Op expeditie in de Duinengordel

Op expeditie in de Duinengordel

Morgen wordt onze jongste zoon negen jaar. Helemaal de leeftijd waarop kinderen een jaar uitkijken naar de dag waarop zij hun moment of fame hebben tijdens het kinderfeestje. Mijn man en ik zien er elk jaar een beetje tegenop, want we zijn niet zo’n entertainers, maar vinden het ook zonde om hen te droppen in een binnen- of buitenspeeltuin.

Dit jaar had Victor een erg bijzondere wens: hij wilde een boomklimfeestje. In onze achtertuin hebben ze een boomhut en ook tijdens elke wandeling hangen ze wel als aapjes in een boom. Dat heerlijke gevoel wilde hij delen met zijn vriendjes.

Sinds een paar jaren heet de Oudsberg met omliggende bossen Duinengordel. De Oudsberg en Barbara: dat is een beetje een haat-liefdeverhouding. Het is een fantastisch gebied en bovenop de Oudsberg heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Maar wij moesten er als kind elk jaar naartoe. Op schoolreis. Te voet, van aan onze school. Na negen jaar op de lagere school was de liefde een beetje bekoeld.

Maar met grotemensenogen ziet de Oudsberg er nog mooier uit dan in mijn beleving als kind. Zonde eigenlijk dat we er zo weinig komen, terwijl we maar een tien minuten rijden of een half uurtje fietsen van dit wonderschone natuurgebied wonen. Ken jij de Oudsberg? Ooit op bivak geweest in Opoeteren, Gruitrode of Opglabbeek? Dan ben je er vast geweest. Ik noem het altijd een verdwaalde duin omdat je het gevoel krijgt in de duinen te zitten, terwijl je wel degelijk op de rand van de Kempen zit.

Maar het boomklimfeestje, dus. Al maanden was Victor bezig met zijn vrienden te screenen op dapperheid, lef, skills om buiten te spelen en durf om in de bomen te klimmen. Alleen de echte padvinders bleven over en bevestigden dat ze er graag bij waren. Wij dus op pad met zeven kinderen en een gids van de Duinengordel. Gepakt en gezakt – het was lekker warm en de gids had ons aangeraden om minstens een halve liter water per kind mee te sleuren – op pad dus voor een Duinengordel-expeditie.

Veel is mogelijk tijdens zo’n expeditie. Onze padvinders hadden niet veel nodig om geprikkeld te worden en helemaal los te gaan in het bos. Ze kregen al snel een kleine loep en de gids daagde heb uit om plat op de grond te gaan liggen om allerlei klein leven te bestuderen, mossen, grassen, zand. Uitspraken als ‘Wat een coole kever!’ en ‘Wauw, die drol beweegt!’ bleven niet lang uit. Elk kind kreeg een leeg botervlootje om hun oogst in te verzamelen, met respect voor bos en natuur. Levende beestjes mogen er niet in – ah nee, diertjes ontvoeren doen we niet – en plantjes blijven staan. Losse blaadjes, dode diertjes, takken, verdwaalde veertjes en stenen: elk kind kreeg de kans om een schatkist bij elkaar te sparen gedurende de tocht.

Om het helemaal spannend te maken mochten we met de gids door een paadje dat voor gewone stervelingen verboden is uit respect voor fauna en flora. De gids waakte erover dat iedereen op het pad bleef en speelde er een blindemannetje met de kinderen aan een lange koord. Hilarisch om hen op hun gehoor en gevoel te laten vertrouwen en even hun zicht uit te schakelen.

Eens boven op de Oudsberg hadden ze helemaal geen begeleiding meer nodig. Oudsbergrollen blijkt nog even populair als in de jaren 80, tot je middel in het zand ingraven eveneens. DIY-mama als ik ben, had ik koekjes, wafeltjes en muffins gebakken om daar het feestvarken te eren, maar meer voor meer dan een snelle hap had de groep geen tijd: veel te veel te ontdekken en te spelen, daar bovenop die zandberg.

De reacties achteraf waren dan ook unaniem lovend. ‘Dit was het béste kinderfeestje OOIT’, dixit Lore, misschien wel de meest behendige padvindster van de groep. En ook Victor was tevreden. Volgend jaar opnieuw een boomklimfeestje, a.k.a. Duinengordel-expeditie. Voor de prijs – 60 euro voor 2,5 uur begeleiding van een gids – moet je het in elk geval niet laten. Je kinderen en hun vriendjes krijgen er een onvergetelijke ervaring voor in de plaats.

En Pascal en ik? Wij vonden het kinderfeestje door het enthousiasme en de heerlijke reacties voor een keertje ook eens leuk.

Zin in zo’n Duinengordel-expeditie? Je vindt hier meer informatie.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.