De gewoonte van goed eten

De gewoonte van goed eten

’t Is gebeurd: ik ben een podcast-lover geworden. Ik heb heel lang gedacht dat het niets voor mij was, maar na zo’n stroom aan tips op allerhande social media-kanalen, ben ik overstag gegaan en luister ik nu onderweg, tijdens het koken, was plooien en lunches als ik alleen ben, naar gesproken verhalen. En ik ben helemaal fan van ‘Bruto Binnenlands Geluk’, een podcast waarin Eva en Maaike op zoek gaan naar verhalen én achterliggende theorieën over hoe we gelukkiger kunnen worden. 

Aflevering 4 van seizoen 1 heeft een bijzondere indruk op me achter gelaten en daarom wil ik er mijn verhaal aan ophangen. Want het gaat over gewoontes kweken en ik merk dat heel wat mensen struggelen met de gewoonte om goed te eten en die in hun leven te verankeren. 

De olifant en de berijder

Twee theorieën zijn interessant als je wil begrijpen waarom sommige voornemens uitgroeien tot goede gewoontes en andere niet. De eerste is de theorie van Jonathan Haidt die hij beschreven heeft in zijn boek ‘De Gelukshypothese’, maar de ik later pas leerde kennen via zijn boek ‘Het rechtvaardigheidsgevoel’. Hij gebruikt hiervoor de metafoor van de olifant, de berijder en het pad. De olifant staat voor alles wat emotioneel, onbewust is en vasthangt met het motivationele. De berijders is het rationele, de analyserende en wilskrachtige kant. En het pad is de situatie, de omgeving waarbinnen de verandering moet gebeuren. Als je je nu even inbeeldt dat je op een olifant zit die je een andere richting uit wil draaien, voel je meteen aan hoe belangrijk dat emotionele, motivationele en onbewuste deel is. En dat je als berijder met je rationele argumenten en wilskracht eigenlijk weinig te zeggen hebt over je olifant. Laat staan dat het pad waarover je hobbelt helemaal niet weggelegd is voor een olifant. Dan kan je nog zo hard je best doen, dan gaat die olifant niet draaien. 

Een goede gewoonte kweek je dus door je olifant te verleiden richting goed eten. Dat kan je doen door kookboeken in huis te halen voor inspiratie, herinneringen boven te halen aan momenten waarop je je écht goed voelde na een goede maaltijd en te visualiseren hoe je je gaat voelen als je van gezonde voeding een levenswijze maakt. De berijder kan je ‘bespelen’ door heel duidelijke doelen en instructies aan te bieden (gezondheid, meer energie, minder dipjes) en door te identificeren welke elementen jou kunnen en zullen helpen om telkens voor de gezonde optie te kiezen.  Het pad met zo weinig mogelijk drempels te voorzien en situaties waarin het goed loopt, te analyseren en dupliceren.

In haar blog over gewoontes vertaalt Maaike de theorie van elementaire gewoontes van James Clear tot vier tips, die ik telkens vertaal naar gezonde voeding. 

Voor smoothies heb ik altijd een snel alternatief in huis, zodat het uitzicht van fruit snijden me niet tegenhoudt om er te maken.

1. Structureer je leven zo dat je goed blijft eten, ook zonder wilskracht

’s Morgens zijn we meer gemotiveerd om goed te eten en met honger ga je best niet naar de supermarkt. Dat weten we allemaal. En toch trappen we nog vaak in de val. Daarom organiseer ik mijn week en mijn keuken op momenten dat ik er de wilskracht voor heb, zodat ik op zwakke momenten geen keuzes of beslissingen moet maken. 

  • Wij maken op zondagochtend ons weekmenu en meteen daarna bereid ik voor wat ik kan voorbereiden. We bestellen verse voeding via de Buurderij (het grote voordeel: geen impulsaankopen), de droge voeding via de verpakkingsvrije winkel of een webshop en beperken zo de momenten dat we naar de supermarkt moeten tot het absolute minimum. 
  • Ik haal veel energie uit smoothies, maar heb niet altijd voldoende fruit in huis om ze te maken. Daarom twee tips:
    • Heerlijk én voedzaam om als basis voor je smoothies te gebruiken, of als vervanger als je geen of weinig fruit in huis hebt, zijn poeders als Green Juice. 
    • Bananen in stukjes in de vriezer zorgen voor de basis van smoothies à la maca magic (het recept vind je trouwens onderaan dit blogbericht)
  • Voor moeilijke momenten voorzie ik gezonde sjablonen: rijst met kimchi, wat groen uit de tuin en een handvol peulvruchten. Wat chutney daarover en je hebt een heerlijk gezond bordje dat je enkel de tijd van de rijst kost. En vaak is dat sneller dan over en weer naar de frituur. 
Verse groenten van de Buurderij, droge voeding van de verpakkingsvrij winkel: zo vermijd ik zo veel mogelijk de supermarkt.

2. Kies voor wat moeiteloos en plezierig is. 

Gezond eten is ook heel lekker. Maak dus vaak je succesreceptjes en geniet er met volle teugen van. En identificeer wat je moeilijk vindt. Bij mij is dat de afwas. Ik zie daar altijd als een berg tegenop. Dus vraag ik hulp aan mijn huisgenoten of verwen ik mezelf extra net tijdens dat moeilijk moment: een glas kombucha, mijn favoriete muziek of podcast, het uitzicht op een uur languit op de zetel met een goe boek … Ga op zoek naar wat je tegenhoudt en probeer die moeilijkheden te camoufleren met zaken die je echt leuk vindt. Op den duur breken je hersenen de negatieve connotatie van die activiteit en linken ze ze aan wat je net leuk vindt. 

3 Omring jezelf met minder verleidingen

Voor mij is dat een open deur: als ik geen snoep in huis haal, eet ik het ook niet. Of daag ik mezelf uit om een gezond alternatief voor dat snoep te bedenken. In plaats van nootjes met een paprika crunchy laagje, maak ik een pot van deze geroosterde noten en bij gebrek aan het ongezonde alternatief, vind ik die geroosterde noten ook al heel lekker. 

Door veel naar lekker en gezond eten te kijken, wil je bij dat groepje horen dat ook zo leeft en kookt. Daarom volg ik zoveel foodies op social media.

4 Peer group

Omring jezelf met mensen die zijn zoals jij wil zijn. Wil dat zeggen dat je meteen je hele vriendenkring aan de deur moet zetten? Natuurlijk niet, al kan het helpen om vaak eten en tips uit te wisselen met mensen die gezond eten. Ik bouw mijn peer group uit op social media, door veel te kijken naar vegan buddah bowls, Leentje, Bosh en Max te volgen. Want zij koken zoals ik ook wil koken en dat helpt me om mijn motivatie hoog te houden. 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Welke goede gewoontes lukken bij jou wel of niet en weet je waaraan dat ligt?

Print Friendly, PDF & Email


1 thought on “De gewoonte van goed eten”

  • Soms ga ik toch voor de bijl. Ik ben zelf een hartige genieter dus nootjes of chips gaan er toch wel vaker in dan ik zou willen. Gelukkig koken wij thuis voornamelijk met versie groenten. Zijn er zelf ook verleidingen die je tegenkomt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.