Recept: groene pizza

Recept: groene pizza

Zelf pizza maken betekent voor mij altijd een beetje feest. Al van in de namiddag begin ik met de voorbereiding, want het deeg moet even rijzen. Dan het uitrollen en de pizza’s personaliseren zodat iedereen z’n eigen smaakje heeft. De lekkerste pizza’s improviseer ik op het moment zelf met restjes uit de koelkast waarvan ik nooit dacht dat ze lekker zouden zijn samen. Heb je al ooit restjes aardappel geprobeerd op de pizza? Het kan, hoor! Deze pizza ontstond vanuit het idee dat pizza niet altijd rood moet zijn. De pesto is een restjes-sausje met loof van radijzen en / of wortelen dat je normaal gezien weggooit.

Thuis bak ik pizza’s gewoon in mijn heteluchtoven. Mijn vader heeft een houtoven en dat verschil proef je toch wel, vind ik. Alsof er nog meer ambacht in je gerecht zit. Nog meer planning en precisie om net op het juiste moment de pizza’s op de plaat te schuiven en erop te vertrouwen dat het goed komt. Net dat extra tikkeltje liefde, dat ook misschien.

Nodig voor vier pizza’s: 400 gr witte bloem • 200 ml lauw water • 1/2 koffielepel gist • 1/2 koffielepel water

voor de pesto: radijzen- en wortelloof • een blokje van ongeveer 50 gr kaas (naar keuze) • een teentje knoflook • 100 ml olijfolie • 2 eetlepels zonnebloempitten

voor op de pizza: een potje zure room • zonnebloempitten • artisjokharten • zongedroogde tomaten • gegrilde groenten naar keuze (of wat je nog in de koelkast vindt)

Maak het pizzadeeg door de bloem op een bergje op je aanrecht te leggen. Maak er een kuiltje in en giet hierin het lauw water met de gist. Hou het zout weg van de gist door het aan de zijkant van het bergje te strooien. Kneed alles tot een luchtig deeg. Laat het minstens een half uur rusten en rol het dan uit tot vier pizza’s.

Maak intussen de pesto door alle ingrediënten in de blender te mixen. Kruid af met peper en zout.

Verdeel de pesto over de vier pizza’s. Voorzie elke pizza van vier toefjes zure room, artisjokharten en gegrilde groenten naar smaak en strooi er tot slot wat zonnebloempitten over.

Bak in de oven op 200°C tot de korst krokant is.

N.B. Ik maakte de pizza op de foto volledig plantaardig door bij de pesto de kaas te vervangen door edelgistvlokken en de zure room door toefjes soyayoghurt.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.