Bacteria go ahead…

Bacteria go ahead…

Op zoek naar een leuke hoes om je stoelen mee te bekleden? De Berlijnse ontwerper Jannis Hülsen heeft er een originele oplossing voor gevonden. Misschien niet meteen iets wat je thuis zal uitproberen, maar het zet toch aan tot denken.

Hülsen bekleedde zijn stoel door er een bacterie zijn gangetje op te laten gaan. Hij dompelde de stoel onder in een tank waarin de bacterie suiker verbruikt om een vezelachtig cellulosevel op te bouwen. Na dit proces liet hij het vel drogen tot een hoes die 100% biologisch afbreekbaar is.

Zoals ik al zei, niet meteen iets voor in je living. Het experiment kadert dan ook in een project dat onderzoekt hoe toekomstige materialen en productieprocessen er uit zouden kunnen zien. Het is al langer bekend dat micro-organismen gebruikt kunnen worden voor industriële processen, zoals gist bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de productie van brood, alcohol of kaas.

Nu is het mogelijk om chemische processen te vervangen door biologische processen. Dit is al gebeurd in de textiel-en wasmiddelenindustrie en toont dat er nog veel mogelijk is op gebied van productie van energie of kunststoffen. Benieuwd wat ons nog allemaal te wachten staat!

Voorlopig houden we het bij een stoelenhoes uit bacteriën…

Via: Dezeen

Foto’s: Samuel Henne

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.