Recept: vlierbloesemsiroop

Recept: vlierbloesemsiroop

Het is pas écht lente als de vlier bloeit. De geur die de bloesem verspreidt, komt voor mij dicht in de buurt van hemels. Zoet en fris tegelijk en dat gewoon in het wild: op en top natuur.

Het àllerlekkerst vind ik een glas witte wijn waarin een takje vlier twee dagen heeft mogen trekken. De zoete toets geeft een zomers tintje aan je witte wijn. Helaas kan je die wijn niet lang bewaren en dus ook de smaak maar eens of twee keer per jaar echt goed proeven. Misschien daarom dat ik er zo van geniet. Ik link het ook altijd aan het verjaardagsfeestje van onze Victor, want als hij jarig is in juni, bloeien in onze tuin de laatste vlierbloesems.

Vroeger hield ik van de bessen en maakte ik er vlierbessensiroop van, om als hoestsiroop te gebruiken. Tegenwoordig hou ik meer van de bloesem, wellicht omdat de geur en smaak een lentegevoel bij me opwekt. Ik herinner me dat ik een paar jaar geleden een foto postte op Instagram met daarbij de tekst: ‘de heerlijke lente van dit jaar gevangen in kleine potjes, om de hele winter van te genieten’. Net vorige week maakte ik de laatste fles vlierbloesemsiroop van vorig jaar leeg. Net op tijd bloeide de nieuwe bloesems.

Ik heb een tijdje gezocht naar een goed recept voor vlierbloesem. Maar sinds dit jaar heb ik alle recepten losgelaten. Ik maak nu alle siroopjes als basis voor limonade ongeveer op dezelfde manier. Dat van paardenbloemsiroop kun je trouwens hier lezen. Beetje contradictie om er dan nu net een recept van te maken, I know. Maar ik beschouw het een goede hulp voor iedereen die wel nog graag volgens een recept werkt.

Nodig voor ongeveer 1,5 liter siroop:

  • 30 vlierschermen
  • 1 liter water
  • 2 kleine of 1 grote (bio) sinaasappel of citroen
  • 300 gr suiker (ik gebruik niet-geraffineerde, biologische Fair Trade suiker)

Werkwijze

  • Verzamel de bloesems op een zonnige, warme dag, want dan produceren ze het meeste stuifmeel. Was ze zeker niet, wat dan ben je het lekkere stuifmeel kwijt.
  • Doe ze in een grote weckpot samen met de sinaasappel of citroen, die je eerst in schijfjes sneed.
  • Dek goed af en laat 48 uur staan op een koele, donkere plaats.
  • Giet het geheel door een neteldoek en vang het sap op.
  • Doe het in een ketel, samen met de suiker. Breng rustig aan de kook.
  • Laat nét niet doorkoken. Vanaf het moment dat de eerste bubbeltjes van het koken omhoog komen, haal je de pot van het vuur.
  • Giet alles in gesteriliseerde flessen en sluit meteen goed af.
  • Bewaar op een donkere, koele plek. Het kelderschap is ideaal.

Leng aan met wat bruiswater naar smaak. Ik smaak graag maar nét de vlierbloesem, mijn kinderen hebben liever een extra portie siroop, zodat het meer op echte limonade lijkt. Ook lekker bij cava als aperitief.

Extra tip: vandaag maakte ik van 650 ml sap zoals hierboven beschreven, vier kleine potjes gelei / jam. Hiervoor mengde ik het sap met 300 gr suiker en 1 zakje marmello. Dat geheel liet ik wel 1 minuut stevig doorkoken. Ook hemels!

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Recept: vlierbloesemsiroop”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.