Review: Groene burgers van Martin Nordin

Review: Groene burgers van Martin Nordin

In de inleiding van zijn boek ‘Groene Burgers’ zegt Martin Nordin: ‘Dit wil ik met dit boek bereiken: jou inspireren tot het uitproberen van heel veel verschillende burgers om je eigen favoriete recept te ontdekken. En dan weer opnieuw beginnen, de ingrediënten aanpassen, nieuwe dingen uitproberen en daarvan genieten.’

Voor mij is dat bijna de essentie van goed eten samengevat: groene burgers, want er komt geen schijfje vlees aan te pas, experimenteren want dat is toch wat koken is, en genieten van wat je hebt klaargemaakt. Al bij de eerste bladerronde ging ik overstag: elke burger zit er de moeite waard uit om te proberen!

groeneburgers

Het boek

De feel en look van het boek is ietwat apart, maar klopt helemaal. Martin Nordin, de auteur van het boek, is een hipster die weet waar goed eten vandaan komt: uit je tuin. In het boek vind je heel wat foto’s van de auteur in zijn tuin, aan de slag met spruitjes. De sfeer van die foto’s is ietwat gedurfd, want donker, slecht weer en dan draagt Nordin ook nog eens donkere kleding. Maar het klopt, zelfs met die donkere foto’s krijg je zin om spruiten in je moestuin te zetten.

Foto uit: Groene Burgers van Martin Nordin, uitgeverij Forte

 

De opbouw

Een goede burger bevat volgens Nordin van boven naar beneden goed brood, verse kruiden, saus, sla of andere groenten, de burger en dan weer brood. Zo heeft hij ook zijn boek opgebouwd in hoofdstukken. Na twee algemene hoofdstukken over de constructie van zo’n burger en het belang van goed materiaal, overloopt hij de inhoud van de burgers.

In het hoofdstuk van de burgers geeft hij 31 recepten van groen(t)eburgers. Bij elke burger staat er een fantastisch mooie foto: donkere achtergrond, maar duidelijk professioneel met goed licht en de beste kleurenkeuzes. De burgers zijn allemaal genummerd, waardoor je niet de inhoud, maar wel het nummertje onthoudt als je een burger in je weekmenu plant.

Dan neemt hij het brood onder handen. Hij geeft zijn vier favoriete broodrecepten, waar vooral het actieve koolpoeder-brood opvalt omdat het pikzwart is. In het hoofdstuk bijgerechten krijg je tien recepten voor extra’s bij de hamburgers en dat gaat van zuurkool tot frietjes, gefrituurde courgettebloemen en zelfs dubbelgemakken aardappelschillen.

Foto uit Groene Burgers van Martin Nordin, uitgeverij Forte

Mijn favoriete hoofdstuk is echter het laatste: daar heeft hij het over allerlei pickles en sauzen. Van redelijk simpel (zelfgemaakte tomatenketchup en verschillende soorten mayonaise) gaat hij naar groene-bananenguacamole en ingelegde en gefermenteerde groenten. In dat hoofdstuk pikte ik het idee op om zelf courgettekimchi te gaan maken. Ik had niet alle ingrediënten in huis, waardoor ik er mijn eigen ding van maakte.

Getest

Ik testte burger #15: kikkererwtenburger met gegrilde paprika en komkommersalade met dille. Ik had niet alle ingrediënten in huis, dus experimenteerde een beetje met de opbouw. Maar het resultaat was heerlijk! Ik maakte meteen voldoende burgers voor een aantal keren.

Minpuntjes

Twee minpuntjes aan het boek. Er staan nogal wat ingrediënten in die niet zo voor de hand liggend zijn. Maar met een beetje keukenervaring los je dat zo op. Of je nu panko (Japans broodkruim) gebruikt of het vervangt door oud brood dat je fijngemalen hebt of zelfs door havermout: het resultaat in de burger is quasi hetzelfde. Wel jammer dat hij als bindmiddel in quasi elke burger eieren en boter gebruikt. Daar zou ik als weektime vegan graag alternatieven voor zien. Ik experimenteer dus nog even, maar hé, was dat niet de bedoeling?

Groene Burgers van Martin Nordin is uitgegeven bij Forte, kost 19,95 en kun je hier bestellen.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.