Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Parels & Puzzels #08 2015

Parels & Puzzels #08 2015

I Love Eco Blog over de dagelijkse beslommeringen van Maaike-Louise Bakker

 

Verloren

Deze week heeft Parels & Puzzels per ongeluk een thema meegekregen: ‘trots zijn’. Ik begin met mijn moeder. Die werkt sinds deze week als vrijwilligster voor het Rode Kruis op de afdeling Tracing. Soms verliezen mensen hun geliefden uit het oog. De afdeling Tracing gaat, kosteloos, op zoek naar de verloren broers, zussen, echtgenoten, kinderen. Vandaag bezocht mijn moeder samen met een collega voor het eerst een AZC (Asielzoekers Centrum). De verhalen die ze er hoorde waren heftig. Tja, je kan als senior een boek gaan lezen op de bank. Maar ik ben trots dat mijn moeder uit haar comfort zone durft te komen, deze nare verhalen aan hoort en dankzij het geweldige Rode Kruis mensen die alles verloren zijn misschien kan helpen. Met goed of slecht nieuws over de mensen die ze zo graag weer terug willen zien.

Kort haar

Ook op mijn dochter ben ik trots. Mijn dochter is een echte tomboy. Ze speelt met auto’s, vindt brandweerman Sam cool en wil later Spiderman worden als ze groot is. Roze is uit den boze en lang haar ook. Let wel: ze is nog geen vier jaar oud. Deze dame weet wat ze wil en trekt zich niks aan van conventies. Er moest kort, jongens haar komen en zo geschiedde. Ik moest toch even slikken toen haar mooie lokken op de grond vielen. Ik realiseerde me dat ik zelf aan conventies doe: meisjes hebben lang haar. Maar mijn dochter niet. Hoe korter het werd, hoe blijer ze keek. Ze is al een week dolgelukkig met haar jongenshaar. En ik? Ik vond het zo stoer van haar. En ook bevrijdend! Weg met conventies! Laten we toch vooral ons hart volgen. Zo zie je maar dat elk cliché waar is: je kinderen leren van jou maar je leert ook van je kinderen!

Crowdfund

En dan heb ik gewoon nog een familielid waar ik trots op ben: mijn vader. Die zit in een gaaf ouderen pop koor: Jong van Hart. Geïnspireerd op het succesvolle Young at Heart koor uit Amerika (met bijbehorende documentaire). Iedereen die boven de 70 is, is welkom bij het koor. Nu zingen die oudjes niet alleen hip, ze doen ook hip! Het koor is namelijk samen met het Jeugd Orkest Groningen een crowdfundproject gestart via het crowdfundplatform Voor de Kunst. Het project heet Music for Infinity. Doel is een brug te slaan tussen jong en oud. Jong en oud samen, hoe leuk! Ik ga mee crowdfunden in elk geval! Tja, je kan als senior ook een boek gaan lezen op de bank maar ik ben trots dat mijn vader in een popkoor zit op z’n oude dag! En crowdfund!

Een berg plastic, hulp gezocht!

En dan komen we aan bij de puzzel van deze week en dan ben ik even minder trots. Wat je ziet is namelijk mijn vangst afval na een weekje leven. Hier zit het restafval niet bij. Elke week breng ik op woensdag alle troep weg: glas, plastic, oud papier, oude kleding, spullen voor de kringloop etc. Het kost me veel tijd om dat allemaal te doen en ik word er chagrijnig van. Ik wil al die troep helemaal niet. Het plastic gebruik ik eenmalig. Plastic wordt gemaakt van aardolie dus eigenlijk gooi ik elke week liters kostbare aardolie weg. Daar ben ik niet trots op, liever leef ik afvalloos! Maar met blog, werk, kinderen lukt me dat niet zoals ik het graag zie. Ik beloof je bij dezen dat ik mijn best ga doen wat aan die afvalberg te doen. Help me! Heb je een goede tip voor hoe ik dat kan doen? Welke acties besparen bij jou huis veel afval?

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Parels & Puzzels #09 2015

Parels & Puzzels #09 2015

Brugge Om eindelijk Brugge te zien! Hoe leuk was dat! We reden richting België terwijl het keihard regende. Ik vroeg me af wat voor weekend dit moest worden: bijna drie uur rijden en dan een stad bekijken met twee kinderen, om de dag er na […]

PrintFriendly and PDF
Parels & Puzzels #10 2015

Parels & Puzzels #10 2015

Daar gaat ze Het is zo ver. Mijn dochter gaat naar school. Dat betekent dat ik nu twee kinderen op school heb en nul op de crèche. De eerste week school is al weer bijna voorbij. En het ging goed. Natuurlijk ging het goed. En […]

PrintFriendly and PDF


7 thoughts on “Parels & Puzzels #08 2015”

  • Om te beginnen, zo weinig mogelijk voorverpakt spul kopen (dus groente zelf snijden, fruit los in je mandje doen zonder plastic zakje) en natuurlijk zelf een boodschappentas of mandje meebrengen naar de winkel. Krijg je toch een keer een plastic zakje, gebruik deze dan als afvalzakje voor je kleine prullenbakjes. Vermijd ook kleine/eenpersoonsverpakkingen en ga voor de grootverpakking. Dit kun je zelf makkelijk in kleinere porties verpakken.
    Wil je nog verder gaan, dan ook je vlees bij de slager halen, en vragen of je het in papier mee kan krijgen (of natuurlijk zelf een schaal/bak meebrengen). Oud papier kan je snel verminderen door aan te geven geen folders en huis-aan-huis bladen te willen ontvangen. Beetje standaardtips dit, maar misschien zit er toch nog iets bij dat je niet doet…

    • De nee-nee sticker heb ik inderdaad, geen reclame voor mij. Dat scheelt toch een gedoe met oud papier! En het scheelt ook in je portemonnee: ik kom niet meer in de verleiding om op aanbiedingen in te gaan. Vlees eet ik niet maar wel vaak vegaburgers en die komen ook in die irritante verpakkingen. Dus ik neem me nu voor om weer vaker bij de biowinkel van die pakjes voor notenburgers te halen. En je beste tip is: koop groenten zonder verpakking. Ik moet gewoon echt naar de biologische markt. Dit berichtje schrijven hielp al erg voor mijn eigen motivatie! Tijdens het schirjven merkte ik dat ik eerst zeg dat al dat afval wegbrengen me zo veel tijd kost en dan vervolgens schrijf ik dat ik geen tijd heb om naar de markt te gaan… Hmm, klinkt alsof ik dat zou kunnen omdraaien! 🙂 Dank voor de tips!

  • Je zou je afvalberg kunnen verkleinen door een klein prullenbakje aan te schaffen en deze in de keuken te plaatsen. De grote afvalemmer zet je zo ver mogelijk van je vandaan, in de tuin of op het balkon Ik ondervind dat ik onwillekeurig beïnvloed word door het weggooien van spullen zo aan banden te leggen. De hoeveelheid vuilniszakken die per week weggegooid wordt, is drastisch afgenomen.

    • Dat vind ik nou nog eens een out of the box oplossing! Dat het zo makkelijk kan zijn! Ik las laatst ergens een vergelijkbare tip over eten: laat je de pan in de keuken staan, dan eet je minder. Staat hij op tafel, dan eet je meer. Grappig!

  • Hi! Kijk daarom heb ik al jaren mijn afvalbak buiten ;). Maar ff serieus: ik spaar oude glazen potjes en hergebruik die voor om het even wat. Soep, restjes eten, fruit mee voor onderweg. Naar de markt neem ik mijn oude papieren of plastic tasjes mee of een stoffen tas. Scheelt heel wat chagrijn als je thuis komt. En idd shapoos enzo in grootverpakking kopen en dan overgieten in iets kleiners ( toch zonde als zo’n grootverpakking valt weet ik uit ervaring….).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *