Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Het is tijd voor…vogelhuisjes

Het is tijd voor…vogelhuisjes

Het najaar is aangebroken en dit is de perfecte periode om een nestkastje op te hangen. Waarom nu juist? In het najaar hebben de vogels de kans om deze vroeg te inspecteren. Vanaf oktober worden nestkastjes door mezen als overnachtingsplaats gebruikt.

Als je zelf een nestkastje wil bouwen, hou je best rekening met het volgende. Maak je nestkast niet uit plastiek. Hoewel het makkelijk te onderhouden lijkt, is dit materiaal niet geschikt voor een kastje. Het ademt namelijk niet waardoor er binnenin veel condensatie ontstaat. Het nestje zal nat worden en te warm voor de jonge vogeltjes. Hout is het ideale bouwmateriaal voor een nestkastje. En als je je kastje achteraf een laagje vernis wil geven, dan kan je kiezen voor ecologisch vernis. De binnenkast van het kastje moet niet geverfd worden.

Een stokje kan je eventueel bevestigen, maar dan binnenin het hokje. Als je het buiten het huisje plaatst, geef je eksters en Vlaamse gaaien de kans om het nest leeg te roven en dat zouden we niet willen.

Als je de vogeltjes in je tuin nog meer wil verwennen, kan je een voedertafel plaatsen of een voederbuis hangen. Kies voor een overdekte voedertafel zodat het voer beschermd is tegen de regen. Zo’n voedertafel dient best openstaande randen te hebben. Hang de tafel aan een boom of struik of plaats ze ongeveer 1,5 meter van de grond op een staander.

Hier enkele doe-het-zelf tips…

Recycleer je theepot en maak er een originele Bird Pot van. Niet moeilijk en very Alice in Wonderland!

Of maak eens grote schoonmaak in je tuin en werkhuis. Je houdt het niet voor mogelijk waar je vogelhuisjes van kan maken. In plaats van je ijzeren rommel mee te geven met het oud-ijzer-mannetje kan je er een gezellig vogelhuisje van maken.

Vind je niet direct iets om te recycleren? Dan kan je bij Gavin Coyle terecht voor een kurken vogelhuisje. Zo’n huisje is perfect geïsoleerd waardoor de vogeltjes het lekker warm hebben in de winter en lekker fris in de zomer.

Aan de slag! Succes ermee!

via www.ess.sohosted.com en www.natuurpunt.be

 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Taartfestijn voor vogeltjes

Taartfestijn voor vogeltjes

De winter laat nu af en toe toch van zich horen. Het vriest al eens en de pietekes hebben het nu echt niet makkelijk om eten te vinden. Wil je die schattige, hongerige beestjes eens goed verwennen met lekkers? Dan hebben wij hier enkele tips […]

PrintFriendly and PDF
Het Grote Vogelweekend 2014

Het Grote Vogelweekend 2014

Natuurpunt organiseert op 1 en 2 februari Het Grote Vogelweekend 2014. Tijdens de winter kan je de vogeltjes in je tuin helpen met zelfgemaakte vetbollen, lekkere nootjes of geschilde appels. Check onze blogpost voor inspiratie voor originele vogellekkernijen en vogelhuisjes. Je zal je tuin gegarandeerd vol […]

PrintFriendly and PDF


2 thoughts on “Het is tijd voor…vogelhuisjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *