Compost: het zwarte moestuin-goud

Compost: het zwarte moestuin-goud

Compost… Eerlijk: erg sexy klinkt het niet. En al helemaal niet aantrekkelijk. En toch is het een supergeweldig iets als je graag je bord vult met zelfgeteelde groentjes uit je eigen moestuin. Wat het is en hoe je het heel gemakkelijk zelf maakt (of eigenlijk laat maken terwijl je rustig iets anders doet), leg ik je graag uit!

Compost op I Love Eco Blog. Hoe maak je zelf compost voor de moestuin? Zelf leren composteren .

Geweldig!

“Compost is mest uit plantenresten en ander natuurlijk afval”. Huh? Oké, ik probeer het zelf uit te leggen: composteren is een natuurlijk proces waarbij allerlei lieve beestjes groente-, fruit- en tuinafval omgezetten in een product dat lijkt op humus en een fantastische kracht heeft in de moestuin. Weet je wat het geweldigst is aan compost? Je hoeft er zelf (bijna) niets aan te doen.

Wat ik het leukst vindt aan zo’n composthoop? Je hebt minder afval (en dus is de rekening van de afvalophaalmaatschappij een stuk lichter) én je betaalt niet voor allerlei dure, chemische meststoffen om je groenten beter te laten groeien. Win-win, I like!

Waar begin je?

Hoe begin je nu aan zo’n compostbak? Ideaal gezien plaats je die tussen je moestuin en de kippenwei. Of stel dat je met heel wilde moestuin- en kippenplannen zit, kan dit het begin zijn: een centrale plek waar je twee of drie bakken maakt van elk ongeveer één kubieke meter. Onze compostbak is gemaakt van gerecycleerd hout, maar je kan ook pakketten voor compostbakken kopen in het recyclingpark in je buurt. En als je daar toch bent, breng dan meteen ook wat houtsnippers mee, want die kan je meteen al gebruiken om een basislaagje aan te brengen.

Compost op I Love Eco Blog. Hoe maak je zelf compost voor de moestuin? Zelf leren composteren .

Gras is voor…

Vanaf dan weet je waarheen met je grasmaaisel, naar de composthoop! Grasmaaisel kan trouwens ook voor een stukje bij de kippen; heerlijk om zaadjes uit te pikken. En gras kan ook als mulch voor in je moestuin. Maar daarover in mijn volgende berichten meer! Alle groente-, fruit- en tuinafval gaat ook naar de compost op voorwaarde dat het niet gekookt is. Met gekookte restjes doe je je kippen dan weer een groot plezier. In de ideale wereld heb je elke week een laagje van ongeveer tien centimeter groen materiaal (zoals groenresten en grasmaaisel) en vijf centimeter bruin materiaal (blaadjes van de bomen en houtsnippers). Ook koffiedrab en theeresten mogen op de composthoop. Op de website van Vlaco (de Vlaamse Compostorganisatie) vind je lijstjes van wat wel en niet op de composthoop mag.

Dan komen de diertjes in werking: compostwormen, duizendpoten, miljoenpoten… Zij zorgen ervoor dat het natuurlijk materiaal wordt omgezet in een donkerbruin, zandachtige materie. De temperatuur gaat stijgen tot ongeveer 60°C en de hoop zakt zienderogen.

Spieren kweken

Minstens één keer per jaar moet je de composthoop omzetten. Dat vind ik persoonlijk behoorlijk zwaar werk en dus vraag ik hier altijd even hulp aan mijn wederhelft. Die houdt wel van wat krachttraining. Waarom moet je die composthoop omzetten? De reden is dubbel. Onze compost is intussen half verteerd en dus moeten we plaats maken voor vers afval. Daarom verhuist het halfverteerde goedje nu naar bak nummer twee. Door het verplaatsen van het materiaal breng je er opnieuw lucht in en kan ronde twee voor de diertjes beginnen. In de tweede ronde gaat de temperatuur niet meer zo hoog oplopen en ook in volume loopt het nu niet meer zo’n vaart.

Compost op I Love Eco Blog. Hoe maak je zelf compost voor de moestuin? Zelf leren composteren .

De compost is klaar. En nu?

In mijn moestuin beschouw ik de compost nu als klaar. Mijn vader voegt er nog een extra ronde aan toe omdat bij hem de bakken veel sneller vol zijn (door meer afval). Hij heeft dus drie bakken naast elkaar en in de laatste bak zit de voltooide compost. En dan nu de vraag: wat doe je met die compost?

Compost heeft een hoge voedingswaarde voor je moestuin! Nu is over de voedingswaarde van compost is al veel inkt gevloeid. Laat ik het houden bij dat wij in onze ecologische moestuin geen andere meststoffen gebruiken dan onze eigen compost. Afhankelijk van welke soort groenten er op een plek gaat komen, strooien we een laagje van drie tot vijf centimeter compost.

Beginnenn in het najaar

Veel moestuinders bedekken in het najaar hun tuin met een laagje compost. Dat is een goed idee omdat je op die manier ongewenste planten (ook wel onkruid genoemd) minder kans geeft om te groeien en je bodem de hele winter door voorziet van heerlijke voedend materiaal. Onze compost was afgelopen najaar nog niet helemaal klaar en daarom kwam die dit voorjaar pas in actie. De groentebedden die we klaarmaakten om binnenkort te beplanten en te zaaien, kregen begin maart een laagje compost.

Een stadstuin?

Geen plaats voor twee vierkante meter composthopen? Geen probleem! In de meeste recyclingparken kan je ook compostvaten kopen. Die kunnen op een veel kleiner plekje en werken op ongeveer dezelfde manier. Het omzetten gebeurt in het vat zelf en is dus veel minder intensief. In onze moestuin werk ik liever met composthopen omdat we op die manier ook grasmaaisel, fijngesnipperd snoeihout en heel wat tuinafval kunnen verwerken. Met één compostvat zou ik ook niet genoeg compost hebben om de hele oppervlakte te bedekken. Heb je een kleiner (stads)tuintje en wil je een vierkantemeterbak of tuinieren in potten? Dan is een compostvat zeker een goede optie. En eigenlijk zelfs als je helemaal geen moestuinplannen hebt. Je kent vast wel iemand die een (balkon)tuintje heeft en die doe je met zelfgemaakte compost een groot plezier. Wie weet krijg je er wel wat groenten voor in de plaats tijdens de oogstperiode!

Nog meer weten? Bekijk hier zeker eens wat Velt allemaal kan vertellen over compost! Of zoek eens een Velt-vorming in jouw buurt…

PS.  5 MOESTUIN BOEKEN DIE JE WILT LEZEN  &  3 RECEPTEN UIT “DE MOESTUIN VAN MME ZSAZSA”

Beelden: Barbara Creemers voor I Love Eco ( & bewerkt door Maaike-Louise Bakker)

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “Compost: het zwarte moestuin-goud”

  • Mooi stukje, er is wel een vraag die ik heb, hoe weet je of je goede compost hebt ?
    Heb bv compost gehaald bij de afvalverwerker maar die vond ik niks, ook bij een groenafval centrale vond ik eigenlijk een beetje stinken, heb zelf compost gemaakt die met de eerste 2 niet te vergelijken was, niet zo zwart maar eerder donkerbruin en die rook heerlijk naar bosgrond, jammergenoeg heb ik het idee dat het steeds te weinig is en vraag me af of die wel goed is, zie vaak dat mensen er zaadjes of verspeende plantjes inzetten, dat wil bij mij nog niet zo goed wereken(vooral de zaadjes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.