Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Win het nieuwe veggie kookboek van Avalon: Grow Eat Share!

Win het nieuwe veggie kookboek van Avalon: Grow Eat Share!

Het Gentse restaurant Avalon inspireert ons en jullie regelmatig met receptjes en onlangs hebben ze hun tweede vegetarische kookboek uitgebracht. We mochten al eerder genieten van Puur & Vegetarisch en nu mogen we Grow Eat Share in onze boekenkast leggen.

 

I love eco blog, Avalon, Kookboek, Plantaardig eten

Het nieuwe kookboek is uniek in die zin dat het 120 favoriete plantaardige recepten van 4 chefs uitlicht en tegelijkertijd inzoomt op lokale producten en landbouwers. Samen bouwen aan een betere wereld, dat is waar Avalon met hun restaurant en hun boeken voor wil staan.

 

I love eco blog, Avalon, Kookboek, Plantaardig eten

Wij geven drie van deze prachtexemplaren weg! Wil jij kans maken op één van deze plantenbommetjes? Deel dan voor het einde van de maand jouw favoriete vegetarische recept mét haute cuisine toets!

Om je alvast het water in de mond te brengen of om je te inspireren, geven we al 3 heerlijke recepten weg voor al onze lezers!

 

 

 

I love eco blog, Avalon, Kookboek, Plantaardig eten

Salade en broodbeleg van spruitjes

Ingrediënten voor de salade

– 500 gram spruitjes, in fijne ringetjes
– 1 rode ui, in flinterdunne halve maantjes
– 1 el rijstazijn
– een snuifje zeezout

Ingrediënten voor de dressing voor de salade

– 2 el mosterd (grof of fijn)
– 2 el witte tahin
– 4 el warm water
– 8 el olijfolie
– 4 el appeldiksap
– 1 tl zeezout
– 1/4 tl gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de garnering van de salade

– winterpostelein of veldsla
– 1/2 cup geroosterde walnoten, grof gehakt

Recept, als bijgerecht voor 4 personen

Neem een grote slakom. Doe er de rode ui, het snuifje zeezout en de rijstazijn in en meng goed. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten in een hoge maatbeker tot een gladde massa te mixen. Doe de spruitjes en de dressing in de slakom en meng alles goed. Laat een half uurtje trekken. Maak de randen van de kom schoon met huishoudpapier. Werk af met de geroosterde walnoten en de winterpostelein.

I love eco blog, Avalon, Kookboek, Plantaardig eten

Ingrediënten voor het broodbeleg

– 500 gram spruiten, in fijne ringetjes
– 1 rode ui, in fijne blokjes
– 1 el olijfolie
– 4 el veganaise
– 1/2 tl zeezout
– 1/4 tl komijnpoeder
– 1/4 tl kurkumapoeder
– 1/8 tl chilipoeder
– 1/4 tl korianderpoeder
– (of vervang de specerijen door 1 tl milde madrascurry)
– winterpostelein of veldsla als garnering

Recept voor het broodbeleg

Zet een pan op een middelhoog vuur en verhit de olijfolie. Bak de rode ui aan tot hij glazig wordt. Voeg er de kruiden aan toe en bak 1 minuut verder. Voeg er de spruitjes en het zeezout aan toe, en bak tot de spruiten beetgaar zijn. Laat afkoelen en meng er de veganaise onder. Beleg een boterham en werk af met wat veldsla of winterpostelein.

I love eco blog, Avalon, Kookboek, Plantaardig eten

Koolrabirolletje met zwarte olijven, sesamcracker en korianderdressing

Ingrediënten

– 1 middelgrote koolrabi
– sap en zeste van 1/2 citroen

Ingrediënten voor de vulling

– 250 gram tofu (klein pakje, fijn geplet met een vork)
– 4 el zwarte (Kalamata) olijven, ontpit en fijngehakt
– 1 el zoute kappertjes, zonder vocht, fijngehakt
– 1 el olijfolie
– 1 à 2 el korianderblaadjes, fijngehakt + 12 blaadjes voor de afwerking
– snuifje gemalen zwarte peper

Ingrediënten voor de cracker
– 1/2 cup bloem (75%)
– 2 el sesam- of chiazaad
– 1 el olijfolie
– ¼ tl zeezout
– 3 el bier (bijv. Gageleer)
– ½ tl bakpoeder

Ingrediënten voor de dressing

– de rest van het bosje verse koriander (+ eventueel 1 handvol rucola of Oost-Indische kersblaadjes)
– 3 el bier (bijv. Gageleer)
– 6 el olijfolie
– 1 klein teentje knoflook
– snuifje chilipoeder
– ½ tl zeezout
– ½ el appelazijn
– optioneel: 12 Oost-Indische kersbloemen (als afwerking)

Recept

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de ingrediënten voor de cracker en kneed goed. Rol het deeg uit tot het 2 mm hoog is. Snij het in 12 reepjes van 5 cm lang en 1 cm breed. Leg een stukje bakpapier van 15 cm op 7 cm in een ovenschaal. Schik de reepjes naast elkaar met telkens een paar millimeter ruimte ertussen. Bak gedurende 10 tot 12 minuten. Schil de koolrabi en schaaf ze boven een mengkom met een fijne rasp of mandoline in plakjes van 2 mm. Doe er het citroensap en de citroenzeste bij en roer om met je handen. Laat een half uurtje marineren. Maak de dressing door alle ingrediënten in een hoge maatbeker te doen en ze tot een gladde massa te mixen. Leg een plakje koolrabi op je werkvlak. Schik er in de breedte ongeveer 1 el vulling op. Rol het plakje op en leg de koolrabi op zijn naad. Werk je hapje af met de dressing en eventueel ook met een Oost-Indische kersbloem of een blaadje koriander. De vulling is ook lekker als broodbeleg! Varieer de cracker door er andere kruiden aan toe te voegen (bijv. tijm, oregano, karwij, anijs of andere pitjes, zaden en noten) of door hem in een andere vorm te bakken.

 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 2 boeken van Zelfgeplukt!

Win 1 van de 2 boeken van Zelfgeplukt!

Ann Vansteenkiste is herboriste, aromatherapeute en theesommelier. Na haar succesvolle boek “De stille kracht van thee” brengt ze een belangrijke aanvulling met “Zelfgeplukt”. Waar haar eerste boek helemaal gewijd is aan de theeplant en de theecultuur, zet dit tweede boek de theorie om in de […]

PrintFriendly and PDF
Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Win 1 van de 3 boeken van Fourplay!

Inspiratie voor vegetarische gerechtjes heb je nooit genoeg, ik spreek uit ervaring. Dit kookboek is dus meer dan welkom! Je kon haar al volgen via haar populaire foodblog Princess Misia en het food magazine Luscious, maar nu brengt fotografe en styliste Marta Majewska ook haar eerste kookboek uit. […]

PrintFriendly and PDF


12 thoughts on “Win het nieuwe veggie kookboek van Avalon: Grow Eat Share!”

  • Mijn favo veggie receptje is een risotto met witte & groene asperges, truffelolie en een parmezaankrokantje!

    Doe wat olijfolie in een pan en bak de risotto tot die glazig is. Voeg dan groentenbouillon toe tot de risotto onderstaat. Voeg pas de volgende lepel bouillon toe wanneer de bouillon opgenomen is. Ga zo verder tot de risotto gaar is.
    Stoom ondertussen de witte & groene asperges tot ze net beetgaar zijn. Leg ze bovenop de risotto, strooi wat parmezaan op de risotto en dek af met een deksel, laat zo nog 5 minuten garen.
    Maak in een voorverwarmde oven (200°C) een koekje van parmezaan: doe een hoopje geraspte kaas met wat vermalen peper op een bakplaat en laat 7-8 minuten bakken.
    Werk de risotto af met een paar druppels truffelolie en serveer met het parmezaankoekje!

  • ik ben (nog) geen vegetariër maar eet graag én veel groenten. een ratatouille van zuiderse groenten behoort tot één van mijn favorieten: misschien geen haute cuisine maar verdraaid lekker…en het winnen van het boek moet de nodige inspiratie geven
    om groenten nog lekkerder te maken…

  • Mijn favoriete vegetarische gerecht is TORTILLA MET CHAMPIGNONS EN GEMARINEERDE PAPRIKA.

    — > Volgende ingrediënten heb je nodig:
    5 eieren
    600 g aardappelen
    250 g Parijse champignons
    1 ui
    1 teentje look
    enkele takjes peterselie
    scheutje olijfolie
    klontjes boter
    peper
    2 rode paprika’s
    5 cl balsamico
    50 g rucola
    1 eetlepel zwarte olijven (klein, ontpit)

    –> Het recept gaat als volgt:
    Verwarm de oven voor tot 180°C.

    Schil de aardappelen, snij ze in grote stukken en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Laat ze nadien afkoelen.

    Leg de paprika’s in een ovenschaal en schenk er een lik olijfolie over. Rooster ze in de oven van 180°C, tot je de taaie dunne schil er probleemloos kan afpellen.

    Verwijder ook de zaadjes en snij het malse vruchtvlees in reepjes. Verzamel ze in een schaaltje en schenk er balsamico overheen. Laat de paprika marineren.

    Schenk een scheut olijfolie in een braadpan, doe er een klontje boter bij en bak de koude stukken aardappel op een matig vuur. Geef ze een lichtbruin korstje.

    Snipper de ui in fijne halve ringen en plet de look tot pulp.

    Schep de aardappelen uit de pan, laat ze even uitlekken op keukenpapier en bak de halve uiringen in dezelfde pan. Geef ze gerust een beetje kleur. Voeg ook de lookpulp toe en roer.

    Snij tussendoor de Parijse champignons in stukjes.

    Laat ook de gebakken ui even uitlekken en doe wat extra boter in de pan. Bak nu de stukjes champignon zachtbruin.

    Pluk de blaadjes van de peterselie en hak het kruid grof. Roer de snippers doorheen de gebakken paddenstoelen en voeg de gebakken ui toe.

    Verwarm de oven opnieuw voor tot 180°C.

    Breek de eieren in een ruime kom, voeg voldoende peper en zout toe en kluts ze los.

    Smeer de ronde bakvorm in met een laagje olijfolie. Verdeel de stukken gebakken aardappel in de vorm.

    Verdeel de mix van ui, look, paddenstoelen en peterselie over de stukken aardappel.

    Schenk tenslotte de geklutste eieren in de bakvorm.

    Bak de tortilla gedurende 20 tot 25 minuten in de hete oven van 180°C.

    Ontvorm de tortilla en bedek de hartige taart met een flinke toef rucola, enkele kleine zwarte olijfjes en de reepjes paprika, gemarineerd in balsamico.

    Druppel eventueel een beetje fijne olijfolie over de blaadjes notensla en serveer meteen.

    Eet smakelijk! Groetjes en een fijn (en lekker) eindejaar gewenst! 🙂

  • Proficiat! Lien Desmedt, Bongaerts I. en Veggieleven! Jullie winnen een exemplaar van het nieuwe Avalon kookboek! Mailtje volgt. Aan alle andere ecolovers: bedankt voor jullie reactie en wie weet… Fijne feesten en een mooi 2015! Groetjes, Steffi & Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *