Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Recept voor granola

Recept voor granola

Zelf granola maken heeft iets super huiselijks. Ik maak het vaak op zondagochtend als de kinderen nog in hun pyjama zitten. Ondertussen ben ik dan in de weer met potten en pannen. In een mum van tijd heb ik mijn eigen granola in de oven zitten en ruikt mijn hele huis heerlijk!

Recept voor granola zonder suiker

Wat heb je nodig voor 1 bakplaat vol:

Boekwijtvlokken (150 gram)
Havermout (150 gram)
Kokosolie (flinke eetlepel)
Appel
Cranberry
Pecannoten
Geperste citroen
Specerijen: kaneel en kardemom
Provamel Soja-Amandel (zonder suikers, plantaardig alternatief voor yoghurt)

Granola recept zonder suiker

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de kokosolie in een grote pan, het liefste met een dikke laag. Voeg de specerijen toe  bij en laat heel even bakken. Zo komen de heerlijke geuren van de specerijen vrij. Haal nu de pan van het vuur en meng de citroensap er door. Door dit mengsel roer je nu de boekwijtvlokken en havermout. De granen worden een beetje vochtig. Verspreid het granenmengsel op een bakplaa. Het geheel gaat ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven. Schep af en toe even om zodat alles even knapperig wordt. Ongeveer 5 minuutjes voordat je de mix uit de oven haalt, voeg je de appel en noten toe. Zo worden die nog een beetje knapperig maar verbranden ze niet. Het kan best zijn dat de tijden met jouw oven net iets anders zijn. Houd het even in de gaten, te donkere granola is niet lekker!

Granola recept zonder suiker

Hieronder heb ik nog wat opmerkingen per ingrediënt zodat je kan variëren en je eigen variant van dit recept voor granola kan maken!

Graan: je kan in feite elke soort graan voor jouw granola gebruiken. Ik heb het na het lezen van de Voedselzandloper niet meer zo op tarwe. Vandaar dat ik voor boekweit en havermout koos (waardoor dit een glutenvrij recept is).

Variëren met olie: ik koos extra vierge kokosolie mét geur omdat ik dat ten eerste lekker vind en ten tweede omdat men zegt dat daarin de meeste gezonde stoffen bewaard blijven. Als je niet zo van kokossmaak houdt, dan kan je natuurlijk ook de geurloze kokosolie kiezen. Die ruikt echt niet meer naar kokos. Of kies helemaal een andere olie, een beetje experimenteren mag!

Citroen: je kan ook kiezen voor appelsap of een geperst sinaasappeltje. Als het maar iets is vloeibaars en is een beetje zuur.

Specerijen: ik houd van kardemom. Maar je kan ook kruidnagel gebruiken of piment. Eigenlijk gewoon wat je lekker lijkt. Alleen kaneel is ook lekker natuurlijk. Of misschien helemaal basic als je niet zo van heftige smaken houdt?

Zoetstof: het laatste woord over wat wel en niet gezond is qua zoetstoffen is nog niet geschreven. Dat suiker ongezond is staat buiten kijf (vandaar dat ik ook koos voor Provamel zonder suiker!). Ik heb het voor dit recept verder veilig gehouden en koos voor ahornsiroop. Maar dat is wel een dure zoetstof. Met stevia heb ik nog nooit geprobeerd granola te maken, misschien werkt dat ook? Ik lees vaak dat mensen Agavesiroop gebruiken voor hun granola. Ook met agavesiroop schijnt weer van alles mis mee te zijn. Nuja, kies gewoon voor het zoet product waar jij achter staat! Of laat het weg? En laat me dan weten of dat lekker werd!

Granola recept zonder suiker met Provamel

Over de Provamel Soja-Amandel, alternatief voor yoghurt: ik kies steeds vaker de plantaardige variant van zuivelproducten. Ik realiseer me meer en meer dat de zuivelindustrie een zware wissel trekt op het milieu. Ik mocht van Provamel hun nieuwste twee plantaardige alternatieven op yoghurt proeven: Soja-Amandel Soja-Kokos. Ik houd onwijs van kokos maar tot mijn verrassing vond ik de Soja-Amandel super lekker. Vooral met dit recept voor granola smaakt het heerlijk. Extra voordeel van deze Provamel plantaardige alternatieven voor yoghurt is dat ze ongezoet zijn. Provamel heeft twee jaar gewerkt aan dit suikervrije alternatief. In andere plantaardige yoghurts zit suiker zonder dat je dat in de gaten hebt. Ook fijn: de producten zijn biologisch. Dat betekent dat de soja niet genetisch gemodificeerd is. Heb je je een beetje hebt verdiept in de gentech materie, dan weet je dat dat een enorm voordeel is. Niet verdiept? Dan moet je me maar op mijn woord geloven: biologische soja, daar wordt je blijer van dan genetisch gemodificeerde!

Over de overige ingrediënten: je kan eigenlijk kiezen wat je lekker vindt. Het is een beetje uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan ander gedroogd fruit, rozijnen, andere kruiden. Zoek eens op internet op granola en je vindt heel veel recepten!

Granola recept van I Love Eco

Als laatste een tip: dit is ook een heel leuke cadeau om eens weg te geven. Als je slim bent, houd je genoeg over voor een paar heerlijke ontbijtjes voor jezelf!

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 3 boeken van “The Green Kitchen”!

Win 1 van de 3 boeken van “The Green Kitchen”!

Het begon als een blog: Green Kitchen Stories, met gezonde vegetarische recepten. Nu mogen David en Luise met trots hun eerste boek voorstellen: The Green Kitchen! Het boek deelt 100 recepten uit hun dagelijkse leven én geeft enkele simpele tips om je voorraadkast meer divers […]

PrintFriendly and PDF
I ♥ ECO & DRUANTIA: ANTIMUGGENROLLER

I ♥ ECO & DRUANTIA: ANTIMUGGENROLLER

Mijn oudste zoon is vandaag vertrokken voor zijn eerste sportkampje van de zomer. De eerste keer vergaten we hem muggenroller mee te geven en stond hij helemaal vol muggenbeten. In de kamers wordt immers lekker verlucht door de dag en ’s avonds zit het er […]

PrintFriendly and PDF


2 thoughts on “Recept voor granola”

  • I just discovered Granola for myself. I know, living under a rock apparently!!
    No I love it with yoghurt and some frozen raspberrys that I heat up in a pot until there is juice!!

    But I need to start making my own.

    Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *