Wat eet je dan op de boterham?

Wat eet je dan op de boterham?

Dat is de meest gestelde vraag tijdens deze #TryVegan. Alsof er niets anders bestaat dan boterhammen met choco of kaas. Daarom deel ik graag mijn favoriete recepten voor broodbeleg deze week. In de winter is dat soms wat zoeken en ik geef het toe: ik verwerk graag geitenkaas, ricotta en mascarpone in een broodsmeersel. Maar zonder kan het perfect. Met champignons, radijzenloof of kikkererwten bijvoorbeeld!

 

broodsmeersel
Champigon à la grecque, mijn favoriete ecosmos van het moment.

1 Champignon à la grecque

Ik herinner me nog hoe ik vroeger als kind kon smulen van champignon à la grecque van de winkel. Bij één maaltijd kreeg ik zo’n heel bakje leeg. Maar als je eens gaat ontleden wat er allemaal in verwerkt is, word je niet echt blij. Daarom was ik ook heel blij dat Velt een plantaardig recept opnam in Ecosmos, een klein boekje met massa’s tips over vegetarisch broodbeleg. In de herfst en winter één van mijn favorieten!

Nodig:
  • 250 gr champignons
  • 1 ui
  • 1/2 el mosterd
  • 1/2 potje tomatenpuree
  • 1 el ketchup (liefst nog zelfgemaakte, hier vind je mijn recept)
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 1 tl korianderpoeder
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Zo maak je het:

1 Snijd de ui in dunne reepjes en bak ze in olie tot ze glazig zijn. Blus met de balsamicoazijn.

2 Snijd de champignons in dunnen plakjes en voeg ze toe. Roerbak even.

3 Voeg alle andere ingrediënten toe en laat zachtjes sudderen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak met peper en zout

 

broodbeleg
Een slaatje van kikkererwten met curry.

2 Kikkererwtenslaatje

Kikkererwten zijn echt ongewaardeerd in de keuken. Zo veelzijdig, het zou een verplicht vak moeten zijn op school om ze te leren kennen en ermee te leren koken. Goedkoop en voedzaam, wat wil je meer? Ik ontdekte dit recept in het nieuwe kookboek van Angela Liddon (Oh she glows elke ag, uitgeverij Spectrum), maar maakte er intussen mijn eigen versie van.

Nodig:
  • 1 bokaal kikkererwten of 250 gr gekookte kikkererwten
  • 3 lente-uitjes
  • 1 gegrilde paprika (uit een bokaal)
  • een handvol verse koriander
  • 3 eetlepels veganaise
  • 1 teentje knoflook
  • verse gember, naar smaak
  • 1/2 el kurkumapoeder
  • 1/2 el currypoeder
  • het sap van 1 citroen
  • peper en zout naar smaak
Zo maak je het:

1 Kook de kikkererwten en laat ze afkoeken. Of laat ze uitlekken als je een bokaal of blik gebruikt. Doe ze in een kom en ga er even met een staafmixer of pureestamper door, tot ongeveer de helft van de kikkererwten geplet is. Dat bevordert straks de smeerbaarheid.

2 Roer er de veganaise door. Snij de lente-uitjes, de gegrilde paprika, de koriander, knoflook en gember fijn en roer ze door de kikkererwten.

3 Voeg ook de specerijen en het citroensap toe en roer goed om. Is het niet pittig genoeg? Kruid dan extra met peper en eventueel nog wat cayennepeper.

 

broodbeleg
Pesto van radijzenblad: zonde om dat blad weg te gooien!

3 Pesto van radijzenblad

Ik las onlangs het boek Food Pharmacy en leerde daar dat het loof van radijzen en wortelen gezonder is dan de wortelen en de radijzen zelf. En dat gooien wij zomaar weg? In het weekend maakte ik een koude aardappelsalade met radijsjes bij. Het ideale moment om van het blad dus pesto te maken. In klassieke pesto zit Parmezaanse kaas, maar die kun je heel eenvoudig vervangen door edelgistvlokken. Enkele jaren geleden maakten we tijdens een Ecosmos-workshop eens een versie met kaas en daarnaast een plantaardige versie. Toen één van de deelnemers me uitdaagde om blind te proeven, vond ik de plantaardige versie lekkerder. Daarna heb ik mijn vooroordelen ten opzichte van edelgistvlokken (Dat stinkt en ziet eruit als vissenvoer!) maar opgeborgen.

Nodig:
  • het loof van een standaard busseltje radijzen (of een equivalent als je ze uit de moestuin haalt)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zonnebloempitten (even kort geroosterd maakt het nog lekkerder!)
  • 2 dl lekkere olijfolie
  • peper en zout naar smaak
Zo maak je het:

1 Was het radijzenblad goed en doe het in je food processor, blender of beker van de staafmixer.

2 Voeg alle andere ingrediënten toe en mix tot een gladde massa.

3 Kruid af naar smaak (ik hou wel van zoute pesto, maar de edelgistvlokken smaken ook al zout, dus wees voorzichtig met je eerste dosis zout).

 

Over brood gesproken! Deze post van collega Reine (a.k.a. de Groene Prinses) overtuigde me weer helemaal om zelf zuurdesembrood te bakken!

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Wat eet je dan op de boterham?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.