Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel!

Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel!

Avalon in Gent is een biologisch-vegetarisch restaurant. Eigenares Tine wil jullie elke maand inspireren met een gezonde tip via haar gastblog op I Love Eco. Deze keer is het thema: Pekelen.

Ik grabbel met mijn kleine, mollige handjes in de pot en trek er een langwerpig groen ding uit. Ik bijt erin alsof het snoep is. Ik ben verrast en trek spontaan een zuur gezicht. Mijn eerste augurk, ik speeksel volop. Een smaakervaring om nooit meer te vergeten. Intens zuur maar ook heerlijk verfrissend!

I love eco blog, Avalon, gastblog, pekelen, inmaken,

Overal ter wereld maken mensen gebruik van intens smakende, geconcentreerde smaakmakers en specerijen die de eetlust stimuleren en gerechten tegelijkertijd ook aantrekkelijker maken. Ze worden in verschillende combinaties gebruikt, gaande van pesto, salsa verde, pickles tot gekookte bereidingen als chutneys.

De meeste van die smaakmakers zijn zeer eenvoudig te bereiden en ze bewaren lang. Heel der boeken werden er al over geschreven. En tegenwoordig is ‘grootmoeders inmaken’ bijna hip geworden. Ik geef jullie vandaag en klein inzicht in onze keuken als we het hebben over fermenteren. Wij gaan pickles maken! (ik word er instant blij van).

Vooral in Noord- en Oost-Europa maar ook in de armere streken in de wereld pekelt men veel. Omdat het een uitstekende bewaartechniek is, zeker als er geen koeltechnieken voor handen zijn. Maar omdat het ook uitnodigt tot variëren met telkens weer dezelfde groenten. Pekels werden ook gebruikt als medicijn, onder meer tegen scheurbuik.

Als je massa’s van dezelfde groenten hebt dan ga je met het pekelen aan de slag. Want op den duur ben je de bollen, knollen en kolen wel beu gezien. Een goeie maatstaf is pekelen als de groenten op zijn goedkoopst zijn. Als de groentenoogst stilvalt, kan je dan makkelijk naar je kelder om er een of andere verrassende bokaal naar boven te toveren die je allang weer vergeten was.

I love eco blog, Avalon, gastblog, pekelen, inmaken,

Een pickle bewaart tussen 1 en 6 maanden, al naar gelang de groente en de hoeveelheid zout die je toevoegt. Aan een echte, klassieke pickle wordt er geen zuur toegevoegd. Het start allemaal met zout! Zuurkool, de topper van de pickles: witte kool, zout en jeneverbessen. Laat de tijd zijn werk doen en de groentensuikers worden omgezet in fermenten. Zuur.

Andere smaken kunnen natuurlijk wel toegevoegd worden, zo krijg je een gelaagde smaak in je pickles. Een natuurlijke zelfgemaakte azijn, peperbolletjes, chilipeper, laurier, tijm, salie, rozemarijn, komijn, karwij, kurkuma, look, allerhande andere tuinkruiden geven je pekel net dat tikkeltje extra.

Wij, in Avalon, houden van zuur. Het brengt de maagsappen op gang, stimuleert de spijsvertering, helpt overtollige vetten te verteren of af te breken. Meer nog meer: het werkt als een ‘palet cleanser.’ Het verfrist je mond zodat je de andere smaken veel krachtiger kan proeven. Maar niet iedereen is zo’n grote fan van zuur. Als je zelf je pickles maakt heb je het zuurgehalte ook zelf in de hand (door je zoutgehalte te variëren). Maar er zijn ook een paar kleine trukjes die we graag met je delen.

Een te zure pekel kan je even spoelen met water of in water leggen om minder zuur te worden. Of voeg er een beetje appeldiksap aan toe voor je het opdient.

Onze chefs zijn echte pekelhelden en zuurridders! Volgende keer geef ik jullie een paar zeer eenvoudige recepten mee.

Tine

Beelden: Restaurant Avalon

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Gastblog Avalon: Pekel. Gepekel!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.