Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Win 1 van de 3 boeken: Plantpower!

Win 1 van de 3 boeken: Plantpower!

I love eco blog, Plant power, Boek, Lisette Kreischer, plantaardige voeding, recepten, Kennen jullie Lisette Kreischer nog? De dame achter verschillende veggie boeken zoals Lisette in Luilekkerland en de bedenker van de Dutch Weed Burger, heeft een nieuw boek uit. Plantpower is een nieuw handboek voor je dagelijkse inspiratie aan gezonde voeding. 96 van haar favoriete (plantaardige) recepten geeft ze prijs. Je kan er dagelijks mee variëren, met de seizoenen als je houvast. I love eco blog, Plant power, Boek, Lisette Kreischer, plantaardige voeding, recepten,

Voel je het al, The Power of Plants? Lisette wil je laten zien dat 100% plantaardig eten niet lastig is, dat het niet duurder is en niet meer tijd kost. Ze wil je inspireren om deze levenswijze in je keuken te integreren en je zo op weg te helpen naar je natuurlijke kracht en gewicht!

Alvast een voorsmaakje in de vorm van twee recepten.

I love eco blog, Plant power, Boek, Lisette Kreischer, plantaardige voeding, recepten, Quinoa Cherry Break

Dit zomerse schaaltje krachtvoer zit boordevol vezels, onverzadigde (dus goede) vetten, en de mineralen calcium, ijzer, magnesium en fosfor, waar we groot en sterk van worden!

Ingrediënten

– 50 g quinoa
– 225 ml sojamelk
– 30 g rozijnen
– 1 tl vanillepoeder
– 20 g amandelen rasp en sap van ¼ limoenschil
– ½ el gebroken lijnzaad
– 5 kersen, gewassen en ontpit
– 1 el kokosrasp
– ¼ el kokosvet
– ½ el rijststroop

Bereiding

Doe de quinoa in een pan en overgiet met de sojamelk. Kook de quinoa al roerend in ongeveer vijftien tot twintig minuten gaar (test even of het gaar is door op wat quinoa te kauwen). Voeg tijdens de laatste vier minuten de rozijnen en het vanillepoeder toe. Zet het vuur uit en laat de quinoa even afkoelen (ongeveer vijf minuten). Hak ondertussen de amandelen in grove stukken en rooster ze licht in een koekenpan. Roer de amandelen, limoenrasp en -sap, lijnzaad, kersen, kokosrasp en het kokosvet door de quinoa en besprenkel met wat rijststroop.

Opties

– Voeg 1 eetlepel geweekte gojibessen aan de pap toe (week ze daarvoor vijf minuten in wat warm water en giet af) na het koken.
– Gebruik 1 kleine eetlepel kokosbloemsuiker in plaats van rijststroop.
– Vervang de kersen door bramen of frambozen.
– Gebruik in plaats van sojamelk, haver-, rijst- of amandelmelk.

I love eco blog, Plant power, Boek, Lisette Kreischer, plantaardige voeding, recepten, A Crunchy Quick Lunch

Als je even uitgekeken bent op salades en geen zin hebt in een sandwich, is dit recept een makkelijk, licht en gezond alternatief voor een middag in de lente.

Ingrediënten

– 4 rijstwafels
– mayonaise zonder ei
– ½ avocado
– ¼ citroensap
– 1/8 komkommer
– 1 augurk
– mespunt pul
– biber (gedroogde pepervlokken) of cayennepoeder olijfolie
– olijfolie
– zwarte peper tuinkers of verse basilicumblaadjes

Bereiding

Besmeer de rijstwafels met de mayonaise. Schil de avocado (bewaar de andere helft met de pit erin) en snijd in dunne plakken. Besprenkel met citroensap. Snijd de komkommer en augurk in dunne plakjes. Beleg de rijstwafels met de plakjes avocado, komkommer, augurk en maak af met wat pul biber, druppeltjes olijfolie, zwarte peper en verse blaadjes tuinkers of basilicum.

Opties

– Vervang de rijstwafels door maïswafels (in de natuurvoedingswinkel hebben ze vaak bijzondere soorten) of roggebrood of volkorencrackers.
– Je kunt ook kiezen voor verse basilicumblaadjes in plaats van tuinkers (gebruik de rest voor salades of tussendoor uit het vuistje)
– Gebruik cayennepeper in plaats van pul biber (gedroogde pepervlokken).
– Sprenkel 1 theelepel gistvlokken over de belegde wafels.

Als jij ons voor het einde van de maand juli jouw favoriete plantaardige en evenwichtige gerecht als reactie op dit blogbericht deelt, dan maak jij kans op een lekker exemplaar van Plantpower. We mogen drie lekkerbekken verwennen!

Veel succes!

 

 
PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Inspiratie voor vegetarische gerechtjes heb je nooit genoeg, ik spreek uit ervaring. Dit kookboek is dus meer dan welkom! Je kon haar al volgen via haar populaire foodblog Princess Misia en het food magazine Luscious, maar nu brengt fotografe en styliste Marta Majewska ook haar eerste kookboek uit. […]

PrintFriendly and PDF
Ben jij een eco hero?

Ben jij een eco hero?

“Passie is the spice of life”, dat was Pamela Peeters’ drijfveer om haar boek Eco Hero te schrijven. Ze was 12 toen ze haar eerste milieutijdschriftje maakte. Ondertussen presenteert ze al enkele jaren op de Amerikaanse televisie een show rond ecologie, geeft ze milieuadvies en […]

PrintFriendly and PDF


21 thoughts on “Win 1 van de 3 boeken: Plantpower!”

  • Italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en salie:
    400 g oesterzwam,20 blaadjes salie,4 takjes rozemarijn,0.5 bosje peterselie,olijfolie,400 g wit van prei,400 g gare flageolets (bijv. uit blik),1 dl sojaroom,peper,zout
    Snijd grote oesterzwammen in 4 en kleine in 2 stukken. Hak de salie, de rozemarijnblaadjes en de peterselie fijn.

    Verhit wat olijfolie en bak de oesterzwammen op een heet vuur. Kruid met peper en zout. Schep ze uit de pan. Snijd de prei in stukken van ongeveer 5 cm. Snijd de stukken in de lengte doormidden.Verhit opnieuw wat olijfolie in de pan en bak de stukken prei kort op een heet vuur gaar. Temper het vuur en laat ze zachtjes verder garen met het deksel op de pan. Kruid met de rozemarijn, peper en zout. Verwarm intussen de oesterzwammen, de flageolets, de salie en de sojaroom in een aparte kookpot. Kruid met peper en zout. Schik de gebakken prei in stervorm op een schaal. Schep het oesterzwammen-bonenmengsel in het midden. Strooi de peterselie erover.

    hmmm…..¨**** voelt je op vakantie met zulk bordje****

  • Hierbij het recept voor een heerlijke én snelle vegetarische pasta die de zomer op je bord brengt!

    WAT HEB JE NODIG?
    – 400g spaghetti
    – 150g pecorino
    – 250g kerstomaten
    – 1 courgette
    – 50g rucola en wat basilicum
    – 3 sjalotten of 2 kleine uien
    – teentje look
    – zwarte olijven
    – 100g pijnboompitten
    – olijfolie, peper & zout

    1 Rooster de pijnboompitten in een droge pan op een matig vuurtje.
    2 Snij de sjalotten of uien in grove stukken en hak het pepertje in kleine stukjes (hou je niet van pikant, verwijder dan de zaadjes). Pel het teentje look en haal het door de lookpers.
    3 Verhit een goede scheut olijfolie in een pan met hoge rand op een matig vuur.
    4 Stoof de stukjes sjalot/ui en voeg ook de look en de stukjes chilipeper toe. Laat alles enkele minuten stoven.
    5 Snij ondertussen de kerstomaten in twee en doe ze bij in de pan. Roer alles goed door elkaar.
    6 Snij de courgette in grove stukken en laat de blokjes meestoven met de andere groenten. Zet het deksel op de pan en laat de saus sudderen op een zacht vuur.
    7 Kook ondertussen ook de spaghetti beetgaar.
    8 Giet de pasta af, maar hou een kleine hoeveelheid van het kookvocht bij. Roer de spaghetti door de saus en voeg een beetje van het vocht toe. Kruid af met peper en zout.
    9 Serveer de pasta in een ruime schaal en strooi er de geroosterde pijnboompitten, de rucola en de basilicum over. Werk af met geraspte pecorino.

  • Curry van Tofu en Sinaasappel

    De bereiding is voor 4 personen en is klaar in een 40-tal minuutjes, dus waarop wachten ? 😉

    benodigdheden :
    1 pakje (biologische) Tofu Natuur
    250 gram (Bio) Soya yohurt (eventueel met appelsmaak = nog lekkerder)
    1 onbespoten sinaasappel
    1 grote ui
    2 eetlepels rozijntjes
    2 eetlepels geschaafde amandelen
    2 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie
    1 eetlepel plantaardige boter
    1 eetlepel kerriepoeder of currypasta naar eigen smaak
    verse koriander
    peper en zout

    Hoe maak je dit heerlijke receptje nu klaar ? :

    Was de sinaasappel en rasp een stukje van de schil tot je ongeveer een halve eetlepel hebt (alleen de buitenste laag, niet het witte gedeelte want dit geeft een bittere smaak)
    Snij de sinaasappel doormidden en pers het sap uit en leg hierin de rozijntjes te rusten.
    Rooster de amandelen krokant en een antikleefpan en hak de koriander fijn.
    Snij de tofu in blokjes en pel de ui en snipper hem fijn.
    Verhit de olie samen met de plantaardige boter in een wok of pan. Voeg de kerriepoeder toe en roer 1minuut.Voeg dan de tofu en ui toe en bak al roerend op een hoog vuur en breng eventueel op smaak met peper en zout.
    Voeg nu het sinaasappelsap met de rozijntjes toe, de geraspte sinaasschil en de soya (appel)yohurt. Laat dit enkele minuten op laag vuur sudderen.
    Voeg op het einde de koriander en de amandelen toe en dien op met een heerlijke portie rijst.
    Smakelijk !

  • Wat een leuke winactie, ik ben razend benieuwd naar dit boek!

    Mijn favoriete gerecht boordevol plant power voor deze zomermaanden is een frisse groene salade met aardbeien en avocado.
    Voor de salade: groene bladgroenten, komkommer, aardbeien, avocado en amandelen
    Voor de dressing: maple syrup, citroensap, basilicum

    De precieze hoeveelheden weet ik niet, ik gooi altijd wat door elkaar en al proevende perfectioneer ik het gerecht. Heerlijk om zo te experimenteren! Deze salade is heerlijk licht voor de warme zomerdagen, en de ingredienten zijn nu volop te krijgen! Een fijne boost plant power!

  • Rijstmeelwrap met bietenballen, avocado, veldsla en preischeuten 🙂

    Rijstmeelwrap:
    70 gram rijstmeel
    2 tl nigella
    2 tl tamari
    4 snufjes zout
    Water

    Maak van bovenstaande ingrediënten een papje. Bak dit in een pan (met kokosolie) tot een wrap. Laat de wrap afkoelen.

    Bietenballen:
    50 gram gekookte biet
    20 gram amandelmeel
    Handje amandelen
    Snuf zout
    Snuf dille

    Meng bovenstaande ingrediënten in de keukenmachine tot een emulsie. Haal de emulsie eruit en draai er kleine balletjes van (6-7). Bak de balletjes 30 minuten op 180 graden in de oven en keer ze daarbij zo nu en dan om.

    Neem de (afgekoelde) wrap, leg hierop wat veldsla, wat preischeuten, wat reepjes avocado en de bietenballetjes. Rollen en smullen!!

  • wauw, tof kookboek, mijn favoriete gerechtje;

    een frisse groentensalade, met nootjes en stukjes appel bij, en ongepelde rijst.
    Heerlijk

  • Gegrilde groentesalade
    Zal ik de bbq te voorschijn halen? Of mijn kleine grillpannetje? Dat ligt aan het weer. Wel of geen peper in het eten? Peper blijf ik altijd spannend vinden, wordt het niet te scherp? De meningen zijn hier verdeeld maar ik krijg er blaren van op mijn lip dus doe ik bescheiden en gebruik een halve. Voor de liefhebber maak ik een schaaltje met fijngehakte peper.
    Voor 4 personen~bereidingstijd: 15 minuten
    Nodig:
    1 rode peper, schoongemaakt
    2 tenen knoflook
    Verse kruiden uit de tuin
    3 eetlepel balsamicoazijn
    25 ml olijfolie
    1 citroen, biologisch
    2 aubergines
    2 rode paprika’s
    1 venkelknol

    Staafmixer

    Doe de peper, knoflook, kruiden, azijn en olie in een hoge beker. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Voeg de rasp en 4 eetlepels sap toe. Pureer met een staafmixer.
    Verwijder de kroon van de aubergines en snij ze in de lengte in 8 plakken. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij elke helft in 4 gelijke stukken. Snij de onderkant van de venkelknol en snijd de venkel in plakken.
    Verhit de grillpan. Bestrijk de groenten met een deel van het kruidenmengsel. Gebruik je de bbq zet er dan een grillschaal op. Grill de groenten in porties 5 minuten. Keer halverwege. Verdeel de groenten over een grote schaal en doe er de rest van het kruidenmengsel over. Bestrooi met versgemalen peper.
    Geef er wat stokbrood bij om te dopen.

  • Graag maak ik kans op dit kookboek.

    Een leuk eenvoudig, gluten en lactosevrij aperitief hapje : maak een olijven tapenade van 100 gr zwarte olijven, 3 gedroogde tomaat, 1 teentje look, 1EL kappertjes en 2 EL pijnboompitten, perper ( geen zout!) en smeer dit op plakjes verse courgette, versier met een sprietje bieslook!…. Smakelijk!

    Gluten en lactosevrij,..”

    Vrij van gluten, lactose , …

  • De combinatie van smaken kan soms erg verrassend zijn. Onlangs at ik een slaatje bestaande uit een 3-tal gebakken geitenkaasjes (zoutachtig), stukjes tomaat en komkommer, enkele blaadjes sla, geraspte worteltjes, stukjes appel, stukjes rode biet, partjes rauwe bloemkool en selder, en enkele druifjes, met…. stukjes peperkoek, wat honing en wat saffraanpoeder, verder op smaak gebracht met een yoghurt vinaigrette. Ik vond de smaak ‘hemels’.

  • Houd je ook zo van peulvruchten? En van Burgers? Probeer dan deze super voedzame bruine bonen burgers!

    Voor 4 burgers gebruik ik:
    Olie
    1grote ui
    Knoflook naar smaak
    1geraspte winterwortel
    Gemalen komijn (ketoembar)
    Chilipoeder of verse peper
    1 blik bruine bonen (of zelf weken en koken)
    Sojasaus 2el
    Ketchup 1el
    75 gram havermout

    BEREIDING
    Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Pers de knoflook erboven uit (snij de restjes ook fijn) en bak nog 1 minuut. Voeg wortel, komijn en chilipoeder toe en bak nog 2-3 minuten, tot de wortel zacht is. Zet het vuur uit en zet de pan opzij.

    Prak de bruine bonen in een grote kom met een vork plat. Voeg het wortelmengsel toe samen met de ketchup, sojasaus en havermout. Kneed door met je handen en vorm vier burgers van het mengsel.

    Verhit nog wat olie in een pan en bak de burgers 4 tot 5 minuten, tot ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Serveer de burgers met aardappel en groente naar keuze.

    Tip: deze burgers worden steviger als je de havermout van te voren fijnmaalt in de keukenmachine. Geen keukenmachine? Geen ramp! De burgers worden evengoed hartstikke lekker.

  • Een boek dat zeker in mijn kookboekenkast terecht zal komen! Daarom waag ik graag mijn kans…

    Vreemd dat bijna niemand hier een zoete zonde neerschrijft… Voor mij hoort zoet (met of zonder suiker) zeker ook bij een evenwichtig eetpatroon!
    Deze fris-zoete crumble is volledig plantaardig en o zo lekker!

    NODIG:

    (voor een middelgrote ovenschaal, een dessertje voor ongeveer 6 personen)

    5 stelen rabarber, niet te dik, gewassen en in niet al te grote stukken
    3 grote appels, geschild, zonder klokhuis en in blokjes
    1 limoen
    agavesiroop

    100 gram bloem
    50 gram amandelpoeder
    75 gram rietsuiker
    100 gram boter
    een handvol havervlokken
    een snufje zout
    geschaafde amandelen

    WERKWIJZE:

    Doe de rabarber- en appelstukjes in de ovenschaal (het is niet nodig om deze vooraf te stoven). Rasp er de schil van de limoen boven en giet er een 4-tal eetlepels agavesiroop over. Even door elkaar mengen.
    Meng bloem, amandelpoeder, suiker, havervlokken en zout in een kom en wrijf er vervolgens de boter met de handen door, tot je een kruimelig deeg krijgt.
    Sprenkel het deeg over de fruitstukjes en strooi er tenslotte nog wat geschaafde amandelen over.

    Bak de crumble 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

    De crumble is het lekkerste als hij nog wat warm of lauw is, geserveerd met vanille-ijs of slagroom.

    http://fiekefatjerietjes.wordpress.com/2012/05/28/frisse-rabarbercrumble/

  • Hier gaan de “erwtenkoeken” er steeds goed in:
    3 aardappelen
    200 ml broodkruim
    50 ml gemalen peterselie
    150 ml erwtjes
    1,5 tl zeezout
    1 tl gemalen peper
    eventueel snuifje lookpoeder
    – olijfolie om te bakken

    Werkwijze:
    – aardappelen stomen
    – indien diepvrieserwtjes: erwtjes mee stomen
    – aardappelen prakken
    – alle andere ingrediënten erdoor mengen met een vork
    – burgers vormen
    – 4 min. per kant bakken in een pan in wat olijfolie

  • Bedankt iedereen voor de vele reacties! Het water kwam me meermaals in de mond. Hopelijk kunnen jullie elkaar inspireren met zoveel lekkere recepten. Voor mij zijn jullie allemaal winnaars! Helaas kunnen we maar 3 boeken weggeven. De gelukkige lekkerbekken zijn: BRUYNDONCKX, BATEN M., ELLIS ! Proficiat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *