Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Een soeppakket, drie keer soep

Een soeppakket, drie keer soep

Sinds kort zijn wij depothouder van de Voedselteams in onze regio en krijgen wij via de bestellingen van onze klanten zicht op het volledige aanbod van onze Hartenboeren (want zo heten de Voedselteams in Limburg). Al een paar keer zag ik hoe uitgebreid het soeppakket is. Dat kost tien euro en je krijgt er ingrediënten om twee of drie keer soep te maken. Een van onze vaste klanten vroeg me om eens uit te schrijven welke soepen ik ermee zou maken. Deze week zat er in ons pakket: ui, bloemkool, prei, rapen, wortelen, kervel en een knolselder. De knolselder gebruik ik voor een ander stoofpotje, dus niet voor de soep. Maar van de rest maakte ik drie verschillende soepen.

Lekkere soep heb ik leren maken tijdens een lang leerproces. En de Eureka! zag ik toen ik het boek ‘Goed eten’ van Dorien Knockaert las. Zij leerde me dat je je uien al een lekkere smaak moet geven, die allesbepalend zal zijn voor je soep. En dat je geduldig moet zijn op het moment dat je je uien laat stoven. Ik ben niet zo’n geduldige koker en daarom heb ik me een patroon aangeleerd van olie verwarmen en intussen de uien te schillen en snipperen. Van uien rustig glazig laten stoven en intussen andere groenten te wassen. Van kruiden toevoegen en laten opnemen en intussen de andere groenten te snijden. Dat lees je intussen in quasi al mijn recepten, maar ik legde nog nooit uit waarom ik dat doe. 

Wij zijn echte soep-eters. Er staat altijd wel een pot soep in de koelkast klaar om na schooltijd of ’s middags te eten. Meestal met een lekkere snee brood erbij. Deze soepen zijn allemaal als voorgerecht of tussendoortje bedoeld. Maar experimenteer gerust eens met koolhydraten (zoals rijst of brood) in de soep, of met eiwitten (zoals linzen of bonen): ze zullen je soep meer tot een volwaardige maaltijd maken. 

 

bloemkoolsoep
Bloemkool en kardemom matchen erg goed! – Beeld: Jennifer Schmidt voor Unsplash

 

1 Bloemkool-kokossoep met kardemom

Nodig voor 3 liter soep:
  • 1 bloemkool
  • optioneel: 1 koolrabi
  • 1 ui
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 400 ml kokosmelk
  • peper, zout en groentebouillon
Werkwijze:
  1. Snipper de ui stoof ze glazig. Voeg de kruiden toe. 
  2. Voeg de rest van de groenten (in grove stukken gesneden) toe en roer even om.
  3. Voeg de kokosmelk en 1,5 liter groentebouillon toe en laat 20 minuten koken.
  4. Check of de stukken groenten allemaal goed gaar zijn. In dat geval mix en serveer je.

 

pompoensoep
Tegen de kinderen zeg ik dat het pompoensoep is, maar er zitten ook nog rapen en wortelen in. Beeld: Pixabay

 

2 Pompoen+soep

Nodig voor 3 liter soep:
  • 3 uien
  • 1 eetlepel rode currypasta (kun je kopen in de wereldwinkel, maar ook zelf maken door een Spaans pepertje, twee tenen knoflook en een duim gember fijn te malen met wat olijfolie)
  • 0,5 kg pompoen
  • 1 dikke raap
  • 4 wortelen
  • 2 liter water (bij benadering, zorg ervoor dat de pompoenstukjes goed onder water staan)
  • 4 koffielepels bouillonpasta
  • 1 blik kokosmelk
Zo maak je het:
  1. Snipper de uien fijn en stoof ze in een goede geut olijfolie. Voeg de currypasta toe zodra ze glazig worden en roer even goed om. Doe het deksel op de kookpot en laat de uien de smaak van de currypasta goed opnemen. 
  2. Was intussen de pompoen en snij ze in grove stukken. Komt de pompoen uit je tuin of is ze bio, dan hoef je ze niet te schillen. Idem voor de wortelen. De raap snij schil je best wel en snij ook die in grove stukken.
  3. Voeg de groenten bij de ui en giet er het water over. Voeg ook de bouillonpasta en het blik kokosmelk.
  4. Laat 20 minuten op een rustig vuurtje koken en mix daarna fijn tot een gladde massa. 
  5. Voor de liefhebbers: werk af met wat verse koriander.

 

Kervelsoep
Kervelsoep is de enige groene soep die Victor met veel smaak eet. Beeld: Pixabay

 

3 Kervelsoep

Nodig voor 3 liter soep:
  • 3 uien
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 stengels prei
  • een flinke bussel kervel
  • 4 koffielepels bouillonpasta
  • 2 liter water
  • 1 brikje sojaroom culinair
Zo maak je het:
  1. Snipper de uien fijn en stoof ze in een goede geurt olijfolie. Voeg de oregano toe en roer even mee om. 
  2. Was intussen de prei en de kervel. Snij alles in grove stukken en voeg bij de uien. Blus met water en voeg ook bouillonpasta toe. 
  3. Laat een kwartiertje koken en mix dan fijn tot een gladde massa. Roer er de room door en serveer heet.

 

En dan nog dit: maak van je oud brood croutons voor bij de soep. Ik doe dat meestal als de oven toch aan staat voor iets anders, zo verspil je er geen energie mee. De kinderen vinden het heerlijk als ik er wat kruidenboter bij doe. Maar omdat ik deze maand vegan eet, vervang ik die kruidenboter door lekkere olijfolie en zelfgemaakt kruidenzout. Overheerlijk.

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *