Leer eens een (on)kruid kennen #1: paardenbloem

Leer eens een (on)kruid kennen #1: paardenbloem

Wie mij al een beetje kent, weet dat (on)kruid één van mijn stokpaardjes is. Voor mij bestaat er geen onkruid. Er zijn plantjes die ik liever niet in mijn (moes)tuin heb, maar dat is een interpretatie van mij als mens ten opzichte van een plant die toevallig groeit waar ik ze liever niet zie. De voorbije jaren heb ik (on)kruiden leren appreciëren in de keuken. En sinds ik vorig jaar een weekend ging wildplukken met Ben Brumagne van Forest2Plate, is er een wereld voor me opengegaan. Ik zie geen onkruid meer, ik zie eten.

In deze reeks laat ik je kennismaken met mijn tien favoriete onkruiden en wat ik er zoal mee in de keuken doe. Het eerste plantje is eentje dat door veel mensen verguisd wordt. Als het gras weer begint te groeien en er paardenbloemen verschijnen, reageren wij hier in huis allemaal verschillend. Onze kinderen zijn blij dat er binnenkort weer blaasbloemen komen waarmee ze een wens kunnen doen. Ik ben euforisch met al dat geel in mijn gazonnetje omdat ik ook weet dat ik daar veel bijen een plezier mee doe. Paardenbloemen is immers vaak het eerste voedsel voor de bijen in het voorjaar. Dat hebben ze broodnodig. Pascal ziet de paardenbloemen toch nog eerder als onkruid, want hij associeert het met een koeienweide.

Voordat de paardenbloemen in bloei komen, kun je de blaadjes gebruiken in de sla. Die kunnen wat bitter zijn en daarom combineer ik ze altijd met het eerste groen uit de kruidentuin: wat oregano, citroenmelisse, munt… Deze kruiden combineren er heerlijk mee. Voeg er ook nog wat ridderzuring en zevenblad aan toe en je hebt een heerlijk, voedend en vitaminerijk voorjaarsslaatje.

Voor de twee recepten die ik jullie vandaag meegeef, heb je wel de bloempjes nodig. Ik hanteer hiervoor de strategie dat ik de helft van de bloempjes pluk en de andere helft laat staan voor de bijen, totdat onze appelboom in bloesem komt. Vanaf dan pluk ik alle bloempjes om te voorkomen dat het te veel blaasbloemen worden.

Nodig:

 • 200 paardenbloempjes
 • 1 liter kokend water
 • 1 sinaasappel of citroen
 • het sap van 1 sinaasappel
 • 500 gr niet-geraffineerde, biologische rietsuiker
 • 1 zakje marmello type 1

Zet de paardenbloempjes (ongewassen) op een liter kokend water en voeg de sinaasappel in schijfjes gesneden toe. Laat minstens 24 uur trekken.

Zeef er dan de bloempjes en de sinaasappel uit. Pers de andere sinaasappel (of citroen) uit en voeg ze bij het vocht.

Van de helft maken we gelei:

 • Voeg 250 gr suiker toe.
 • Voeg 1 zakje marmello toe.
 • Roer goed en laat 1 minuut borrelend doorkoken.
 • Giet heet in gesteriliseerde potjes.

Van de andere helft maken we siroop:

 • Voeg 250 gr suiker toe.
 • Breng aan de kook en laat even doorkoken.
 • Giet heet in gesteriliseerde flesjes.

Aanlengen met bruiswater naar smaak.

Print Friendly, PDF & Email


2 thoughts on “Leer eens een (on)kruid kennen #1: paardenbloem”

 • Hallo Barbara,

  Bij het recept met de paardebloemen staat 200 paardebloemen, ik denk dat je bedoelt 200 gram?
  Is het mogelijk om de andere reacties ook te lezen?

  Groetjes
  Lindy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.