5 tips tegen voedselverspilling

5 tips tegen voedselverspilling

Een gezin van vier personen gooit gemiddeld voor 300 euro per jaar aan eten weg. De cijfers over voedselverspilling wereldwijd zijn hallucinant. Ongeveer 1/3 van het voedsel verdwijnt op de vuilnisbelt, terwijl 1 miljard mensen honger lijden. In Vlaanderen alleen verspillen we jaarlijks een file van 35 kilometer met gevulde vrachtwagens met perfect eetbaar voedsel. Maar genoeg met het vingertje gewezen: ik wil je uitleggen hoé ik dat samen met mijn gezinnetje concreet ga aanpakken en met die 300 euro een leuk uitstapje ga doen!

 

Tips tegen voedselverspilling op I Love Eco Blog, koken met resjes, kliekjesdag
Tip 1: weekmenu

Elke week een menu opstellen: dat was mijn goed voornemen vorig jaar. En het is gebleken: het heeft meer dan één voordeel. Je eet niet alleen gevarieerder en bewuster, je kan ook de perfecte boodschappenlijstjes opstellen. Mijn weekmenu maken is intussen een vertrouwd ritueel geworden: met al mijn kookboeken op tafel tover ik de lekkerste plannen op mijn tablet en daaruit filter ik dan verschillende boodschappenlijstjes: eentje voor de gewone supermarkt, eentje voor de versmarkt op woensdag en nog eentje voor de biowinkel. Als je je netjes aan dat weekmenu houdt, heb je precies voldoende verse producten in huis voor een hele week. Dat bespaart niet alleen in de portemonnee; je creëert er ook minder afval door. Geen tablet? Niet getreurd, download het prachtige I Love Eco weekmenu!

5 tips tegen voedselverspilling, koken met resjes, kliekjesdag

 

Tip 2: kliekjesavond

Een mooi weekmenu voorbereid, maar dan lusten de kinderen het niet. Of je kookte met zo’n grote honger dat er nog net één portie over is. Na een paar dagen heb je zo misschien wel net vier porties in de koelkast staan: genoeg voor iedereen een portie. Zo’n kliekjesavond is zalig: geen voorbereidingstijd, weinig afwas. De grootste struikelblok in mijn gezinnetje is bepalen wie wat krijgt. Maar laat dat lekkerste restje spaghetti dan weer een leuke beloning zijn voor zoonlief die zijn huiswerk zo flink alleen maakte.

 

Tip 3: Ten minste houdbaar tot / te gebruiken tot

De datum vermeld bij ‘ten minste houdbaar tot’ is een indicatie, maar geen heilig getal. De producent garandeert dat zijn product tot die datum minstens houdbaar is, maar ook daarna nog te gebruiken. Een ander verhaal zijn verse producten en zuivel. Daarop staat ’te gebruiken tot’. Bij deze producten kan de producent de kwaliteit niet meer garanderen na die datum. Ik vertrouw op mijn zintuigen: hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Hoe smaakt het? Die indicaties zeggen voor mij meer dan de uiterste houdbaarheidsdatum. Wist je trouwens dat je droge voeding (zoals pasta, rijst e.d.) gerust mag gebruiken tot een jaar na de officiële houdbaarheidsdatum?

Verse groenten en fruit verliezen vaak al na een paar dagen hun mooie kleur en / of glans. Eén tip om dit te voorkomen is alvast kiezen voor seizoensgroenten. Die kunnen immers heel vers geoogst worden omdat ze niet zoveel kilometers moeten afleggen. In de winter kom je bij je zoektocht naar seizoensgroenten al snel uit bij de vergeten groenten: pastinaak, raapjes, rode biet, aardpeer / topinamboer… Zijn je groenten en fruit toch niet meer zo vers? Restjes groenten verwerk ik vaak in een frittata, quiche of soep (enkele receptjes vind je in deze brochure). Fruit dat er niet meer zo lekker uitziet, verdwijnt in de smoothies: heerlijk als ontbijt of als tussendoortje.

 

Tip 4: koelkast = schatkist
Een koelkast was voor mij lang een plek waar ik restjes voedsel bewaarde tot ze niet meer goed waren en ze dus naar de vuilnisbak verhuisden. Maar in feite is mijn koelkast een schatkist! Als je durft loskomen van je recept, kan je met heel veel restjes ingrediënten uit je koelkast, de lekkerste receptjes maken! Wist je trouwens dat zo de pizza ontstaan is? Bloem en water heeft iedereen in huis en wij maken elk jaar menig kilo tomaten in om als passata te gebruiken. (Da’s de lekkerste, maar je vindt uiteraard ook goede passata in de winkel). Al de andere ingrediënten van een pizza waren oorspronkelijk restjes die de Italianen verwerkten op die basis van deeg met tomatensaus. Dat kan niet alleen met pizza, maar ook met groentecake of quiche.

5 tips tegen Voedselverspilling op I Love Eco Blog, koken met resjes, kliekjesdag

 

Tip 5: kippen tegen voedselverspilling

De harde kern van het witlof, de niet meer zo frisse blaadjes van de kool, de korstjes van de kaas, de schillen van ajuinen en aardappelen… Ik vrees dat we toch altijd nog wàt voedsel aan het verspillen zijn. Wij zijn gezegend met een tuin met plaats voor kippen en een composthoop. En dus  kunnen we de kleine restjes die we toch nog hebben, met een gerust geweten naar buiten brengen: de kippen geven ons in ruil enkele eitjes per week en aangevuld met wat gras en houtschaafsel wordt de rest van ons afval binnenkort zwart goud (compost) voor op onze moestuin.
En jij? Zie jij al hoe jij met je gezin 300 euro kan besparen en waaraan je ze zou uitgeven?
Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.