An apple a day: vijf bewaartips voor appels!

An apple a day: vijf bewaartips voor appels!

Leven op het ritme van de seizoenen, da’s een mooie leuze. Wij leven meer en meer op het ritme van de seizoenen en elk jaar word ik daar een beetje extremer in. Zo bestaat in september dit jaar elk weekend uit oogst verwerken. Het eerste weekend was het ‘bijkomen’ van de oogst die onze moestuin in de vakantie produceerde. Het tweede weekend waren er heel wat appels, vorig weekend tomaten en volgend weekend is weer een appelweekend. ‘Waarom blijf je toch bezig?’ zucht Pascal dan, want weekend is eigenlijk om te bekomen van een drukke werkweek. Om ook eens niets te doen, te genieten van een lekker glas wijn. 

 

appels
Ik heb alleen nog maar val-appels verwerkt. De grote oogst moet nog komen!

 

Maar het verzamelen, oogsten, verwerken, in potten inmaken: het is sterker dan mezelf. Het is een oerinstinct dat zegt: gebruik alles, sla het in, gebruik die zonne-energie die je nog krijgt om alles wat de natuur je biedt, in te slaan voor de winter. En dus ga ik aan de slag: met meer appels en peren dan onze boomgaard ooit heeft voortgebracht. Op zoek naar telkens weer een ander receptje, telkens weer een manier om het beter en lekkerder in te maken. Zie hier mijn vijf appeltoppers van het moment. 

 

1 Appelchutney

Nodig voor 500 ml

  • 5 dikke appels
  • 120 ml appelazijn
  • 80g rietsuiker
  • 1 duim geraspte gember
  • 1 ui
  • 1 tl korianderpoeder
    1tl curry
  • 1 tl kaneel
    ½  tl kardemom
  • arachideolie
  • snuif zout

Versnipper de ui. Schil en snij de appels in kleine blokjes. Stoof de ui in de olie tot glazig. Blus met de azijn. Voeg de suiker, curry, gember, kardemom en koriander toe en laat 2 min sudderen. Voeg de appelblokjes  toe en laat verder sudderen tot ze gaar zijn. Kruid af met zout.

Giet de chutney kokend heet in kraakschone potten. Sluit meteen af en draai de potten tien minuten om.

(Gebaseerd op het wortelchutney-recept uit Improvisatiekoken)

 

appels

 

2 Gedroogde appels

Er zijn heel wat manieren om appels te drogen. Ik heb een droogoventje, maar ook met een gewone oven kan het perfect. En ik heb afgelopen weekend ontdekt waarom het voordien niet zo goed lukte. Ik werkte altijd met de hetelunchtstand van de oven, terwijl je om te drogen beter de gewone elektrische functie gebruikt. En als je efficiënt wil drogen, steek je best een lepel tussen de deur, zodat het overtollige vocht weg kan. Ik liet mijn appeltjes 1,5 uur staan op 100 graden, maar besef dat het heel afhankelijk is van welke oven je hebt. En oh, ik liet de deur ook dicht, want tegelijkertijd steriliseerde ik nog flesjes voor mijn tuinsap.

Dit weekend droogde ik appeltjes op een satéstokje op het ovenrooster. Ideaal, want zo krijg je er meer in één keer in de oven. De bovenkant gaat wel een beetje plat, maar dat deerde niet. Waarvoor gebruik je de gedroogde appels? Ik vind ze gewoon lekker om tussendoor te snoepen en ook onze hond vindt het een zeker zo lekkere beloning als een koekje. En in de winter kun je er je thee, kefir of water mee op smaak brengen. 

Nog een leuke tip: een paar jaar geleden beschreef Steffi in dit bericht hoe je Valentijn-appeltjes maakt. 

 

3 Tuinsap

De (bijna) voorbije zomer was de zomer waarin er al appels vielen in juli. Nog nooit meegemaakt, zo vroeg. Dit najaar worden we verwend met een rijke oogst appels, peren, frambozen en druiven. En die vitaminen wil ik allemaal vangen en in potjes of flesjes bewaren. Dus kocht ik een sapketel, ook wel sap-pan of stoomextractor genoemd. Hierdoor kan ik relatief grote hoeveelheden fruit in weinig tijd verwerken, want je moet het fruit enkel wassen en in grove stukken snijden. Frambozen en druiven kunnen er zo in en de appels in vieren gesneden. En half uurtje later druppelt er dan sap uit het opvangvat en kun je echt bottelen.

We kochten deze zomer ook een apparaatje om kroonkurken op een flesje te bevestigen. 15 euro en hierdoor kunnen we nu alle flesjes van gin en appelcider (die we krijgen van de cafetaria van de sporthal) recycleren. Zonde van de mooie flesjes om ze in de glascontainer te kieperen, vonden we. Oké, het kost wat tijd om ze goed uit te wassen en te steriliseren, maar in ruil krijg je wel de schattigste flesjes, vind je niet? 

 

tuinsap

 

4 Appelmoes als ingrediënt voor powerkoeken

Bijna alle kinderen lusten appelmoes, behalve die van ons. En dus bleef ik altijd maar met mijn goedbedoelde voorraad appelmoes zitten. Tot ik ontdekte dat je appelmoes in plantaardige koeken kunt gebruiken als eivervanger en je dan ook nog eens zo’n zoet eindproduct hebt dat je geen suiker meer nodig hebt. 

Als je zoete appels hebt, is het niet nodig om appelmoes bij te zoeten. Ik doe het bij ons appels wel vaak, omdat ze toch net te zuur zijn om zoetkracht te hebben. Maar dan spreek ik over 100 gr suiker op 2 kg appels. En ik voeg nog minstens een eetlepel kaneel toe, want ik hou van kaneel en het heeft ook een enorme zoetkracht. Appelmoes maken is dus vooral appels schillen, klokhuizen verwijderen, in kleine stukjes snijden, met een klein bodempje water laten plat koken, eventueel de extra stukjes nog pletten, bij zoeten en in brandschone potjes doen. 

Ik werk in potjes van 200 ml, omdat dit de ideale hoeveelheid is voor een week koeken. De powerkoeken zijn ook super simpel om te maken: 1/3 appelmoes, 1/3 gemalen noten en 1/3 havermout. Je kruidt bij naar smaak (extra kaneel, kardemom, speculaaskruiden…), maar het moet niet echt. Ronde koeken vormen, 25 minuten bakken op 180°C en klaar. 

 

appels

 

5 Stroop

Ook voor het eerst gedaan dit najaar: zelf stroop gemaakt. Het viel wel wat tegen, want van mijn sap heb je 1 liter nodig om net genoeg te hebben voor 1 pannenkoek. Maar kijk, zo maak je stroop: zet een pannetje op een laag vuurtje en kieper daarin een liter appelsap. Roer goed en ga intussen iets leuks doen, want voordat appelsap stroop geworden is, ben je al twintig keer vergeten dat je dat aan het doen was. En de ultieme tip: op het einde gaat het snel en je moet eigenlijk het vuur uitzetten en je stroop in een potje gieten als het nog nét te vloeibaar is. De stroop gaat immers nog wat indikken. Mijn eerste product leek eerder op een karamel dan op smeerbare stroop. 

 

6 Appelazijn

Hoe je appelazijn maakt, beschrijft Leentje hier.

 

Foto’s: Barbara voor I Love Eco en Unsplash

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.