Recept: chili sin carne met nacho’s

Recept: chili sin carne met nacho’s

Soms heb ik van die dagen dat ik me niet aan ons weekmenu kan houden. Dan krijg ik ineens onweerstaanbare zin in iets hartigs. Gisteren had ik weer zo’n dag. En ik had geluk: want alles waar ik zin in had, stond gewoon in de voorraadkast. En het werd een overheerlijk recept waar we met z’n vieren van gesmuld hebben. Daarom deel ik het met veel plezier ook met de collega’s van makkievega.nl. Zij hebben immers als doel om 100 makkelijke veggie recepten op te lijsten, waaraan je maximaal een half uur werk hebt én die je met het hele gezin kunt eten.

 

Gehakt zonder vlees

Dit recept is ideaal als je eens met sojabrokken wil werken, maar niet goed weet hoe je eraan moet beginnen. Mijn kinderen zeuren soms wel dat ik geen vleesgehakt meer klaarmaak, want dat vinden ze super lekker. En met dit recept misten ze het niet. Het geheim zit ‘m trouwens in het gerookt paprikapoeder. Dat heeft een beetje de smaak van gerookt spek en geeft de sojabrokken zo’n overheerlijke smaak dat je niet meer terug naar het origineel wil.

 

Eén grote pan op tafel

Ik was gisteren zo lui dat ik ook geen zin meer had in de afwas. En daarom zette ik gewoon de hele pan op tafel. De nacho’s werden de lepels. Lekker luiemenseneten: zo klaar en weinig afwas. En toch zitten er stiekem heel wat groenten in verwerkt.

 

Chili sin carne
Super lekker met een glas rode wijn erbij, natuurlijk.

Nodig voor vier personen:

  • 100 gr droge sojabrokken
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rood Spaans pepertje
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 koffielepel gewoon paprikapoeder
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • peper en zout naar smaak
  • 1 ui
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik maïs
  • 4 verse tomaten in stukjes (of als je dit in de winter maakt: een blik tomatenstukjes)
  • verse koriander en peterselie
  • jalapenopepers
  • zure room naar smaak
  • een zak nacho’s natuur

 

Zo maak je het:

  1. Week de sojabrokken in de hete groentebouillon.
  2. Verhit een ruime pan. Snipper intussen de knoflook, het Spaans pepertje en de ui fijn en stoof ze tot ze glazig zijn in de olijfolie.
  3. Voeg de geweekte sojabrokken mét de groentebouillon toe en laat dit samen droog koken.
  4. Blus met de sojasaus en balsamicoazijn en kruid met de twee soorten paprikapoeder, peper en zout.
  5. Voeg de tomatenstukjes toe. Gebruik je verse tomaten, zet dan even het deksel op de pan zodat de tomaten een saus vormen. Gebruik je stukjes uit een blik, dan kun je meteen overgaan naar stap 5.
  6. Voeg ook de kidneybonen en de maïs toe en roer flink om. Laat alles samen een paar minuten smaken uitwisselen en indikken.
  7. Werk af met versgesnipperde peterselie en koriander, een toef zure room en jalapenopepers.
  8. Serveer met nacho’s.

 

Tips:

  • Een restje is de dag erna ook nog lekker als aperitief.
  • Als je graag pittig eet, kun je uiteraard nog chilipeper toevoegen.
  • Als je tomaten niet sappig genoeg zijn, kun je altijd nog een restje passata toevoegen.

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.