Gastblog De Boekencoach: Een pleidooi voor echt eten

Gastblog De Boekencoach: Een pleidooi voor echt eten

Ben jij iemand die zichzelf al een hele tijd voorneemt om meer te lezen maar niet weet waar te beginnen? Of ben je juist een boekenwurm en heb je nood aan nieuwe inspiratie? Dan is De Boekencoach jouw redding in boekennood!I love eco blog, Boekencoach, Michael Pollan

Silvia startte onlangs met haar nieuwe loopbaan als De Boekencoach en het waren de boeken die haar door die onzekere periode geloodst hebben. Als De Boekencoach wil ze ook jou het denkgereedschap aanreiken dat het best aansluit bij jouw persoonlijkheid en situatie van het moment. Bekijk het als lectuurvoorschriften op maat. Silvia gelooft in levenslang leren en de kracht van de juiste lectuur op het juiste moment.

Wij zouden I Love Eco niet zijn, mochten we haar geen tips gevraagd hebben over gezondheidsboeken. Silvia laat ons en jullie binnenkijken in haar boekenkast en dit is het resultaat!

Voor iemand die al een hele batterij aan voedings- en gezondheidsboeken achter de kiezen heeft en ondertussen (meestal) gluten-, suiker- en lactosevrij eet, was het nog maar de vraag of dit boek nog iets zou opleveren. Gelukkig bleek van wel. Nog meer zelfs: het maakt de andere boeken over gezonde voeding overbodig. Wil je maar één boek lezen over dit onderwerp? Een pleidooi voor echt eten van Michael Pollan vertelt je alles wat je zou moeten weten: eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten. Drie simpele richtlijnen, en meteen ook de kernboodschap van de auteur.I love eco blog, Boekencoach, Michael PollanVoor wie toch graag iets meer weet, dit is een kort overzicht van de belangrijkste ideeën uit het boek:

  • De voedingswetenschap, samen met de voedingsmiddelenindustrie, zorgde voor nodeloze complicaties over eten
  • We kregen een ongezonde obsessie voor gezond eten, waarbij we ons fixeren op voedingsstoffen i.p.v. het voedsel op zich
  • Alles wat we dienen te weten over eten wisten we al, tot de voedingsdeskundigen en adverteerders ons in verwarring brachten
  • Voedsel is niet los te denken van de context waarin het genuttigd wordt: de levensstijl, cultuur, de gezelligheid, enz.

In het laatste deel van het boek komt Michael Pollan tot een reeks richtlijnen: wat is echt voedsel dan? Hoe onderscheid je dit van de rest? Deze zijn mij het meest bijgebleven, ook al klinken ze eigenlijk nogal vanzelfsprekend:

  • Eet niets wat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen.
  • Mijd voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die : onbekend zijn / niet uit te spreken zijn / meer dan 5 in getal zijn / fructoserijke maïsstroop bevatten
  • Kook, en neem als dat mogelijk is, een tuin
  • Mijd voedingsproducten die goed voor de gezondheid beweren te zijn
  • Eet langzaam en in gezelschap

Het lijkt op het eerste zicht een hele klus om deze tips in onze huidige context toe te passen. Maar ergens brengen ze ook rust: geen complexe theorieën nodig, maar gebruik gewoon je gezond verstand! Best wel goed nieuws dus.

Dit boek is een aanrader als je:

  • Het gevoel hebt te verdrinken in de (vaak tegenstrijdige) aanbevelingen over voeding
  • Eigenlijk gewoon terug wil genieten van eten
  • Meer wil te weten komen over hoe ons huidig westers voedingspatroon geworden is wat ze nu is

Ga je liever gewoon meteen aan de slag in de praktijk, dan is Echt eten, een handleiding van dezelfde auteur wellicht een betere match.I love eco blog, Boekencoach, Michael Pollan

Hoe dan ook: veel lees- en eetplezier!

Silvia.

Website Michael Pollan

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.