Recensie: verlangen naar minder

Recensie: verlangen naar minder

Ken je de podcasts ‘Het groene hart van’? Het zijn stuk voor stuk interessante gesprekken met mensen die duurzaam leven en vertellen over hun drijfveren en valkuilen. De bedenker en presentator van die podcasts – Jelle Derkx –  blogt en schrijft. Zijn eerste boek is ‘Verlangen naar minder’, met als ondertitel: een reis naar een bewust en duurzaam leven.

 

Biksem

Jelle is nog maar 34 en toch lijkt het alsof hij al een langer leven achter zit heeft. Want hij beschrijft eerst zijn ‘oude ik’: hoe hij in het leven stond en eigenlijk geen meter vooruit kwam. Hoe hij met het boek ‘Denk groot en word rijk’ van Napoleon Hill naar Brazilië trok een aantal jaren geleden en daar als door de bliksem getroffen werd door nieuwe inzichten in zijn leven. Hij gooide zijn oude levensstijl overboord en besloot bewust en duurzaam te gaan leven. Veel te lezen, weinig te kopen en al de stappen die hij zet te beschrijven en erover te vertellen.

 

verlangennaarminder

 

Opbouw

Concreet worden dat zes grote delen in zijn boek: in een voorwoord van bijna 100 pagina’s beschrijft hij zijn leven voor Napoleon Hill en de bliksem van bewustwording. Na ‘Denk groot en word rijk’ las hij trouwens ‘De 7 gewoonten van effectieve mensen’ van Stephen Covey, een boek dat mij ook veel heeft bijgebracht. Daarna komen de échte hoofdstukken:

  1. Bewustwording
  2. Jouw pad en passies
  3. Stenen en diamanten
  4. Minder
  5. Duurzaam geluk

verlangennaarminder

Look & feel

De lay-out en look & feel is wat je van dit boek verwacht: sober. Anders zou niet goed aanvoelen. De schrijfstijl is erg toegankelijk en houdt je toch bij de pinken. Ik heb het boek niet gelezen, maar verslonden. Op één dag was het uit. 

Uit de marge

Bewustwording, minimalisme en duurzaamheid, dat zijn de drie kernwoorden van dit werk. Een boek dat een groot lezerspubliek verdient, al was het maar omdat hij minimalisme en duurzaamheid uit de marge naar een mainstreampubliek kan verhuizen. Dat voor mij zijn ‘oude ik’ iets te diepgaand beschreven werd en het duurzame aspect iets te lang op zich liet wachten, beschouwen we maar als details. Hoe hij perfect gelukkig is met 99 spullen, waarom hij bewust plantaardig eet, geen auto heeft en vliegtuigreizen beperkt: dat zijn ervaringen om mee te pikken en door te geven. 

Doorgeven

Ik pretendeer niet dat wij minimalistisch leven. Verre van: ik heb heel wat spullen in mijn huis staan waar ik perfect zonder zou kunnen, maar die om een of andere reden toch maar blijven staan. Zo heb ik wellicht veel te veel boeken. Sinds het voorjaar ben ik begonnen met boodschappen in boeken te schrijven en ze dan door te geven aan vrienden en kennissen. Dat ga ik ook met dit boek doen. Ik schrijf er iets in en geef het dan door. ‘Want een auteur wil gelezen worden,’ schrijft Jelle, ‘en dat gebeurt niet als dit boek in jouw kast staat te bestoffen.’ Mijn exemplaar gaat wellicht niet elke lezer kunnen bereiken, dus wie doet mee met een ‘Verlangen naar minder’-carrousel? 

 

Verlangen naar minder kost 15 euro en je kunt het hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.