarnaast ook een onwijs hippe collectie. Vesten, sweaters, you name it, ik zou dolgraag elke dag in een volledige outfit van ze lopen. Ik ben bij elke collectie weer blij verrast met wat er weer voor moois ontworpen is. Ik heb er zelf nog helemaal niks in mijn kast van ARMEDANGELS, ik zit al een tijd te azen op een mooi gekleurde skinny die past bij mijn cowboy boots. Je kunt de kleding online in Duitsland bestellen en bij een paar webshops in Nederland. Dat bestellen in Duitsland kost een aardige duit helaas. Daarom heb ik me geabonneerd op de mailinglist: dan komt er vanzelf een mooie aanbieding voorbij!

koiK.O.I

Alweer een Nederlands merk! Je hebt al wel in de gaten denk ik dat je woont in een regio waar geweldige jeans merken bestaan! Kings Of Indigo (K.O.I) heeft veel verschillende modellen, dat is lekker fijn shoppen! Ze recyclen hun materiaal, gebruiken biologisch katoen en zijn lid van de Fair Wear Foundation. Wat ook echt bijzonder is: ze verven met natuurlijke indigo en de prints worden met de hand aangebracht met woodblock printing. K.O.I heeft trouwens ook een baby K.O.I lijn.

 

kuyichiKuyichi

Kuyichi heeft mijn liefde voor duurzame mode ontwaakt! Het merk bestaat al sinds 2001, toen was ik nog student! Door Kuyichi kwam ik er achter dat ik wat te kiezen had als consument. Dat ik de macht had om de wereld te veranderen met mijn geld en mijn keuzes. De wereld verbeteren is niet moeilijks, het is het juiste product kopen met jouw geld. Kuyichi is gestart door Solidaridad en dat vind ik bijzonder: een goed doel dat een super stoer duurzaam spijkerbroeken merk neerzet. Hoe cool is dat? Ik kocht shirtjes, spijkerbroeken en een gave winterjas van Kuyichi die ik al jaren draag (waar ik complimenten op blijf krijgen!). Er mogen dan veel mooie duurzame merken bijgekomen zijn, Kuyichi is nog steeds 1 van mijn favorieten qua design. Oude liefde roest niet tenslotte! Eerlijk is eerlijk: ze krijgen een B op Rank a Brand dus er valt op duurzaam terrein ook bij Kuyichi nog wat te winnen.

monkeeMonkey Genes

Monkey Genes zijn ‘Peta approved“. Als je weet wat voor die-hard organisatie Peta is, dan weet je meteen dat dat nog al wat wil zeggen. Monkey genes gebruikt helemaal geen dierlijke producten. De labels achterop de broeken zijn bijvoorbeeld van wasbaar karton! Monkey Genes is uiteraard een biologisch merk, ze hebben zelfs een Soil Association certificaat (en daar zijn ze terecht trots op). Zelf heb ik een Monkey Genes, gekocht bij BrandMission in Haarlem. Ik draag hem veel! Nu, na anderhalf jaar, zie ik nog steeds geen slijtplekken. Je hebt Monkey Genes skinnies in veel gave kleuren. Let wel op dat je de juiste maat koopt: ze rekken een beetje uit na een paar dagen dragen.

gstarG-Star

G-Star is een Nederlands merk. Het is hip en mooi en doet stoere projecten. Bijna on-Nederlands! Neem nu de collectie gemaakt in samenwerking met Pharell, G-star Raw for the Ocean. Ja, samen met de echte Pharell. Vet stoer toch? Bij de collectie G-Star Raw for the Ocean draait het allemaal om “Bionic Yarn”. Bionic Yarn is garen gemaakt van plastic resten uit de oceaan. Klinkt raar, plastic dragen? Dan denk ik dat je je misschien niet realiseert dat je al vaak plastic aan hebt… Zo is polyester niks anders dan plastic. Polyester wordt tot PET gemaakt voor bijvoorbeeld frisdrankflessen en… precies, kleding! Nou is het eigenlijk zo dat het produceren van PET veel water kost, niet zo milieuvriendelijk dus. Maar afval recyclen is natuurlijk wel duurzaam. Bovendien gaat kleding van polyester lang mee. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik laatst wel een zorgwekkend artikel las over microplastic dat van kleding afkomt als het gewassen wordt. Ik vermoed dat dat iets is om in de gaten te houden. Maar nog even terug naar G-Star: die maken natuurlijk niet alleen kleding van plastic. Op Rank a Brand haalt G-star een B. Zo gebruiken ze 19% biologische katoen. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld Monkey Genes dan weet je dus dat dit beter kan. Maar echt, ga je graag voor een bekend merk, koop liever een G-star dan bijvoorbeeld een Replay broek die slechts een E scoort op Rank a Brand en dus echt helemaal niks (bewezen) doet aan duurzaamheid.

Cheap Monday

De verrassing van de week: Cheap Monday zag ik ook in de lijst van Rank a Brand staan! Ze krijgen een score B van Rank a Brand. Nou is de Rank a Brand normering ook niet zaligmakend (ze halen vooral veel informatie van de websites van merken) maar het zegt wel degelijk iets. Score B betekent dat er verbeteringen mogelijk zijn maar dat dit merk zeker op de juiste weg is. En wat nou zo opvallend is: Cheap Monday is van H&M. Ik dacht altijd dat al dat milieu-geleuter van H&M greenwashing was: een mooie manier om je groene imago op te vijzelen. Dat geloof ik ten dele nog steeds. Natuurlijk is het voor grote ketens moeilijk om snel helemaal voor duurzaam te gaan. Maar kom op, grote merken kunnen veranderen als ze dat echt willen. De laatste tijd, lijkt het er echt op dat H&M niet alleen groen praat maar echt groen(er) doet. Zo kan je volgens Rank a Brand beter iets bij de H&M (score B) kopen dan bij de Hema met een score C (shocking!). Let wel op wat je rpecies bij H&M koopt. In elk geval kan je beter een Cheap Monday broek dan een Diesel, Replay of Gsus (die allemaal een score E behalen, again shocking!). Een Cheap Monday is trouwens ook fijn voor je portemonnee: die dure merkbroeken zijn minstens twee keer zo duur als een Cheap Monday broek. Reken trouwens maar niet dat het geld van bijvoorbeeld een Diesel broek naar de arbeiders in Bangladesh gaat. Nope, dat gaat regelrecht naar de marketingafdeling er die vette foto’s laten maken voor op de billboards. En natuurlijk naar de directeur.

HiutHiut Denim

Dan een merk, Hiut Denim, waarover ik een beetje twijfel: alleen een deel van de collectie wordt namelijk gemaakt van biologisch katoen. En dan ook alleen nog maar een paar mannen modellen. Het is wel een ongelooflijk gaaf merk met een bijzonder verhaal. De spijkerbroeken worden in Engeland gemaakt. In een dorpje waar dertig jaar lang spijkerbroeken werden gemaakt. Totdat de fabriek gesloten werd en de vakmannen naar huis moesten. De oprichter van Hiut Denim vond het vreselijk zonde dat al het vakmanschap verloren ging. Op hun site lees je: “As one of the Grand Masters said to me when I was interviewing: “This is what I know how to do. This is what I do best.” I just sat there thinking I have to make this work. So yes, our town is going to make jeans again.” Ik vind het een mooi melancholisch verhaal, het merk is hip en ze hebben respect voor geschiedenis en oude spullen. Dat maakt dat ik hun verhaal hier toch wil delen. Bovendien wordt, door de productie in Engeland te doen, een eerlijk loon gegarandeerd. Ga maar eens naar de site van Hiut Denim; ik weet zeker dat je het heel inspirerend zal vinden!

good societyGood Society

Good Society is een echt denim merk. Ze maken alleen maar denim broeken, denim blouses en denim jassen. En ze zijn serieus over hun duurzaamheid. Ze gebruiken 100% biologisch,  GOTS gecertificeerd katoen (zoals wel meer merken in deze lijst). 95 % van hun materialen worden in Italië gemaakt. Je kunt het je niet voorstellen maar vaak reizen materialen de halve wereld over. Bij Good Society worden de stoffen gemaakt in het land waar er ook kleding van wordt gemaakt. Dat scheelt weer een boel Co2 uitstoot. Bovendien komt bij Good Society maar liefst 100% van de broeken uit La bella Italia: daarmee wordt een eerlijk loon gegarandeerd (daar hoef je in Bangladesh meestal niet om te vragen). Het bijzondere aan dit merk is dat ze 100% C02 neutrale denim te maken. Natuurlijk realiseren ze zich bij Good Society dat spijkerstof niet de meest milieuvriendelijke stof is. Daarom compenseert Good Society extra door herbebossingsprojecten financieel te steunen. Op hun site vind je welke projecten dat precies zijn.

wunderwerk

Wunderwerk

Wunderwerk is een Duits merk uit Dusseldorf. Ook hier weer biologisch katoen. Wunderwerk heeft een complete collectie met veel gave andere kleding. T-shirts met leuke prints, mooie vesten. Genoeg om een poosje rond te snuffelen op de site!

Denim Lovers

En dat was het! Wat een lange lijst he? Ik vraag me ineens af waarom er eigenlijk nog merken zijn die niet hun best doen om op een verantwoorde manier te produceren. Ben je echt een enorme Denim fan? Kijk dan eens bij de House of Denim. Die organiseren in de Amsterdam Denim Days. En wist je dat in Nederland de enige echte Jean School ter wereld is? Fantastisch toch?

Nou, vertel op, wat is jouw favoriete merk? En welke ben ik vergeten? Laat het me weten!

PS. VIND HIER DE BESTE ECO WEBSHOPS!

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *