Minder suiker, meer stevia?

Minder suiker, meer stevia?

Steeds meer mensen willen suiker uit hun leven bannen en met behulp van de zoete steviaplant is dit mogelijk. Het groene plantje is afkomstig van Paraguayaanse akkers en is al tientallen jaren beschikbaar als natuurlijk alternatief voor suiker. Maar op mysterieuze wijze is de doorbraak van stevia in Europa jarenlang tegengehouden…

Sinds eind vorig jaar mogen in Europa wel producten met steviolglycosiden op de markt gebracht worden. Steviolglycosiden zijn additieven die via een complex proces onttrokken zijn aan de steviaplant. Het is een zoetstof van natuurlijke oorsprong die geen calorieën bevat zoals suikers.

Maar omdat steviolglycosiden een additief zijn, mogen ze niet gebruikt worden in biologische voeding en ook niet in alle gangbare voeding. Enkel als er geen suikers toegevoegd zijn in het product of als het product 30% minder calorieën bevat dan normaal, in de lightproducten dus. Ofwel wordt de naam steviolglycoside vermeld in de ingrediëntenlijst ofwel het E-nummer: E960.

De steviaplant zelf (waar het additief dus van afkomstig is), de steviaplaatjes of zelfs thee van de plant zijn nog niet toegestaan in Europa als levensmiddel of als voedselingrediënt. Niet in biovoeding, maar ook niet in gewone voeding. Deze producten mogen wel verkocht worden als er duidelijk vermeld staat dat het enkel voor uitwendig gebruik dient. In tuincentra kan je deze plant dus wel zonder probleem vinden, als de steviaplant maar ook onder de naam ‘stepa‘ of ‘honingkruid‘.

In de USA en in Zuid-Amerika wordt het gebruik van stevia al heel lang al normaal beschouwd. Volgens de bevoegde experts in Europa is het nog onvoldoende aangetoond dat de steviaplant op lange termijn geen negatieve impact heeft op de volksgezondheid. Bioverwerkers in Europa zijn al wel volop aan het experimenteren met de plant en zijn thee-extracten.

Voorlopig kan je dus wel steviaplantjes of steviazaadjes kopen voor bij je thuis…Tips om zelf stevia te kweken, vind je bij Velt.

via www.biomijnnatuur.be en www.velt.be

beeld via Flickr

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.