Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Parels & Puzzels #10 2015

Parels & Puzzels #10 2015

Parels & Puzzels #10 2015Daar gaat ze

Het is zo ver. Mijn dochter gaat naar school. Dat betekent dat ik nu twee kinderen op school heb en nul op de crèche. De eerste week school is al weer bijna voorbij. En het ging goed. Natuurlijk ging het goed. En natuurlijk was ik trots. Op pad met haar kleine rugzakje en haar kleine handjes. Een bakje fruit, een bidonnetje drinken en ineens is het hele thuis-met-mama gebeuren over. Hoe vaak heb ik niet gedacht, was het maar zo ver? Had ik maar weer wat tijd voor mezelf. En ach, nu het dan zo ver is, voelt het toch een beetje raar. Kleine meisjes worden groot, en kleine jongens ook. Zo is het en zo zal het altijd gaan. Maar ik vind het allemaal maar wat.

Me-time

Zoals gezegd was er dan dus ook ineens tijd voor mij op woensdagochtend. Viel daar toch de nieuwste Flow die op de mat, timing! (met een ontelbare hoeveelheid goodies dit keer)! Wat een heerlijk blad is het toch. Ik ben eigenlijk niet zo voor het “hebben” van veel spullen. Minder hebben is een stuk duurzamer dan het verzamelen van veel spullen. Maar van de Flow word ik erg hebberig. Ik kan er niks aan doen. Ik heb onlangs twee maanden geprobeerd om geen Flow abonnement te hebben. Mislukt… Nadat ik had gebladerd en 1 artikel had gelezen vond ik dat ik al weer aan I Love Eco moest werken. Nog zo veel e-mail te beantwoorden! Maar toch; het idee van dat kopje thee met een blaadje, heel fijn!

Zo veel spullen in huis!

En dan hadden we natuurlijk ook nog de verjaardag zelf. Hèt moment in het jaar dat het ook al niet zo goed gaat met het verwijderen van spullen uit mijn huis. Deze foto had gemakkelijk een puzzel kunnen zijn. Maar ik was dit jaar met hoe het spulsgewijs ging, dus toch een parel. Ik had het voorbereid, deze kado-ronde. Van te voren had ik tegen mijn dochter gezegd: “Lievie, de nieuwe kadootjes passen eigenlijk niet in ons huis, het is hier zo vol. Misschien kunnen we iets verkopen, dan hebben we meteen genoeg centjes voor een groot kado”. Dat leverde eerst een verschrikt gezichtje op. Toch was de wens om een skelter te krijgen kennelijk groot want een dag later hoorde ik ineens: “Mama, dit vind ik niet leuk, dit moet weg”. En drie dagen later was het al weer raak! We hebben alle roze spullen verzemelt en samen naar de Terre des Hommes gebracht (mijn dochter wil een jongetje zijn weet je nog, dus roze is sowieso al no go hier in huis). Bij de winkels van Terre des Hommes verkopen vrijwilligers de spulletjes weer door. De opbrengst van de winkel bij mij in de buurt gaat naar een project dat de handel bestrijdt in kinderen en vrouwen voor de seksindustrie. Ik probeer altijd te kijken of er een goed doel is verbonden aan de winkel of dat dat het misschien een sociale werkplaats is. Op die manier is het echt win-win: ik van mijn spullen af, de werknemers een veilige werkplaats, er wordt geld verdiend voor een goed doel, spullen worden hergebruikt en de minder bedeelden kunnen voordelig producten. Aan mijn dochter heb ik voor het gemak maar niet verteld dat als je spullen naar de kringloop brengt, je er geen geld voor krijgt. Ze kwam zo parmantig binnen gestapt: “Wij komen spullen verkopen”. Dat de (tweedehands!) skelter allang in de schuur verstopt was, verklapte ik ook niet. Op de foto zie je trouwens een foto van een cool watervliegtuig van Green Toys. Gemaakt van 100% gerecyclede plastic melkflessen en verwerkt tot een veilig soort plastic. Dit watervliegtuig en vele andere toffe modellen zijn onder andere te koop bij Green Energy Toys.

Kriebel en buikpijn

Het is nu echt officieel: ik kan echt niet meer tegen melkproducten. Ik sta er bij vrienden om bekend enorme hoeveelheden blauwe kaas te kunnen eten (liefst zonder verplicht toastje, ik weet het, een beetje een vreemde gewoonte). Maar nu kan ik er niet meer tegen. Van kleine beetjes zuivel krijg ik al vreselijke jeuk in mijn oren en verhemelte (ook vreemd). En later volgt dan de buikpijn. Oordeel: lactose-intolerant. Misschien komt het door mijn verre Indonesische roots? In Azië is lactose intolerantie heel gewoon. Of is het mijn lichaam dat vast vooruit loopt op mijn stiekeme wens om ooit nog veganist te worden? (ik geloof stiekem nogal in het veganistische gedachtengoed, al hoewel ik nog niet helemaal snap wat er tegen biologisch-dynamische honing en biologische wol is). Hoe dan ook: ik weet soms niet meer wat ik moet eten. Brood/pasta/aardappelen? Liever niet want ik heb de voedselzandloper gelezen. Quiche dan? Tja, maar al die haantjes die bij geboorte in de versnipperaar gaan dan? Oké, heel veel groenten eten dan, bijvoorbeeld een lekkere curry of salade? Lusten de kinderen niet. Een vegaburger van de reguliere supermarkt? Even het etiket lezen: stikt van de E-nummers. Voor de lunch kant- en klare soep? Vol met E621 (ieuw, mononatriumglutamaat, oftewel MSG oftwel smaakversterker oftewel Ve-tsin oftewel gistextract: no go! Lees hier maar ns over mononatriumglutamaat). Een nieuw veganistisch recept? En de kinderen dan? Die halen hun neus op voor alles wat met bonen en noten te maken heeft en hoe krijgen ze dan hun eiwitten dan binnen? Nou, ik houd er over op. Je snapt het: soms weet ik het even niet meer. En geloof me, op andere dagen gaat het hartstikke goed. Dan neem ik de tijd, probeer ik een recept en smult iedereen. Maar er zijn ook dagen dat ik het maar lastig vind. Dan weet je meteen de geheime reden waarom ik blog: om toch vooral mezelf te leren hoe het wel moet! Lees deze post over BioBudget maar eens: dan weet je (ik) dat het heus wel kan allemaal!

GEZOND ETEN, HOE LOS JIJ DAT OP?

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Parels & Puzzels #08 2015

Parels & Puzzels #08 2015

  Verloren Deze week heeft Parels & Puzzels per ongeluk een thema meegekregen: ‘trots zijn’. Ik begin met mijn moeder. Die werkt sinds deze week als vrijwilligster voor het Rode Kruis op de afdeling Tracing. Soms verliezen mensen hun geliefden uit het oog. De afdeling […]

PrintFriendly and PDF
Parels & Puzzels #09 2015

Parels & Puzzels #09 2015

Brugge Om eindelijk Brugge te zien! Hoe leuk was dat! We reden richting België terwijl het keihard regende. Ik vroeg me af wat voor weekend dit moest worden: bijna drie uur rijden en dan een stad bekijken met twee kinderen, om de dag er na […]

PrintFriendly and PDF


1 thought on “Parels & Puzzels #10 2015”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *