Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Wat maak je met een groentepakket? #5

Wat maak je met een groentepakket? #5

In de zomer halen wij dagelijks onze verse groentjes uit onze moestuin. In de winter en vroege lente rust de grond van de moestuin uit en bestellen we wekelijks groentepakketten van de Voedselteams. In onze regio werken de Voedselteams samen met enkele Hartenboeren, die met respect voor mens, dier en plant hun waren produceren. Elke donderdag gaan wij langs het afhaalpunt in onze gemeente om daar een fruit- en groentepakket op te halen met onze eigen boodschappentas. Lekker, lokaal en met zo weinig mogelijk verpakkingen. Daar houden we van.

Elke week beslis ik op donderdagavond of vrijdag wat ik met de groenten ga klaarmaken. De groenten zijn de basis voor ons weekmenu. Bladgroenten verwerk ik snel, andere groenten kunnen wat blijven liggen. In tien berichten laat ik je tien weken lang mee kijken in mijn groentepakketten en wat ik ermee op tafel zet.

Vorige week zat er een pastinaak, enkele wortelen, twee paksois, een bakje champignons, een rode paprika en een bloemkool in het pakket. Ik verwerkte alles op zondagmorgen omdat ik een heel druk weekend had. Een overzicht!

Van de pastinaak, de wortelen en het wit van de paksoi maakte ik een ketel soep waarvan we drie dagen gegeten hebben. Zondagvoormiddag bakte ik ook een paar broden en omdat de oven toen toch aanstond, gebruikte ik de warmte om al de andere groenten te verwerken.

Champignons en paprika gingen op dezelfde manier de oven in: met een goede geut olijfolie, peper, zout en oregano. Het werden de groenten voor een lekkere pastasaus op dinsdagavond.

De bloemkool sneed ik in stukken en kruidde ik met gewoon én gerookt paprikapoeder voor een chicken wings-smaakje en -look. Het ging mee in een slaatje op een drukke werkdag, maar net zo goed tussen een lente-wrap op maandagavond. Voor die wrap plukte ik een slaatje van paardenbloem-, frambozen- en zuringblad, gemengd met vogelmuur, oregano, bieslook, citroenmelisse en munt uit de kruidentuin. De vinaigrette was een simpele mengeling van witte balsamico-azijn, een lepel rijststroop, peper en zout. Om je duimen en vingers van af te likken.

Het groen van de twee paksois werd met olijfolie, gewoon en gerookt paprikapoeder een heerlijk, pittige chips. Voor herhaling vatbaar!

Volgende week belooft het groentepakket nog meer lente op ons bord, want we verwachten rucola, peterselie en postelein.

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 3 boeken: Plantpower!

Win 1 van de 3 boeken: Plantpower!

Kennen jullie Lisette Kreischer nog? De dame achter verschillende veggie boeken zoals Lisette in Luilekkerland en de bedenker van de Dutch Weed Burger, heeft een nieuw boek uit. Plantpower is een nieuw handboek voor je dagelijkse inspiratie aan gezonde voeding. 96 van haar favoriete (plantaardige) recepten geeft […]

PrintFriendly and PDF
Win het nieuwe veggie kookboek van Avalon: Grow Eat Share!

Win het nieuwe veggie kookboek van Avalon: Grow Eat Share!

Het Gentse restaurant Avalon inspireert ons en jullie regelmatig met receptjes en onlangs hebben ze hun tweede vegetarische kookboek uitgebracht. We mochten al eerder genieten van Puur & Vegetarisch en nu mogen we Grow Eat Share in onze boekenkast leggen.   Het nieuwe kookboek is […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *