Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Inspiratie voor vegetarische gerechtjes heb je nooit genoeg, ik spreek uit ervaring. Dit kookboek is dus meer dan welkom! Je kon haar al volgen via haar populaire foodblog Princess Misia en het food magazine Luscious, maar nu brengt fotografe en styliste Marta Majewska ook haar eerste kookboek uit. Wat mag je verwachten? Speelse en onverwachte gerechtjes voor vier seizoenen boordevol groenten. Zomerse geroosterde tijmtomaatjes, olijfolie flatbreads met pruimen voor in het najaar, een winterse currysoep of een frittata van prei en aardbei voor in de lente. Onweerstaanbaar in combinatie met haar heerlijke foto’s!

I love eco blog, Davidsfonds, Fourplay, kookboek

Haar roots liggen in Polen, waar de keuken bepaald werd door het komen en gaan van de seizoenen. Laat jij je in de keuken ook inspireren door de seizoenen? Verklap ons dan voor 17 oktober, en als reactie op dit blogbericht, jouw heerlijkste veggie seizoensrecept voor in de herfst! Wie weet, krijg jij dan dit heerlijke boek toegestuurd.

We geven alvast een voorsmaakje in de vorm van twee heerlijke receptjes!

Pompoenfrietjes

I love eco blog, Davidsfonds, Fourplay, kookboek

In de hoofdrol

1 butternutpompoen

Scenario

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pompoen, snij middendoor en verwijder de zaadjes. Snij in frietjes. Leg de frietjes in koud gezouten water; zo geeft de pompoen zijn vocht af en worden de frietjes krokanter. Haal de frietjes er na 5 minuten uit en dep ze droog. Doe ze in een kom en voeg olijfolie en paprikapoeder toe. Verdeel ze gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in de oven op 180°C gedurende 20 minuten. Roer de frietjes om, verhoog de oventemperatuur tot 200°C en bak ze nog 25 minuten of tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Appel-chili pannenkoeken

I love eco blog, Davidsfonds, Fourplay, kookboek

In de hoofdrol 

2 appels

In de bijrol

– 175 gram speltbloem
– 1 theelepel bakpoeder
– 2 eieren
– 230 ml amandelmelk
– 40 ml ahornsiroop
– 1 chilipeper
– 20 gram ghee
– tagatose, ter versiering

Scenario

Meng bloem en bakpoeder in een kom. Voeg de eieren, amandelmelk en ahornsiroop toe. Meng. Rasp de appels en roer ze door het deeg. Snij de chilipeper open, verwijder de zaadjes en snij in heel kleine stukjes. Voeg toe en meng. Verhit de ghee in een pannenkoekenpan. Giet het deeg in kleine pannenkoeken en bak aan beide zijden goudbruin. Bestrooi met tagatose en serveer warm.

Loopt het water je al in de mond? Voor degenen die niet kunnen wachten: het boek is te koop bij het Davidsfonds

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 2 boeken van Zelfgeplukt!

Win 1 van de 2 boeken van Zelfgeplukt!

Ann Vansteenkiste is herboriste, aromatherapeute en theesommelier. Na haar succesvolle boek “De stille kracht van thee” brengt ze een belangrijke aanvulling met “Zelfgeplukt”. Waar haar eerste boek helemaal gewijd is aan de theeplant en de theecultuur, zet dit tweede boek de theorie om in de […]

PrintFriendly and PDF
Ben jij een eco hero?

Ben jij een eco hero?

“Passie is the spice of life”, dat was Pamela Peeters’ drijfveer om haar boek Eco Hero te schrijven. Ze was 12 toen ze haar eerste milieutijdschriftje maakte. Ondertussen presenteert ze al enkele jaren op de Amerikaanse televisie een show rond ecologie, geeft ze milieuadvies en […]

PrintFriendly and PDF


32 thoughts on “Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!”

  • Oh dit ziet er een leuk receptenboek uit.Ik heb een Poolse vriendin misschien kan ik haar binnenkort eens verrassen door iets lekker klaar te maken uit dit boek.Ik ding heel graag mee met deze wedstrijd

  • Heerlijke recepten, maar vooral mooie foto’s! Ik heb niet een speciaal recept, maar september is wel de maand van liters appelmoes (appels, kaneel en beetje suiker), courgettesoep (courgette en pesto), pompoensoep (pompoen en chilisaus) en stoofpeertjes (peren, port en kruidnagel). Zoals je ziet houd ik het eenvoudig!
    Groetjes, Jantine

  • Super heel leuk!!!
    Dit boek wil iedereen 🙂 kijk er enorm naar uit 🙂
    Liefst eet ik gerechten met pompoen …pompoensoep met gebakken broodkorstjes met kaneel.
    Maar zijn zoveel lekkere dingen…bloemkoolcurry of gevulde paprika’s, Mexicaanse schotel met rode bonen, of kruidige aardappelballetjes in tomatensaus want natuurlijk moeten we ook beetje rekening houden met de kids dat ze ook af en toe leuke dingen op hun bord krijgen

  • Mijn najaar-favo veggie-seizoensrecept is een all-time classic: de perfecte Toast Champignon met daarbij een 2-tal gevulde champignons uit de oven. Heerlijk! (En nog eens doodeenvoudig ook…)

  • Ja het water loopt me echt in de mond! Ik hou zo veel van koken, maar nog meer van het nadien met smaak op te eten, deze recepten zullen daar zeker toe bijdragen!

  • Mijn herfstrecept: een taartje van rode biet en fetakaas! Rode ajuin stoven, dan geraspte/fijngesneden rode biet toevoegen, samen met rode wijnazijn, beetje suiker, tijm en een kopje water. Laten koken gedurende klein kwartier. Dit mengsel laten afkoelen en dan verdelen over deeg (zelfgemaakt of kant en klaar). Stukjes feta erover brokkelen. Twee eitjes mengen met 150 ml room en dit over de rode bieten en feta gieten. Dan een dik half uur in de oven. Heeeeerlijk…

  • Mijn herfstfavoriet is de tarte tatin met witloof en bataat. Witloof stoven, beetje suiker en balsamico erbij. Schijfjes zoete aardappel erover, kruiden met peper, zout en tijm. Deeg erover, de oven voor een halfuurtje en omkeren. Smullen, echt!

  • Probeer af en toe vegetarisch te koken maar met 4 mannen in huis die denken dat een maaltijd zonder vlees niet genoeg vult is het een uitdaging! Dus alle hulp is welkom

  • Ziet er veelbelovend uit, pompoen in overvloed, dus die pompoenfrietjes gaan we eens proberen!
    Probeer dit eens: spaghettisaus met pompoenblokjes
    uien
    look
    wortels
    courgetten
    aubergine
    erwtjes
    blokjes pompoen (geeft een lekker plakkerige saus)
    eventueel (champignons, sojascheuten,… alle restjes die voorhanden zijn)
    tomatenpuree of verse tomaten
    alles lekker stoven en smakelijk!

  • Mijn allerfavorietste groente in de herfst is natuurlijk pompoen. Ik zou echt elke dag pompoensoep kunnen eten! Maar aangezien iedereen hier pompoen vernoemt, ga ik voor een andere recept 😉 Van een bijgerecht, maar ook makkelijk als hoofdmaaltijd te eten met iets van pasta ofzo erbij. Portobello champignons uit de oven! Gevuld met tomatensaus met veel fijngesneden groentjes (liefst met paprika en courgettes) en hierover versnipperde parmezaanse kaas. YUM!

  • Groententaartjes met geroosterde groenten. Bladerdeegje kant en klaar in vormpje. Aubergine, papeika en courgette grillen in een grillpan. Op het bladerdeeg leggen en mozarella stukjes ertussen. Kwartiertje in de over 180 graden, lekker let een rucolla slaatje erbij

  • Ik ben fan van de blog van Martha en met haar prachtige foto’s ziet haar kookboek er ook heel erg leuk uit!
    Mijn favoriete recept in de herfst is pompoensoep. Heel simpel om klaar te maken, maar zo lekker en ideaal voor dit herfstweertje!

  • Dat ziet er een fantastisch kookboek uit!
    Geef mij maar een heerlijk dikke erwtensoep als de koude dagen beginnen, bij AH verkopen ze vegetarische spekjes die de soep net dat tikkeltje extra geven 🙂

  • De simpelste gerechten zijn vaak de lekkerste. Die pompoenfrietjes zien er zalig uit! Het water loopt me in de mond bij het zien van haar foto’s (hier en op haar blog)… Ik wou dat ze mijn zus was, ik zou haar ontzettend vaak bezoeken :o)

  • Mijn favoriete herstreceptje is deze makkelijke pompoenquiche (4 personen)
    nodig:
    * 1/2 kg pompoen
    * 1 pakje bladerdeeg
    * 200 gr fetakaas (blokjes – bestaat ook vegan op basis van soja!)
    * 150 gr gerookte zalm (als je vegetarisch eet laat je dit gewoon weg)
    * 1 teentje knoflook en 1 ui
    * 2 eieren
    * 1,5 dl room (laten wij meestal weg voor de gezondheid en is even lekker zonder)
    * rozemarijn – tijm – olijfolie – peper

    bereiding:
    Verwarm de oven op 200°. Pel de ui en het lookteentje en snij ze zeer fijn. Snij de pompoen, haal de zaden eruit en snij het pompoenvlees in blokjes. Stoof de ui en knoflook samen met de pompoenblokjes zacht in de olijfolie. Klop de room los met de eieren en kruid met peper. Snij de zalm in fijne snippers. Vul het bladerdeeg met de pompoenblokjes en verdeel er de zalmsnippers over en giet dan erna het eimengsel over. Verdeel er de fetakaasblokjes, rozemarijn en tijm over (de hoeveelheid is naar eigen smaak). Zet het in de voorverwarmde oven en laat het bakken gedurende ongeveer 30 à 35 minuutjes. Mmmm 🙂

    Ik hoop zoooo erg dat ik het boek win 🙂 dan kan ik er ook eens wat gerechtjes van testen en erover bloggen! Zo’n mooie foto’s ga je van mij niet moeten verwachten, maar er smakelijk over vertellen, dat moet lukken!

  • Mijn vegetarische vriendin gaat binnenkort verhuizen. Ik zou haar graag verrassen met dit leuke kookboekje. Ik ken de schrijfster helemaal niet maar ben zeer benieuwd.

  • ’s Morgens vroeg gaan wandelen in het bos op zoek naar boleten en eekhoorntjesbrood. Daarna de oogst bakken in de pan met wat ajuin, kruiden met pezo en blussen met witte wijn. Een beetje peterselie over strooien. Opeten met een lekker stukje brood. Dit is mijn herfst op het bord !!

  • niet te versmaden: risotto met boschampignons
    dat was op vakantie in Noord-Europa. er kwam witte wijn aan te pas en het werd afgewerkt met geraspte parmezaanse kaas.
    ik heb deze zomer een Pools koppel ontmoet dat paddestoelen aan het plukken was in Bagimont, Namen. het is een traditie uit hun thuisland dat in ere wordt gehouden in ons land. mooi!

  • Mijn favoriete herfstrecept is een warme salade met geroosterde pompoen en gebakken champignons naar een recept van Hugh Fearnley (uit ‘Veg’) (ik laat de kaas weg).

  • Mijn herfstrecept: rode kool crumble! Wel de makkelijke, snelle versie, want ik heb een kleintje van 1,5. Dus een potje biologische rode kool met appeltjes, daarop een crumble van gemalen notenmix met geraspte appel. Even in de oven. Heerlijk!

  • Hallo

    lijkt me super leuk, een extra vegetarisch kookboek. De kindjes en wij hebben enorm gesmuld van deze soep:

    nodig: ajuin, teentje knoflook, wortel, prei, knolselder, rode biet, p&z
    werkwijze: Maak in een snelkoker de rode biet en knolselder klaar. Pel de rode biet en snij in blokjes. Schil ook de knolselder en snijdt deze in blokjes.
    Snij en stoof ajuin aan, voeg dan de fijn gesneden look toe, voeg in blokjes gesneden wortel en prei toe, laat zachtjes stoven. Voeg dan de rode biet en de knolselder toe. Laat nog even stoven. voeg het kookvocht van de rode biet en groentenbouillon toe en laat de soep goed doorkoken. Mix de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
    En nu smullen maar!!

  • Proficiat Sandra, Alice en Fieke! Fourplay is yours 😉 Mailtje volgt. Aan alle andere ecolover: bedankt voor jullie enthousiaste reacties en wie weet volgende keer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *