Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Wat maak je met een groentepakket? #6

Wat maak je met een groentepakket? #6

In de zomer is mijn moestuin mijn verswinkeltje. Elke dag loop ik erdoor om te bekijken wat we gaan eten. In de winter rust mijn moestuin; ik tuinier op arme zandgrond en mijn grond en ik hebben rust nodig om in de lente weer aan de slag te kunnen. In de winter bestel ik elke week een groentepakket van de voedselteams, die in onze provincie samenwerken met Hartenboer. Meestal seizoensgebonden, quasi altijd zonder verpakking en geleverd dicht bij huis via een uitgekiende route om zoveel mogelijk kilometers te besparen: een mooi voorbeeld van hoe ecologisch leven ook spannend en makkelijk kan zijn.

In deze reeks duik ik dit voorjaar tien keer samen met jullie in mijn groentepakket. Ik vind het namelijk vaak even een uitdaging om te bedenken wat ik met de groenten uit het pakket ga maken. Deze week was het echter gemakkelijk. Niet alleen in de natuur, maar ook in de groentepakketten zie je de lente beginnen: er zat een bussel postelein, rucola en peterselie in: lekker groen om mee aan de slag te gaan. Ook nog witlof, rode bietjes en rode kool. Een mooi kleurenpallet!

Het vers groen wordt snel slap en daarom maakten we daar meteen een heerlijke basis van voor pita op vrijdag en hamburgers op zaterdag. Op zondag was het nog heerlijk bij de restjes hamburger en gestoofd witlof.

Het witlof ging dus op zondag de wok in met wat nootjes en pitjes, maar op vrijdag gebruikte ik het als basis voor een stoofpotje. Ik voegde er ook nog wat champignons en een blikje tomatenstukjes aan toe. Gekruid met gerookt paprikapoeder was het een lekkere basis voor tussen de pita en een leuke extra tussen de hamburgers.

De rode bieten schilde en verwerkte ik daarna rauw met een lepel tahin en wat zonnebloempitjes tot een tapenade die lekker was bij de pita, de hamburgers én het slaatje op zondag. Het restje daarvan was nog een fijn broodsmeersel op maandag en dinsdag.

De rode kool sneed ik in snippers en mengde ik met wat peper, zout, olijfolie en witte balsamico-azijn in een weckpot tot een gezonde aanvulling op de pita, hamburger, slaatje en boterhammen.

Zo aten we de voorbije week voornamelijk rauwe groenten en geen soep. Laat die lente maar komen!

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *