Je kunt nooit te veel courgettes hebben #4

Je kunt nooit te veel courgettes hebben #4

De zomer van 2017 is een goede moestuinzomer. Elke moestuinier die minstens één courgetteplant in zijn moestuin heeft staan, wordt verwend met een rijkelijke courgetteoogst. Maar wat doe je met al die courgettes? Ik maakte er mijn zomerproject van om nieuwe recepten met courgettes te bedenken. Want van soep, stoofpotjes en ingemaakte courgettes, vind je voldoende recepten, toch? Ik beschreef al mijn groene pizza, de chutney en een courgettebrood. Vandaag eentje voor gevorderden: courgettekimchi! Dit recept is gebaseerd op eentje uit ‘Groene Burgers‘ van Martin Nordin (uitgeverij Forte), waarover ik deze review schreef.

courgettekimchi
Foto: Carolien Attwood voor Unsplash

Kimchi is een Koreaans bijgerecht. Ik maak in het najaar graag kimchi van kolen, venkel, wortelen en daikon. Typisch aan kimchi is dat je er een soort van rode saus onder mengt, die het geheel een mooi kleurtje én een pittige smaak geeft. De basis van de rode saus is immers niet alleen tomatenpuree, maar ook chilivlokken.

Dan ga je fermenteren en dat vind ik heerlijk. Want fermenteren betekent eigenlijk gecontroleerd laten verrotten. Het proces gebeurt op je aanrecht en je kunt het dus stap voor stap volgen. Deze courgettekimchi heeft vier dagen op mijn kast staan fermenteren. Soms zie je een bubbeltje naar boven komen, maar door er elke dag eens aan te ruiken, merk je dat het na een paar dagen helemaal goed komt. Geen schimmels, maar wel een echte zuurkoolgeur en -smaak: dan zit het goed.

Fermenteren kun je leren! Ik leerde veel uit Verrot Lekker, een boek van Christian Weij waarin je leert dat je echt alles kunt fermenteren. Ik mocht ook eens bij rasechte Velters mee gaan zuurkool maken en leerde daar vertrouwen op je neus en smaak. En nu voel ik me zo ferment-ervaren dat ik zelf ook workshops geef. Dit najaar trouwens in Tienen en in Hasselt!

courgettekimchi
Foto: 3Dman voor Pixabay

Maar courgettekimchi dus. Nodig voor een grote pot van ongeveer 1,5 liter:

  • 1 kg courgette
  • 24 gr zout (type Keltisch zeezout, mag grof zijn)
  • 1,5 dl water
  • 1 eetlepel maïsmeel
  • 50 gr misopasta
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 sjalotje
  • 1 wortel
  • 5 gr verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • een handvol verse koriander
  • 2 eetlepels gedroogde chilivlokken
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Bereidingswijze:

  1. Snij de courgette in lange slierten met een mandoline. Stop waar de pitjes beginnen.
  2. Vermeng de courgetteslierten met het zout en kneed rustig even door, zodat het zout zich vermengt, maar de courgetteslierten niet breken.
  3. Laat de courgetteslierten even staan en maak intussen de kimchibasis.
  4. Voor de kimchibasis meng je het water, het maïsmeel, de misopasta, de rietsuiker, het geschilde en grof gesneden sjalotje, de wortel (in grove stukken), de gember (geschild), de knoflook (gepeld), de verse koriander, de tomatenpuree en de chilivlokken in de keukenmachine tot het een pasta wordt.
  5. Als je ziet dat de courgetteslierten onder invloed van het zout hun vocht beginnen af te geven, meng je er met een houten lepel voorzichtig de kimchibasis doorheen.
  6. Nadat de kimchibasis goed verdeeld is over alle courgetteslierten, doe je alles samen in een weckpot van 1,5 liter (of drie van een halve liter, dat kan uiteraard ook).
  7. Zorg ervoor dat de slierten goed onder de kimchibasis en hun eigen nat staan. In de praktijk ga je zien dat er altijd nog wel wat vocht in je mengkom over blijft. Giet dat op het einde over de slierten, dan blijft alles netjes onder staan. Dek lichtjes af, zodat lucht wel uit de potten kan, maar vliegjes of andere insecten er niet in.
  8. Nu gaat de natuur z’n werk doen. Laat de pot of potten op een dienblad op je aanrecht staan. Het zou kunnen dat er wat vocht uit komt, omdat tijdens het fermenteringsproces het vochtpeil in je potten een beetje naar boven komt. Dat is allemaal normaal.
  9. Ruik en proef na drie dagen eens: ruikt het zurig en smaakt het ook zo: dan kun je beslissen om het fermenteringsproces in je potten stop te zetten door ze koel of koud te bewaren. Bewaar je ze in een koele berging, dan moet je regelmatig checken of het niet te zuur wordt. Mijn kelder is niet koud genoeg, dus gaan de potten bij mij de koelkast in.

Kimchi is heerlijk op een broodje of bij een rijstschotel en erg gezond omdat door een natuurlijk proces goede bacteriën gegroeid zijn: home made probiotica, dus!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.