Pompoenen: het toppunt van herfst

Pompoenen: het toppunt van herfst

Onze moestuin verwent ons dit jaar rijkelijk met pompoenen in alle formaten. Normaal gezien oogst ik de pompoen net voor de eerste nachtvorst, hier in een gewoon jaar eind oktober. Dan zijn de steeltjes helemaal verkurkt en zijn ze helemaal rijp. Vorige week werden we echter drie ochtenden op rij verrast door nachtvorst. Serieuze, waarvan je moet krabben op de autoruit. De bladeren van de pompoen- en yaconplant hangen er sindsdien al slapjes bij.

Hoog tijd dus om mezelf uit te dagen met pompoenrecepten. Want eerlijk: pompoensoep, dat kan iedereen maken (al heb ik toch wel een heel lekker recept!) Ik oogstte gisteren een groot exemplaar en maakte er zes verschillende recepten mee. 

 

Soep

Een open deur, maar lang wist ik de ingrediënten voor een lekker verwarmende pompoensoep niet. Voor mij zijn dat currypasta en kokosmelk.

Nodig voor 3 liter soep:
  • 3 uien
  • 1 eetlepel rode currypasta (kun je kopen in de wereldwinkel, maar ook zelf maken door een Spaans pepertje, twee tenen knoflook en een duim gember fijn te malen met wat olijfolie)
  • 1,5 kg pompoen
  • 2 liter water (bij benadering, zorg ervoor dat de pompoenstukjes goed onder water staan)
  • 4 koffielepels bouillonpasta
  • 1 blik kokosmelk
Zo maak je het:
  1. Snipper de uien fijn en stoof ze in een goede geut olijfolie. Voeg de currypasta toe zodra ze glazig worden en roer even goed om. Doe het deksel op de kookpot en laat de uien de smaak van de currypasta goed opnemen. 
  2. Was intussen de pompoen en snij ze in grove stukken. Komt de pompoen uit je tuin of is ze bio, dan hoef je ze niet te schillen. 
  3. Voeg de pompoen bij de ui en giet er het water over. Voeg ook de bouillonpasta en het blik kokosmelk.
  4. Laat 20 minuten op een rustig vuurtje koken en mix daarna fijn tot een gladde massa. 
  5. Voor de liefhebbers: werk af met wat verse koriander.

 

Granola

Nodig voor een grote pot
  • 500 gr havervlokken
  • 300 gr pompoenpuree (maak je door pompoen in wat olijfolie in een kom in de oven te bakken en daarna te mixen tot een gladde massa)
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 200 gr gemengde noten, fijngehakt
  • 50 gr pompoenpitten
Zo maak je het:
  1. Maak de pompoenpurree door stukken pompoen (gewassen, niet geschild) gedurende minstens 20 minuten in de oven te bakken op 180°C in wat olijfolie. Mix de stukken daarna tot een gladde massa.
  2. Doe de havervlokken in een ruime mengkom en meng met de pompoenpuree, de agavesiroop, en de noten en pitten. Roer goed om tot de vochtige massa goed gemengd is met de havermout.
  3. Doe de ongebakken granol in een ovenbestendige kom en bak een half uurtje op 180°C. Roer elke tien minuten eens goed om, anders plakt alles aan elkaar. 
  4. Laat goed afkoelen voor je de granola in de bewaardoos doet;

Pompoenballetjes

Deze pompoenballetjes zijn lekker als aperitief of tussendoortje. Je maakt ze met rauwe pompoen.

Nodig voor 15 balletjes:
  • 300 gr rauw vruchtvlees van pompoen
  • een duim gember
  • een kop pompoenpitten
  • een kop cashewnoten
  • 100 gr bloem
  • 1/2 citroen
  • 1 goede snuf zout
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
Zo maak je het:
  1. Snij de pompoen in kleine stukjes.
  2. Doe ze in een foodprocessor met alle andere ingrediënten. 
  3. Check de consistentie: als het te vochtig is, kun je nog wat bloem toevoegen.
  4. Rol bolletjes en bak ze in de pan of oven tot ze goudbruin zijn of frituur ze.

Pumpkin cake

Cake met pompoen heb ik al heel vaak gemaakt, maar dan zaten er eieren in. In dit recept heb ik de eieren vervangen en het is wonderbaarlijk goed gelukt.

Nodig voor twee langwerpige cakes
  • 400 gr pompoenpuree 
  • 400 gr bruine suiker
  • 500 gr bloem
  • 200 gr rietsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel appelazijn
  • een snuf zout
  • kruiden als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember en vanille of een mengeling koekkruiden. Ik gebruikte twee eetlepels, maar minder kan zeker ook.
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 100 gr (of 1 bokaaltje uitgelekt) aquafaba (vocht van de kikkererwten)
Zo maak je het:
  1. Meng alle ingrediënten in een keukenrobot tot een gladde massa.
  2. Stort het deeg in een bakvorm, bekleed met bakpapier.
  3. Bak de cakes gedurende 50 minuten op 180°C.

Smoothie

Meng hiervoor 200 ml plantaardige melk (ik koos voor gierstmelk) met 250 gr stukjes rauwe pompoen, een duim gember en 1 banaan. Voeg naar smaak kaneel of koekkruiden toe. Mix tot een gladde smoothie.

Moestuinkneusjescurry

Er staat nog heel wat in de moestuin, maar hij begint helemaal te overwoekeren door onkruiden en alle vorstgevoelige planten zien er niet uit. Maar kijk, een rondje door de moestuin leverde genoeg op voor een heerlijke curry. Ik werkte hiervoor met mijn tajine, maar het lukt in elke 

Nodig voor een flinke pan:
  • 1 grote chioggiabiet (met een raap werkt het ook)
  • 2 wortelen
  • een duim gember
  • een teentje knoflook
  • 1/4 pompoen
  • verse koriander
  • 1 bokaaltje kikkererwten
  • 100 gr cashewnoten
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 eetlepel rode currypasta (kun je kopen in de wereldwinkel, maar ook zelf maken door een Spaans pepertje, twee tenen knoflook en een duim gember fijn te malen met wat olijfolie)
  • 1 eetlepel komijnzaad
Zo maak je het:
  1. Snipper de gember en de knoflook fijn en bak ze in wat olijfolie. Meng met de currypasta en laat even geuren.
  2. Voeg dan de stukken groenten toe in de grootte die jij leuk vindt op je bord. Kruid met wat peper, zout en een eetlepel komijnzaad. Roer even goed om.
  3. Voeg de kokosmelk toe en roer goed om. Is het te droog, voeg dan nog wat water toe. 
  4. Voeg de kikkererwten toe als de groenten bijna gaar zijn.
  5. Bak dan ook even de cashewnoten droog tot ze bruin zijn en voeg ze toe. Werk af met verse koriander als je dat lekker vindt. 

 

Foto’s: Unsplash

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.