Alternatieven voor rietjes

Alternatieven voor rietjes

Plastic rietjes: een ideaal voor beeld van single use plastics. Je gebruikt ze een keer en daarna gooi je ze weg. Jammer, want er zijn eindige grondstoffen voor nodig geweest om ze te maken. En ze staan op de lijst van de top tien zwerfvuilproducten waarop de Europese Unie zich baseerde om het zwerfvuil aan te pakken. 

 

Mainstream

Alternatieven voor rietjes zijn een mooi voorbeeld van hoe de industrie zich aanpast voordat het van de wetgever moet. In hippe verpakkingsvrije winkels vond je al een heel tijde alternatieven, maar nu dringen ze stilaan ook door tot de mainstream merken en op meer en meer plaatsen ook in de horeca. Een hoopvol teken en ik hoop dat de industrie even snel is met alternatieven voor andere wegwerpplastics. Want de tijd is rijp om daar nu voor eens en voor altijd komaf mee te maken.

 

Rietjes
Zo ziet een pakketje herbruikbare rietjes van Tupperware eruit. Beeld: (c) Tupperware

Herbruikbare versies

Wij hebben al een hele deze set rietjes uit roestvrij staal van het merk ReSack in huis. ReSack bestaat al tien jaar en ontstond toen een Rotterdamse student alternatieven wou bedenken voor de plastic zakjes die hij in de winkel mee kreeg. Je kent het merk wellicht van de herbruikbare linnen zakjes voor brood, groenten en fruit. 

Ook Tupperware sprong eind vorig jaar mee op de kar van de herbruikbare rietjes. Ze gebruiken er zelfs volledig gerecycleerde plastic voor en maken zo het circulaire verhaal waar. Mooi dat een bedrijf dat in alle huiskamers van de lage landen bekend is, mee de boodschap uitdraagt dat wegwerpplastics de wereld uit moeten. Ze verkopen hun rietjes met verlengstukken, zodat je met één pakket korte en lange rietjes kunt maken. Aan de reiniging hebben ze ook gedacht en het geheel zit verpakt in een hoesje zodat je je rietjes weer kunt opbergen. Dat laatste is voor mij overbodig, want ik laat mijn rietjes altijd goed opdrogen in een glazen potje op mijn dampkap of in de kast. 

 

Rietjes
Onze favoriet (onder) is het roestvrije staaltje van ReSack. Boven op de foto zie je het wegwerprietje gemaakt van avocadopitten van BioFase.

Duurzaam wegwerp

Het lijkt een contradictie: een product maken om het één keer te gebruiken en weer weg te gooien. Maar in de horeca kan ik me voorstellen dat het niet zo vanzelfsprekend is om al die rietjes ook snel weer af te wassen. Je hebt er ook iets meer werk mee dan een glas, omdat je met een miniborsteltje ook de binnenkant wil reinigen. Of op een feestje met veel meer volk dan je normaliter rietjes hebt in je gezin. Daarvoor zijn er intussen ook alternatieven. Preserve, het merk dat je misschien kent van de tandenborstels, verkoopt verpakkingen van 50 stuks, gemaakt van plantaardig materiaal en volledig composteerbaar. Je vindt ze bij BioPlanet. Het Deense bedrijf Maistic maakt wegwerprietjes van tarwehalmen. Het merk Biofase maakt rietjes en bestek van avocadopitten. Dat is een interessant gegeven, want je vertrekt zo niet van een basisproduct dat ook nog voor iets anders kan dienen, maar echt van afval. De rietjes zijn stevig, worden niet slap als ze even in je drankje gezeten hebben en kunnen daarna ook op de composthoop. 

 

Onze ervaring

Wij zijn fan van de roestvrij stalen rietjes van ReSack. Ze zijn ijzersterk, laten zich erg goed uitwassen, drogen goed op en geven absoluut geen smaak of kleur van een vorig drankje af. Ze zijn niet vreselijk duur en je doet er echt jaren mee. Ik kan me niet voorstellen dat we ze versleten krijgen. Voor feestjes en in de horeca zou ik ons de gewoonte aanleren om gewoon geen rietjes meer te gebruiken. Maar voor wie daar echt niet zonder kan of wil, zijn er gelukkig alternatieven. 

 

Wil je nog meer plastic bannen? Lees dan zeker ook onze tips voor een pasticvrij leven.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.