Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar.

‘Uitvinders’ van het woord zijn Kim Leyssen en Dorien Knockaert. Toen Kim, beter bekend als Mme ZsaZsa ging bevallen van haar vierde kind, besefte ze dat ze eigenlijk alles al heeft. Bezoek heeft altijd graag een cadeautje mee als ze het baby’tje komen bewonderen, maar wat is dan nog nuttig? Kraamkost is eigenlijk tijd cadeau geven. Want door een lekker bereide maaltijd te geven, spaart de jonge mama wat tijd die ze kan spenderen aan haar kroost of aan een lekker dutje.

Kraamkost is altijd een goed idee, of de baby nu net geboren is of al bijna kan kruipen. Met kleine kinderen in huis verlang je er toch altijd naar om eens gewoon een maaltijd te kunnen opwarmen zonder alle potten en pannen vies te maken en tegelijkertijd toch niet junkfood te moeten afhalen.

Mijn collega’s hebben er intussen ook een gewoonte van gemaakt om bij elke gezinsuitbreiding in ons team het gezinnetje te verwennen met kraamkost. Wij maken er zelfs een heuse planning voor om de boxen voor lekkers aan huis te leveren en telkens een gezond, ecologisch en uitgebalanceerd menu van te maken. We organiseren ons daarvoor via een Google Doc en houden zo netjes bij wie wanneer wat meebrengt. Op die manier kan je gerust drie of vier keer kraamkost aan huis brengen.

Dit weekend was een speciale levering kraamkost, want de kleine prins in kwestie reageert allergisch op koemelk-eiwitten en de mama geeft borstvoeding. Gelukkig kook ik zes weken volledig plantaardig, dus ik kon gewoon van mijn potjes delen.

De mand kraamkost voor Arto bevatte:

  • een snoepjesbrood op basis van desem met gedroogde abrikozen, veenbessen en bevroren blauwe bessen,
  • hummus,
  • sinaasappelmarmelade,
  • Siciliaanse witte koolsalade (het recept vind je hier),
  • curry met zoete aardappel, paksoi en wortelpeterselie,
  • wortelsoep met broodkorstjes,
  • een fles waterkefir,
  • havermout-vierkantjes met gedroogd fruit.

Op deze manier tijd cadeau geven is een duurzaam en leuk cadeau, in heel veel omstandigheden. Zo kookten we tijdens een workshop ooit een extra portie voor iemand van de vereniging die waakte bij een familielid dat op sterven lag. Rouwkost, noemden we het toen. En onlangs bracht ik een maaltijd de straat over naar een jong koppel dat aan het verbouwen is. Verbouwkost, ook een mooi woord, is het niet?

Print Friendly, PDF & Email


3 thoughts on “Kraamkost: tijd cadeau geven”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.