Duurzaam Lifestyle Blog (Eco, Bio & Fairtrade!)

Zomerrecept met venkel en warmoes

Zomerrecept met venkel en warmoes

Ik hou van uitdagingen en van koken. En van de zomer en van eten. Op het werk vieren we morgen de zomer met een potluck: elke collega brengt een gerechtje mee met zomergroenten erin verwerkt. Dit jaar maakte collega Leentje het een stapje moeilijker door ons twee zomergroenten te geven die we in een gerecht moeten verwerken. Ik kreeg warmoes en venkel en maakte er een heerlijk zomerrecept mee. Te lekker om niet te delen.

 

Zomergroenten

Courgettes gaan we ook weer in overvloed hebben en de wortelen moesten ook dringend op, dus die twee groenten vormden de basis voor mijn recept. Ik sneed spaghetti van courgettes en wortel met een spirellisnijder. Daarbij kwamen de zomergroenten, een kop quinoa en een lekker sausje. Ideaal ook als lunchboxidee of bij een picknick. Al zou ik je dan wel aanraden om de saus en de quinoa er pas op het moment zelf (of een uurtje voor je serveert) bij te mengen.

 

Nodig voor vier aanvullende porties of twee volwaardige porties:
  • 1/2 venkel
  • 1 courgette
  • 3 dikke zomerwortelen
  • 3 stengels en blad warmoes
  • 1 kop quinoa gekookt in 2 koppen water er 1/2 groentebouillonblokje
  • een handvol niet-gezouten pindanoten
  • een handvol munt, fijngesnipperd

Voor de saus:

  • 1 eetlepel cashewpasta
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • 1/2 kop water
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 3 eetlepels tamari sojasaus
  • 1/4 kop citroensap

 

Zo maak je het:

Kook de quinoa in een dubbele hoeveelheid water met wat groentebouillon of kruidenzout in zo’n 12 minuten gaar. Laat nog even wellen als het water nog niet volledig is opgenomen. Laat afkoelen voor je de quinoa bij de groenten voegt.

Was de wortelen en de courgette en snij ze met de spirellisnijder tot spaghetti. Snij de venkel met de mandoline in heel fijne reepjes. Was ook de snijbiet en snij de steeltjes van het groen. Snij de steeltjes in heel fijne stukjes en het groen in repen. Voeg bij de groentespaghetti en roer al eens goed om.

Voeg de pindanoten en de fijngehakte munt toe en roer nog eens goed.

Maak de saus door alle ingrediënten fijn te mixen met een staafmixer. Ga je dezelfde dag nog eten van dit gerecht, voeg dan de quinoa en de saus al bij de groenten. Als je het pas morgen gaat eten, bewaar dan de quinoa en de saus in een apart potje en voeg het een uurtje voor je gaat eten bij elkaar.

 

Smakelijk! Vorig jaar maakte ik mijn favoriet zomergerecht met aubergine en courgette voor de zomerkeuken. Je vindt het recept hier.

PrintFriendly and PDF
Please follow and like us:

Related Posts

Kraamkost: tijd cadeau geven

Kraamkost: tijd cadeau geven

Dit weekend mocht ik weer een doos kraamkost maken en bezorgen. Kraamkost, hoor ik je denken. Wat was dat ook alweer? Kraamkost is een maaltijd als cadeau voor een pas bevallen mama en haar gezin. Het werd in 2015 het woord van het jaar. ‘Uitvinders’ […]

PrintFriendly and PDF
40 dagen plantaardig, een update #2

40 dagen plantaardig, een update #2

Aan Dagen zonder Vlees heb je als vegetariër weinig uitdaging en daarom besloot ik het mezelf dit jaar moeilijker te maken: 40 dagen plantaardig eten. Waarom ik dat belangrijk vind, beschreef ik in dit bericht. Hoe het me de eerste week verging, lees je hier. […]

PrintFriendly and PDF


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *