Feestelijk koken met Avalon

Feestelijk koken met Avalon

Afgelopen woensdag zijn Steffi en ik feestelijk gaan koken bij restaurant Avalon in Gent. ’t Is te zeggen, chef-kok Kevin kookte met volle overgave een vegetarisch menu bijeen, terwijl wij keken, luisterden, af en toe een idiote vraag stelden en vooral…proefden!

Om duimen en vingers van af te likken, dat kan ik je garanderen. Koken met veggies is, als ik Kevin bezig zie, niet moeilijk. Het is gewoon iets anders. Zo is zeewier volgens mij iets dat glibberig ligt te wezen op de bodem van de zee en dat je voeten teistert met zijn kwal-iteiten. Maar in de vegetarische keuken is zeewier een welkom ingrediënt. Dat moet getest worden, hence the picture…

Het volledige menu die avond bestond uit een voorgerecht, soep, hoofdgerecht en nagerecht, uit enkel plantaardige ingrediënten. Een uitdaging vind ik zelf, maar het maakte mijn smaakpapillen blij en ook mijn maag gromde niet tegen. Feesttafel-waardig!

Wij mogen het recept verklappen van het voorgerecht:

Seitanspiesjes met ananas en licht pikante pinda-kokossaus, wortel-kiemensalade met gemberdressing. Laat je vooral niet afschrikken door Seitan, we prikken hem straks aan een stokje!

Begin met 500 gram seitan en een volledige ananas. Snijd zowel de seitan als de ananas in blokjes en spies ze op mini-satéstokjes.

Maak dan het slaatje met volgende ingrediënten:

– 1 kop gekiemde peulvruchten, geblancheerd (Kevin gebruikt erwtenkiemen)
– 2 koppen sojascheuten, geblancheerd
– 1 kop geraspte wortel
– 1 tl gembersap (hiervoor rasp je wat gember en knijp je het sap uit de geraspte massa)
– 1 tl tarwestroop (een zoet ingrediënt)
– 2 tl rijstazijn (een zuur ingrediënt)
– gehakte munt en koriander om het af te werken
– geroosterde pindanoten

Pers de geraspte wortel licht met zout en meng daarna met de andere ingrediënten. Voilà, de salade is al klaar. Laat hem minstens 1 uur marineren.

Dan is het nu tijd voor de pinda-kokossaus. Je hebt er een heleboel ingrediënten voor nodig, maar met de blender krijg je alles onder controle:

– 1/2 tl roze peperkorrels
– 1/2 tl korianderzaad
– 1/4 kop verse korianderblaadjes
– 2 teentjes look, gehakt
– 1 verse chilipeper, zonder zaadjes
– 1 el gehakte gember
– 2 tl rijststroop
– half blikje kokosmelk
– 1/2 kopje pindakaas
– 1/4 kopje shoyu (wat?! Shoju is zuivere sojasaus)
– 1 el geroosterde sesamolie (heeft een intensere smaak als gewone sesamolie)
– sap van 1 limoen
– water of lichte groentenbouillon, naar gevoel
– 2 gehakte sjalotjes
– handvol ongezouten pinda’s, geroosterd

Rooster de peperkorrels en het korianderzaad gedurende 1 minuut in de pan. Doe dan alle ingrediënten, behalve de sjalotjes en de pinda’s, in de blender en blend tot een glad mengsel. Opgepast, zorg er zeker voor dat er al wat water of bouillon bij de pindakaas in de blender zit, want anders loop je het risico dat de vaste pinda-massa je blender vermoordt. Maak de saus nu af tot de gewenste consistentie met de rest van het water of de bouillon. Roer er de pinda’s en de gehakte sjalotjes doorheen en klaar is Kees.

Alle onderdeeltjes zijn gemaakt: de satéetjes liggen klaar, de salade en de saus ook. Je kan kiezen om er een hapje van te maken (zie foto hierboven) of een volwaardig voorgerecht (zie foto hieronder).

Voor het hapje overgiet je de saté met de saus en laat je die even aandikken in de oven. Leg het satéetje daarna op een bedje van de kiemen in bijvoorbeeld een bamboebootje, op maat van een hapje.

Voor het voorgerecht leg je de salade als basis in het bord en overgiet je die met de pinda-kokossaus. Daarbovenop komen een paar satéetjes, wat koriander en enkele geroosterde pindanoten. Als je nog een enorme chilipeper hebt liggen, mag die op het bord komen pronken, maar dan vooral voor de show.

Wij vonden het alvast overheerlijk en hadden een heel fijne avond. Hopelijk toveren jullie binnenkort dit gerechtje op de feesttafel! Merci Kevin, voor de tips en tricks! Tot snel in je restaurant voor de lunch of een gastronomisch diner of tot op de volgende workshop…

Schol!

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.