Open brief aan de supermarkten

Open brief aan de supermarkten

Beste supermarkt

Spruitjes en boerenkool eet je in de winter. Courgettes en aardbeien in de zomer. Mijn kinderen weten het, want ze helpen mee in mijn moestuin en zien dat er nog geen aardbeien zijn op dit moment. En dat alle kolen op zijn. Dat er wel veel vers groen is dat nu super gezond en lekker is. Om zeker te zijn, checken we vaak de groentekalender van Velt, want dat is voor ons de enige echte waarheid over wat er op dit moment zou kunnen groeien in de tuin, zonder verwarmde serres of overbodige voedselkilometers.

seizoensgroenten
Een groen soepje met radijzen: precies wat ons lichaam nu nodig heeft. Foto: Jackelin Slack voor Unsplash

Asperges uit Mexico

Maar dan kom ik in de supermarkt en word ik meteen om de oren geslagen met alles wat er thuis net niet is. Waar we zo naar uitkijken, maar nog niet kopen omdat het te belastend is voor het milieu. Kersen uit Turkije, aardbeien uit Spanje, of uit verwarmde kassen. Tomaten uit het zuiden. Asperges uit Mexico of Peru, die dan ook nog eens de helft kosten van de Belgische. Biologische komkommer, altijd met het vaste plastic folietje rond. Dan sta ik daar met mijn goede voornemens en twee kinderen die leren dat toch altijd alles voorhanden is.

 

Vlaggetjes

Een supermarkt die kiest voor een duurzame toekomst, moet hier toch iets aan kunnen doen? Ik heb samen met mijn kinderen al eens Belgische vlaggetjes willen prikken in alle groenten die nu hier voorhanden zijn. Of willen schuiven met de koelkasten, de rekken en de tafels, zodat het vanzelfsprekend en gemakkelijk wordt om voor biologische seizoensgroenten van dicht bij huis te kiezen. 

 

spinazie
Spinazie: heerlijk groen om te verwerken in salades, burgers, soep en puree! Foto: Chiara Conti voor Unsplash

 

Want hoe goed mijn voornemens ook zijn, elke keer laat ik me toch verleiden tot een biologische komkommer in plastic. Uit gemakzucht, ik weet het. Maar het moet toch anders kunnen. Spinazie, rucola, aspergers, rabarber, wortelen, prei, bloemkool, raapstelen, radijzen, andijvie… Daar kunnen we toch iets mee? Maak ze aantrekkelijk, prijs ze aan, zet ze in promotie, druk kaartjes met overheerlijke (plantaardige) recepten. En vooral: maak het ons als consument gemakkelijk, vanzelfsprekend en hip om deze groenten te kopen. 

 

Plasticsoep

En over die folie rond de komkommer nog dit: jullie als machtige tussenpersonen moeten toch meer kunnen dan altijd maar blijven zeggen: het is voor de voedselveiligheid en controles dat die folie daarrond moet zitten. We kunnen technologisch tegenwoordig zo veel, maar geen lasertechniek ontwikkelen waardoor het label in de groente gebrand wordt zonder bederf? Dat komt bij mij eerder over als niet willen in plaats van niet kunnen. En mijn kinderen weten dat ik daar een grote hekel aan heb. 

radijzen
Radijzen en wortelen: toppers in de lente, liefst zonder plastic rond! Foto: Caroline Attwood voor Unsplash

 

Nu we het toch over die plastic hebben: Velt heeft een boodschappentas met de groentekalender van wat er per maand in België geoogst wordt. Nu er de plastic verpakkingen onder vuur liggen, is dit hét moment om zulke boodschappentassen te laten drukken. Ik wil er eentje!

Dus, beste supermarkt, ideeën genoeg om meer te doen met seizoensgroenten. Mag ik met mijn kinderen komen Belgische biovlagjes prikken? 

 

Deze column schreef ik omdat ik de actie van Rikolto en haar partners van ‘Meer dan mijn kassaticket‘ in het kader van seizoensgroenten, een warm hart toe draag.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.