Gastblog Avalon: De stad schaft

Gastblog Avalon: De stad schaft

Kennen jullie Tine Tomme al? Tine is de leading lady van het Gentse restaurant Avalon. Avalon is al jaren een gevestigde waarde in Gent als het gaat over lekker veggie eten. Met het project Far Field zit ze regelmatig maar haar handen in de grond. Kortom, een straffe madam! Vandaag brengt Tine een enthousiaste gastblog over Eetbare Tuinen. Geniet en laat je inspireren!

Hoe meer mensen ik tegenkom, hoe relevanter het lijkt om te beginnen moestuinieren. Want de frustraties die geuit worden, spreken boekdelen. De stad is niet groen genoeg, eten is te duur, grond is praktisch onvindbaar,… We moeten iets doen aan de klimaatproblematiek. En hoe kan dat beter dan samen? Laat ons de stad eetbaarder maken door gewoonweg je eigen tuin of balkon, vensterbank of gevel groener te maken.I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto
Men voorspelt dat binnen een tiental jaren 75% van de Belgen in een stad zal wonen, werken en leven. Ons voedsel legt vaak honderden tot duizenden kilometers af om op ons bord te belanden. Belgische boontjes worden gedopt in Marokko. Garnalen vliegen naar China om gepeld te worden. De voorbeelden van inefficiënte, dure en complexe voedselstrategieën zijn te gek om los te lopen en verre van ecologisch.I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinJe eigen omgeving groener maken, vraagt een beetje van je engagement en tijd. Maar uiteindelijk duurt moestuinieren ook niet veel langer dan een uitstap naar de winkel en alles wat daarmee gepaard gaat. Bedenk dat je de auto neemt, naar de supermarkt rijdt, inkopen doet, alles in de auto laadt en er terug uit en alles een plekje geeft in de keuken. Reken daar een uurtje of 2 per week voor. Tijd die je gemakkelijk in je eigen tuin kan steken. En dat het veel voordelen heeft, daar hoef ik je niet aan te herinneren maar ik doe het toch.
QUOTE: Gardening is the most therapeutic and deviant act you can do. Plus you het Strawberries. Ron FinleyI love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto
Tuinieren werkt aardend of therapeutisch, als je ’t zo wil noemen. Je mag zelf oogsten en de oogst is gegarandeerd goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Het is educatief want je leert in sneltempo bij. Het is sociaal want een overvloed aan zelfgeoogste kruiden en groenten deel je liever met vrienden of buren. Perfect om af en toe samen te eten! Kinderen vinden het zalig om mee te helpen of samen met jou een paar uur in de tuin door te brengen. Eindelijk nog eens wat kwaliteitstijd! En als ze mee iets kweken, is de kans ook veel groter dat ze het met smaak zullen opeten.

Ren nu niet holderdebolder naar het eerste het beste tuincentrum. Daag jezelf eerst eens uit om je eigen of andermans afval-stromen in kaart te brengen en iets creatiefs te doen met wat je al allemaal hebt. Wij hebben kurken, wc-rolletjes, wijnflessen, groentenafval, appelsienenkistjes, plastic flessen, koffiegruis… te over. Ik durf mijn neus ook al eens in een verlaten container te steken voor wat afvalhout of een palletje.I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto links, Foto Rechts
Oppervlakte is meestal een probleem in een stadstuin. Maar verticaal tuinieren dankzij een creatief ophangsysteem kan al gedeeltelijk een oplossing bieden.I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto links, Foto rechts: unknown
I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFotoI love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFotoI love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto: Avalon I love eco blog, gastblog Avalon, Eetbare tuinFoto: Avalon

Water opvangen op je balkon of vensterbank is niet altijd evident. Gelukkig kan je een inventief wateropvangsysteem creëren door enkele zeer simpele technieken.

En wat met plagen? Zorg voor diversiteit in je tuin. Twee vliegen in één klap. Hoe groter de diversiteit, hoe kleiner de kans op plagen en hoe meer smaken je teelt. Vlinders en bijtjes blij, jij blij!

Toegegeven, moestuinieren is een beetje trial and error. Het is observeren, zoeken, leren en experimenteren. Maar iedereen en vooral jijzelf wordt er beter van. Heb je drempelvrees of weet je niet hoe te beginnen, kom eens een kijkje nemen op ons terras van restaurant Avalon. Niets is zo fijn om op een zonnige avond te genieten van een gemengde kruidensalade uit eigen tuin. Een scheut goeie olijfolie, wat heerlijk zuurdesembrood en een glas wijn. Moe maar voldaan, dat zeker!

Tip! Ecogardens.be, specialist in permacultuur en eetbare en ecologische tuinen en Mirabello.

Grow. Eat. Share. Enjoy.

Tine

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.