Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

To do: kook een dubbele portie en breng ziekenkost

To do: kook een dubbele portie en breng ziekenkost

Een lieve vriendin is ziek en onderging vorige week een erg zware operatie aan haar hoofd. Van op afstand kijk je toe en voel je je machteloos. Maar eigenlijk zijn we helemaal niet machteloos. We kunnen haar niet genezen, maar wel ongelofelijk hard helpen. En dus kookte ik een dubbele portie en bracht ik haar een portie ziekenkost. Kraamkost is fijner, maar ziekenkost of troostkost is keihard nodig. Want het gebeurt veel te weinig. Wie doet mee? 

Mijn doos ziekenkost bevatte:

  • een zuurdesembrood
  • drie broodsmeersels: wortelmartino, kik-curry (* recept hieronder) en gelei van blauwe druiven
  • een fles vlierbloesemsiroop 
  • twee potten aspergesoep
  • een doosje rabarber-aardbeimuffins*
  • een grote kom verse, vegetarische lasagne*

 

De mand ‘ziekenkost’.

De recepten:

1 Kik-curry

Dit is een recept van de onovertroffen Leentje van Kookeetleef, maar ik paste het een beetje aan omdat ik niet alle ingrediënten in huis had.

Nodig:
  • 200 gr gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels zwarte balsamico-azijn
  • 2 eetlepels witte balsamico-azijn
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 150 gr smeerkaas
  • 2 eetlepels olijfolie
Zo bereid je het:

1 Verhit de olijfolie in een pan en doe er de kikkererwten en het currypoeder bij. Roerbak goed tot de kikkererwten goudbruin worden.

2 Blus met de twee soorten balsamico-azijn en roer even goed om. Doe er ook de agave-siroop bij en roer nog even goed terwijl het vuur nog aan staat. 

3 Haal van het vuur en meng in een kom met de fijngesnipperde ui. Zet er de staafmixer in en pureer zo fijn als jij het straks op je boterham wil hebben. Voor mij mogen er best nog wel wat identificeerbare kikkererwten in zitten, maar jij bent de baas.

4 Meng met de smeerkaas en roer goed om. Proef even of je tevreden bent van de smaak en kruid eventueel nog af met peper en zout.

2 De rabarber-aardbeimuffins

Op en top lente, deze muffins. En volledig plantaardig, dat ook.  Ik liet me inspireren door dit recept van Plantaardigheidjes, maar paste ook weer aan naar mijn smaak en ingrediënten die ik in huis had. Ik had ook nog geen cup-maten (net gisteren cadeau gekregen, dat wel), dus ik heb een koffiemok als basis gebruikt. 

Nodig voor ongeveer 20 muffins 
  • 2 koppen cashewmelk
  • 2 theelepels appelazijn
  • 2/3 kop niet-geraffineerde rietsuiker
  • 2/3 kop kokosbloesemsuiker
  • 1/2 kop zonnebloemolie
  • 2 koppen gewassen en in stukjes gesneden aardbeien
  • 3 koppen gewassen en in stukjes gesneden rabarber
  • 3 koppen volkoren speltbloem
  • 2 koppen licht volkoren tarwebloem
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 2 koffielepels gemalen kardemompoeder
  • het merg van 1 vanillestokje
Zo bereid je het:

Simpel: alle ingrediënten in een kom en goed roeren. Rustig roeren, dat wel, anders maak je de stukjes aardbei kapot en het is fijn als je in de muffins nog stukjes hebt.

Verdeel over 20 muffinvormpjes en bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 à 200°C. 

 

3 Groentelasagne

Hier werkte ik met de zomergroenten courgette en aubergine. Officieel om Sylvie te verwennen, maar eigenlijk kon ik het ook niet laten. Ik zie in mijn moestuin de bloempjes op de courgetteplant komen, dus is het toch maar een heel klein beetje valsgespeeld, toch? 

Nodig voor één grote kom:
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • lasagnevellen
  • 1 pot passata
  • 100 gr gemengde linzen
  • 2 koffielepels gerookt paprikapoeder
  • peper en zout
  • een geutje room
  • gemalen kaas
Zo maak je het:

1 Kook de linzen halfgaar in water. Ze garen straks in de oven nog verder, dus ga voor de helft van de kooktijd die op de verpakking staat. Giet af en kruid met peper en zout.

2 Snij de aubergine en courgette in smalle repen en bak ze in de pan met olijfolie en knoflook. Kruid met gerookt paprikapoeder.

3 Begin je lasagne met een laagje linzen en passata van tomaten. Roer even goed, zodat alle linzen bedekt zijn. Leg dan lasagnevellen tot quasi alle linzen bedekt zijn. Dan komt de groentelaag: ik ging voor één laag met courgette en één laag met aubergine. In totaal dus twee keer linzen en twee keer groenten. 

4 Werk af met een geut room en geraspte kaas. 

5 Zet ongeveer een half uur in de oven.

Zoals bij elke lasagne is deze nog lekkerder de dag nadien. 

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten”

Win 1 van de 3 boeken “Gebeten door groenten”

Ben jij ook Gebeten door groenten? Dan kan je met dit kookboek je smaakpapillen zonder twijfel verwennen! Op en top Vlaams met originele recepten en originele groenten die we vaak vergeten maar die we zo uit onze Vlaamse moestuin kunnen plukken. Het vegetarische kookboek is […]

PrintFriendly and PDF
Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF


2 thoughts on “To do: kook een dubbele portie en breng ziekenkost”

  • Dit is tof zeg! Kraamkost ken ik (en was ik heel blij mee) en troostkost kan ook zo waardevol zijn. Fijn dat je de recepten erbij geeft. En: wat heb je het mooi gemaakt in een pakket! Naast het eten zal je vriendin ongetwijfeld ook blij worden van de aanblik van dit mooie care package.

    • Bedankt voor je lieve reactie, Judith. Mijn vriendin en haar gezin waren inderdaad erg dankbaar. En het feit dat ze nu twee dagen minder zorgen hadden om goed eten op tafel te krijgen, gaf mij een erg warm gevoel. Heerlijk, zo zorgen voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *