Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel! (2)

Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel! (2)

Avalon in Gent is een biologisch-vegetarisch restaurant. Eigenares Tine wil jullie elke maand inspireren met een gezonde tip via haar gastblog op I Love Eco. Vandaag krijgen jullie deel 2 van haar blogpost over pekelen. Wat pekelen juist is en hoe dat proces te werk gaat, kan je lezen in haar vorige blogpost.

Zoals beloofd, geeft ze vandaag een paar zeer eenvoudige recepten mee. Want haar chefs zijn echte pekelhelden en zuurridders! Wat dat geeft, ontdekken jullie hier!

I love eco blog, Avalon, gastblog, pekelen, inmaken,

Dit is een klassiek recept dat wij vaak gebruiken.

Knapperig gepekelde groenten (voor 400 g groenten)

Voor het pekelnat

– 2 cups (500ml) water
– ¼ cup (60ml) appelciderazijn
– 2 el zeezout
– 1 teen knoflook, doormidden gesneden
– 2 laurierblaadjes
– 1 tl geel mosterdzaad
– ¼ tl kurkumapoeder
– 2 tl gedroogde dilletoppen (of 2 takjes verse dille)
– 400g harde groenten in blokjes van ongeveer 1 cm. (bloemkool, koolrabi, daikon, wortel, ui, romanesco,…)

Maak het pekelnat door het water met de kruiden en smaakmakers aan de kook te brengen. Laat 5 minuten doorkoken. Maak een bokaal (van minstens 600 ml) goed schoon. Doe er de groenten in en overgiet met het pekelnat tot aan de rand van de bokaal. Wacht tot het afgekoeld is, plaats er het deksel op maar draai niet te vast en laat overnacht staan. Plaats na 24u in de koelkast. Tot 4 maanden houdbaar in de koelkast.

I-love-eco-blog_Avalon_pekelen_2_3

Zuurkoolveganaise

– 1 cup sojamelk
– 1 1/2 cup neutrale olie
– 2 tl zeezout
– 1/4 tl zwarte peper
– 1/2 cup (huisgemaakte) zuurkool
– 1 tl appelazijn
– 1 cup peterselie

Doe alles in een maatbeker en mix met een staafmixer tot een gladde massa. Lekker op bijvoorbeeld aardappels, geblancheerde groenten, salade.

I love eco blog, Avalon, gastblog, pekelen, inmaken,

Zuurkoolslaatje

– 1 cup fijngesneden chinese kool
– 1 aangedrukte cup of ½ bokaaltje zuurkool
– ½ cup veganaise
– 2 el fijn gehakte peterselie
– 2 el appeldiksap
– 2 el geroosterde zonnebloempitjes
– 1/4 tl zeezout

Snijd de zuurkool in kleine stukjes (met een groentemes of schaar). Doe de zuurkool in een schaal. Voeg er de overige ingrediënten aan toe en meng alles goed onder elkaar.

I-love-eco-blog_Avalon_pekelen_2_4

Veel pekelplezier, en geen smoelen trekken!

Recepten en beelden: Restaurant Avalon

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel! (2)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.