DIY: Pimp een tweedehands vest!
Wat heb je nodig?
Het leek me een goed idee om een vest te pimpen om ’s avonds lekker warm mee op het terras te zitten! Zo gezegd, zo gedaan en na een uur was ik klaar. Het vest leverde me al veel complimenten op, dus ik ben er helemaal tevreden mee! Het vest kocht ik voor 20 euro bij Episode, een super gave tweedehands winkel. Voor de knopen, draad en ‘touw’ rekende ik ongeveer 3 euro af.
Dit blog ging toch over een eerlijke wereld?
Omdat ik meer wilde weten over de kledingindustrie kocht ik het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen (best bijzonder voor een boek dat geen roman is, toch?). Marieke legt in het boek uit dat kleding een heleboel haltes aan doet voordat het in jouw kast ligt. Al lezende kom je er achter producenten bij elke tussenstop wel iets kunnen doen om het ‘algemeen wereldgeluk’ te verklooien.
Katoen heeft dorst, veel dorst
Klein voorbeeldje van hoe kleren gemaakt worden. Waarvan maak je een spijkerbroek? Van katoen, een dorstig plantje. Er is onwijs veel water voor de teelt nodig en bij het verbouwen worden giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het wordt geplukt door mensen die daar absurd weinig voor krijgen betaald. Zelfs kinderarbeid schijnt er nog voor te komen. En dit is nog maar het begin van de reis van een spijkerbroek naar jouw kledingkast. Wil je meer weten over de kledingindustrie dan is het boek van Marieke een aanrader. Ik vond het echt heel interessant! Eerlijke shop stress? Download dan de app met winkels bij jou in de buurt. Handig!
Fijn aan tweedehands
Het fijne aan tweedehands is dat kleren worden hergebruikt en niet naar de vuilnisbelt gaan. Ook heb je niet opnieuw grondstoffen nodig om iets nieuws te maken. Lage lonen, ook geen probleem in dit geval. En meer persoonlijk: ik vind tweedehands shoppen zeer relaxed voor m’n portemonnee. Niet onbelangrijjk in deze tijden van economische malaise.
Hoe ga je in dit geval te werk?
Goed, genoeg geleuterd over de eerlijke wereld, we gingen een vest pimpen! Stel dat je ook zo’n vest vindt met van die truttig bloemen. Dan knip je die er eerst van af. Dan ziet je vest er niet uit en denk je dat je alles verpest hebt. Waar eerst de bloemen zaten, zitten nu namelijk samengeperste stof gaten. Geen nood! Stop het vest gewoon in de was en je ziet er niks meer van! Vervolgens knip je de oude knopen weg (voorzichtig aub!) en zet je de nieuwe knopen aan. Als laatste Vervang je het ene touw met het andere. En klaar is kees!
En dat lint?
De oplettende kijker ziet op de foto een blauw lint. Ik was van plan ook nog elleboogstukken op het vest te zetten maar dat zag er echt niet uit. Dus dat plan bewaar ik voor een andere pimpsessie! Bij Sew Natural kan je trouwens eco garen kopen (ja, ook dat kan je verantwoord doen ;-). Knopen van natuurlijk materiaal zijn een goed idee, de mijne zijn van kokosnoot. Onder andere Eco Lana en Eco Crafts verkopen online verantwoorde knopen. Succes!!