Barbara’s bananenbrood

Barbara’s bananenbrood

Bananenbrood: ideale remedie tegen mijn haat-liefderelatie met bananen. ’s Morgens kan ik bananen niet zien of ruiken, ’s namiddags begin ik ze te appreciëren en ’s avonds zou ik ze in alle koekjes verwerken. Dat heb ik overgehouden van twee zwangerschappen waarin ik twee keer negen maanden misselijk was. Bananen waren ideaal om dan ’s morgens op gang te komen, maar doen me nog altijd denken aan de misselijkheid.

 

Michiel en Victor hebben hetzelfde, maar dan met periodes. Soms kunnen ze vier bananen op een dag op en zou ik drie keer per week naar de winkel moeten voor nieuwe. En dan hebben ze er weer weken geen zin in en liggen ze bruin te worden in de fruitschaal. Zo bruin dat ze ze niet meer lekker vinden. Dan draai ik ze nog wel eens in de smoothie, maar nog liever verwerk ik ze in gebak.

banenenbrood
Foto: Tim Gouw voor Unsplash

Blindelings bakken

Ik zoek al jaren naar een goede vervanger voor mijn 4/4e-cake. Da’s zo’n recept dat ik blindelings maak: ik weeg eieren af en voeg dan een gelijke hoeveelheid suiker, bloem en boter toe, plus wat bakpoeder. Ik heb jaren gesukkeld met een vervanger die gezonder was: volkorenmeel of een glutenvrije variant, avocado of kokosolie in plaats van boter om nog maar te zwijgen van de pogingen om de eieren te vervangen. En woensdag heb ik het ineens gevonden: de verhoudingen die ik bij elkaar flans en waar het niet zo nauw komt of er wat meer of minder in zit. Vandaag heb ik nog eens getest met een andere gedroogde vrucht en het is weer prima. Eureka! Zeker met de Try Vegan in het vooruitzicht. Om eens af te wisselen met deze krachtkoeken, bijvoorbeeld!

 

Brood of cake?

Heb jij je ook altijd afgevraagd waarom we dit eigenlijk bananenbrood noemen? Ik ben er nog niet helemaal uit, want als het uit een bakblik komt, noem ik het eerder cake en niet brood. Maar dit brood leent zich tot zowel ontbijt als tussendoortje. Omdat ‘Barbara’s bananenbrood’ beter klinkt dan ‘Barbara’s bananencake’, maak ik de alliteratie maar dubbel en ga ik voor brood.

bananenbrood
Foto: Tyler Kisor voor Unsplash

Nodig voor een cake uit een bakblik van 24 cm (langwerpig)

  • 150 gr gemengde, fijngemalen noten
  • 150 gr amandelmeel
  • 120 gr gedroogde vruchten (vb. rozijnen, cranberry’s of dadels, abrikozen — die hak ik wel fijn)
  • 2 eetlepels honing of iets anders vloeibaar zoets als agave- of ahornsiroop
  • 4 (over)rijpe bananen
  • 1 koffielepel baking soda

Zo maak je het:

  1. Hak de noten fijn in een food processor of met een scherp mes. Ze mogen nog redelijk grof zijn als jij houdt van wat harde stukjes in je cake.
  2. Meng de noten met het amandelmeel, de honing, het gedroogd fruit en de baking soda.
  3. Haal de bananen uit de schil, breek ze in drie en voeg ze toe aan de rest van de ingrediënten.
  4. Mix goed door tot de bananen helemaal plat geworden zijn en het geheel op een stevig deeg begint te gelijken.
  5. Bekleed je bakblik met bakpapier. Verwarm de oven voor op 160°C.
  6. Bak zo’n 45 graden in de oven, afhankelijk van hoe krachtig die is. Bij mij lukt het op 45 minuten, maar kan uiteraard dat het wat meer of minder moet zijn.
bananenbrood
Een plak bananenbrood om 7 uur op de trein na een uurtje fietsen: hemels!

Opties:

  • Maak een dubbele hoeveelheid en gebruik een ronde bakvorm. Werk af met rauwe banaan voor een mooier effect.
  • Strooi er wat amandelschaafsel over voor je het bakblik in de oven zet.
  • In de winter hou ik van koekkruiden en die doen het in deze cake ook goed. Of enkel wat kaneel, dat doet ook al wonderen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.