Wat maak je met een groentepakket? #1

Wat maak je met een groentepakket? #1

In de winter en vroege lente zijn wij fan van de groentepakketten van de Voeselteams. Voor acht euro per week haal je ergens in de buurt zonder verpakkingen een pakket op waarmee je al een heel eind geraakt in je week. Meestal zijn het lokale en seizoensgebonden groenten.

Wij halen onze pakketten op donderdagavond. Dan lijkt het wel alsof Sinterklaas geweest is, want ik ga op zoek in de boodschappentas wat er deze week allemaal op ons menu komt. In het begin vond ik dat moeilijk. Want wat maak je met een tas vol groenten? Het is een ander uitgangspunt dan naar de winkel gaan met een winkellijstje dat je gebaseerd hebt op een recept.

Daarom vertel ik jullie in deze reeks graag wat ik met mijn groentepakketten doe. In de eerste week:

  • pompoen
  • rode paprika
  • rode ui
  • witlof
  • veldsla

Met de rode paprika maakte ik een broodbelegsel dat gebaseerd is op een Syrisch recept. Je zou er de paprika voor moeten grillen en schillen, maar ik bakte hem gewoon in een ovenschotel tegelijkertijd met de pompoenen. De stukjes gebakken paprika gingen daarna me
t een teentje knoflook, een handvol noten, wat olijfolie, een eetlepel komijn en wat chilipoeder in de blender.

Ook de rode bieten werden een broodsmeersel. Die blendde ik rauw met een eetlepel zonnebloempitten, een eetlepel tahin, een fijngesnipperde rode ui en wat olijfolie. Kruiden met peper, zout en ook weer wat komijn. Zo konden we de hele week ons brood alvast beleggen.

De pompoen, veldsla en witlof werden de basis van twee keer avondeten. De pompoen sneed ik in maantjes en grilde ik met oregano en een flinke scheut olijfolie. Van de witlofstronkjes verwijderde ik de harde kern, ik sneed ze in lange reepjes en die bakte ik in wat olijfolie met deksel op het vuur tot ze lekker zoet werden. Dan baseerde ik me op dit recept op de website van Velt (bordje vol) om mijn Buddha Bowl volwaardig te maken met couscous en gebakken kikkererwten.

Volgende week komen pastinaak, broccoli, courgette en champignons aan bod!

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Wat maak je met een groentepakket? #1”

  • Ik ben ook een grote fan van voedselteams, het hele jaar door hier (enkel een kruidenbak, geen moestuin thuis). En naast groentjes, kopen we er ook fruit, kaas, yoghurt, havermoutkoekjes, enz… Alles lokaal en vers. Alleen maar voordelen. En lekker dat dat is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.