I ♥ Eco & Druantia: overheerlijke vlierbloesemlimonade

I ♥ Eco & Druantia: overheerlijke vlierbloesemlimonade
I ♥ Eco slaat met Iris van Druantia de handen in elkaar voor een zalige DIY-reeks. Verwacht je elke maand aan een origineel receptje voor natuurcosmetica.
Deze maand delen we een natuurlijk receptje dat we voor één keer niet aan ons gezicht smeren, maar gewoon lekker opdrinken in de zon!
I love eco, Druantia, DiY, zelf maken, vlierbloesemlimonade, vlier, natuurlijke limonade,
Vlierbloesemlimonade is een zoete zomerse verfrissing. Vlierbloesems stimuleren het immuunsysteem.

Welk materiaal voorzie je om de limonade te maken?
– een grote kom (met een inhoud van minstens 3 liter) met deksel
– een grote kookpot (met een inhoud van minstens 3 liter)
– een neteldoek
– een vergiet
– drie goed afsluitbare gesteriliseerde flessen van 1 liter

Wat plukken we uit de natuur?
– water
– vlierbloesemschermen
– 3 biologische citroenen, in schijfjes gesneden
– 60 gram citroenzuur
– 1,5 kilo fairtrade witte suiker

Voorbereiding
I love eco, Druantia, DiY, zelf maken, vlierbloesemlimonade, vlier, natuurlijke limonade,
Knip de vlierbloesemschermen op een droge ochtend (na de ochtendnevel, ongeveer 3 uur na zonsopgang). Kies schermen waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Groene bloemen, uitgebloeide bloemen en stelen heb je niet nodig. Even uitschudden om de insecten er uit te halen. Niet spoelen, want dan spoel je het lekkere zoete stuifmeel weg en dat is zonde. Doe zoveel mogelijk schermen in de kom. Overgiet met 3 liter water. Leg de citroenschijven bovenop het mengsel. Leg het deksel op de kom. Zet de kom 24 uur weg op een donkere en koele plek.

Bereiding
Leg de neteldoek open in het vergiet. Giet het mengsel door het vergiet in de kookpot. Pak de uiteinden van de neteldoek vast en knijp al het overblijvende vocht uit het mengsel. Zet op het vuur. Voeg de suiker toe en verhit tot het net niet begint te koken. Roer totdat alle suiker is opgelost. Voeg het citroenzuur toe. Roer goed. Vul de net uitgekookte flessen met de nog warme siroop. Sluit de flessen goed af en zet ze op hun kop om af te koelen (net zoals bij confituur maken)

DrinkenI love eco, Druantia, DiY, zelf maken, vlierbloesemlimonade, vlier, natuurlijke limonade,
Vul de helft van een glas met de vlierbloesemsiroop. Voeg bruiswater toe. Et voilà, je hebt vlierbloesemlimonade! Je kan het glas afwerken met verse muntblaadjes of een schijfje citroen. In plaats van bruiswater kan je op een zwoele avond ook witte wijn gebruiken. Santé!
Bewaren: ongeopend tot 2 jaar op een koele donkere plaats, geopend tot 1 maand in de ijskastBeelden: Steffi De Bie voor I love eco blog

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.