Herfst in de keuken: mijn vijf favoriete herfstrecepten

Herfst in de keuken: mijn vijf favoriete herfstrecepten

Ik ben een zonnemens. Wat ik gedaan krijg op een dag dat de zon schijnt, krijg ik op vijf regenachtige dagen niet voor mekaar. Ik heb dit najaar dan ook tot de laatste snik van de zomer genoten. Afgelopen donderdag zat ik met een collega tot tien uur ’s avonds buiten te genieten van de laatste warmte. En sinds dit weekend is het herfst. In mijn lijf, in mijn hoofd en in mijn keuken.

Stoofpot met zomergroenten uit de vriezer, om nog een beetje zomer te behouden.

Het eerste herfstweekmenu van dit jaar, ziet er zo uit:

  • zondag:
    • middag: pompoensoep met gestoomde broccoli
    • avond: veggie fish & chips
    • tussendoortje: kaneelbroodjes
  • maandag:
    • middag: pompoensoep met gestoomde broccoli
    • avond: stoofschotel met tomaten en courgette (uit de vriezer), kikkererwten en Griekse pasta
    • tussendoortje: kaneelbroodjes
  • dinsdag:
    • middag: restje stoofschotel
    • avond: pasta met veggie tonijn, kappertjes en tomatensaus
    • tussendoortje: koeken van noten, havermout en appelmoes
  • woensdag:
    • middag: restje pasta
    • avond: risotto met bospaddenstoelen
    • tussendoortje: koeken van noten, havermout en appelmoes
  • donderdag:
    • middag: restje risotto
    • avond: lasagne van de laatste aubergines uit de tuin, linzen en passata
    • tussendoortje: vanillewafels van Victor
  • vrijdag:
    • middag: restje lasagne
    • avond: snelle tussendoor uit huis
    • tussendoortje: vanillewafels van Victor

Op vakantie in Toscane bereidden we deze post alvast voor, want daar troffen we – veel te vroeg voor de tijd van het jaar – een laantje vol herfstbladeren. Oh, die warmte!

Vijf van mijn toprecepten in de herfst:

1 Pompoensoep:

Ingrediënten (6 personen):

  • 1 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 3 tenen look, fijngesneden
  • 2 cm gemberwortel, geschild en gehakt
  • 1,2 kg winter- of flespompoen, geschild, van zaden ontdaan, in blokjes (schoon gewicht)
  • 1 blik van 400 ml kokosmelk
  • 3 tl Thaise rode currypasta
  • 1,5 à 2 l groentebouillon
  • Peper van de molen
  • 1 broccoli in roostjes, gestoomd
  • optie: tabasco

Werkwijze:

  1. Verwarm een kookpot op halfhoog vuur en doe de olie erin. Smoor hierin de ui zacht en glazig.
  2. Voeg knoflook, gember en currypasta toe en fruit alles 1 minuut zodat de aroma’s vrijkomen.
  3. Roer de blokjes pompoen erdoor, sluit de pot en smoor ze 5 minuten tot het vocht loslaat.
  4. Zet ondertussen een pan water op en voeg de groentebouillon toe als het water kookt. Doe de koriander erbij, roer 1 minuut en voeg de kokosmelk en de groentebouillon toe. Breng aan de kook.
  5. Draai het vuur laag en laat de pompoen in 15-20 minuten heel gaar worden.
  6. Laat de soep iets afkoelen en pureer ze dan goed glad met de staafmixer. Proef en kruid met peper uit de molen of cayennepeper.
  7. Serveer met gestoomde broccoli en eventueel een paar druppeltjes tabasco.
Foto: Julien Pianetti via Unsplash

2. Risotto met bospaddenstoelen

Ingrediënten (4 personen):

  • 60 gr boter (vegan optie: olijfolie)
  • 300 gr risotto
  • 1 glas witte wijn
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3/4 liter groentebouillon
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas (vegan optie: combinatie van gomasio en edelgistvlokken)
  • 250 gr gemengde bospaddenstoelen
  • 1 grote portobello
  • 250 gr kastanjechampignons
  • verse tuinkruiden: salie, rozemarijn, tijm…

Werkwijze:

  1. Stoof in de boter het sjalotje en twee teentjes look tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de risotto toe en laat even meestoven.
  3. Blus met witte wijn.
  4. Opgelet! Vanaf nu hoef je een kwartier lang niét meer te roeren in de risotto!
  5. Voeg de groentebouillon toe en dek de pot af.
  6. Snij alle paddenstoelen in kleine stukjes en stoof ze in wat olijfolie en de verse tuinkruiden.
  7. Check na een kwartier de risotto. Als het grootste deel van de bouillon opgenomen is, voeg je de champignons bij de risotto en meng je goed.
  8. Voeg ten slotte ook nog de parmezaanse kaas toe en serveer.

3 Linzensoep

Ingrediënten:

  • 100g rode linzen
  • 1 pot passata uit mijn voorraad (ongeveer 1 liter)
  • 1 teen look
  • 1 ui
  • ½  tl komijn
  • ½  tl chilipoeder
  • zout/peper
  • 1 tl bouillonpoeder of kruidenzout
  • 2 liter water
  • olijfolie

Werkwijze:

  1. Stoof de ui en de look glazig in wat olijfolie.
  2. Voeg de tomaten en de rode linzen toe en zet onder water. Voeg ook de bouillon toe.
  3. Kruid met komijn, chilipoeder, peper en zout.
  4. Laat ongeveer twintig minuten koken.
  5. Mix en werk af met wat groen uit de kruidentuin.

4 Wrap met een bonenstoofpot

Ingrediënten:

  • 1 kleine rode ui in ringen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1 blik of bokaal rode nierbonen of zwarte bonen, uitgelekt
  • 1 kleine pot passata uit de voorraad
  • zout
  • gemalen chilipeper
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton)
  • olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn

Bereidingswijze:

  1. Stoof de ui zacht in de olijfolie met wat zout. Probeer het geduld op te brengen om ze langzaam op een laag vuur te laten karameliseren. Dat neemt zo’n 10 à 15 minuten in beslag.
  2. Meng de specerijen en de fijngehakte knoflook onder de ui en laat een minuutje meebakken.
  3. Giet de passata erbij.
  4. Laat goed doorkoken en giet nu de bonen erbij.
  5. Zet de staafmixer twee keer kort in het stoofpotje en roer goed om, tot alles door en door warm is. (10 minuten ongeveer).
  6. Voeg tenslotte een eetlepel wijnazijn toe.
  7. Besmeer een wrap met het bonenmengsel, wat zelfgemaakte guacamole en groen dat je in de tuin vindt. Ik hou van vogelmuur als sla in de herfst. En wat gefermenteerd lekkers is hier ook super bij.
Foto: Jennifer Pallian via Unsplash

5 Koeken met appelmoes, noten en havermout

Ik heb er een half jaar geen behoefte aan gehad, omdat er vers genoeg uit de tuin kwam. Maar nu de appels van de boom gevallen zijn, is daar ook weer mijn goesting in koeken met appel, noten en niet te versmaden kaneel!

Een basisrecept is super simpel:

  • 1/3 havermout
  • 1/3 appelmoes
  • 1/3 gemengde, gehakte noten
  • een flinke eetlepel kaneel
  • een snuf bakpoeder

Meng alles en maak koeken zo groot als jij ze hebben wil. Afhankelijk van de grootte van de koeken, bak je ze tien tot twintig minuten op 180°C.

Wat is jouw favoriete herfstrecept?

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Herfst in de keuken: mijn vijf favoriete herfstrecepten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.