Gastblog Kook Eet Leef: Eco in je brooddoos! (1)

Gastblog Kook Eet Leef: Eco in je brooddoos! (1)

Leentje Speybroeck is Gebeten Door Beter Eten. Je kan haar volgen via haar blog Kook Eet Leef. Vandaag geeft ze tips & tricks voor een gezonde, biologische, ecologische brooddoos die ook nog eens lekker smaakt!

Jawel, september staat voor de deur in al haar glorie. De schoolbanken lonken en ook de volwassen werkmens draait weer zijn standaard uren. De brooddoos -of zo je het hipper wil de lunchbox- wordt van onder het stof gehaald en gevuld met ja, met wat nu eigenlijk?

Her en der gaan stemmen op voor een gezondere brooddoos maar overal is de invulling weer anders. Want het perspectief bepaalt uiteraard de inhoud. Gezondheidsgoeroes zweren bij minder brood, heel veel groenten en fruit, noten, granen en zaden en vervangen suiker door hun gezondere varianten. Dieetprekers gaan voor light producten, minder vet en meer volkoren. Maar wat als je het duurzamer wil? Wat als je er niet alleen voor wil zorgen dat de inhoud van je brooddoos goed is voor mens maar ook voor milieu? Wat als je de oorsprong van de producten in je brooddoos graag zelf wil bepalen?

Het kan allemaal. En het hoeft geen uren te duren. Ook met een drukke loopbaan en een hectisch gezinsleven is de betere brooddoos haalbaar.

I love eco blog, Gezonde brooddoos, Brooddoos tips, Leentje speybroeck

Broodje gezond

Wist je dat als je zelf je boterhammen smeert en geen belegde broodjes koopt, je gemakkelijk 400 euro spaart op jaarbasis! Elk jaar een wellnessweekendje in de pocket gewoon door je brooddoos te vullen. Mooi meegenomen, toch?

Daarnaast kan zo’n belegd broodje tot 800 calorieën bevatten en dat zijn lege calorieën. Voedingswaarde zo goed als nihil. Het broodjesbrood ontstond meestal in de fabriek, het beleg is heel vetrijk en bevat vaak te veel suiker en zout, laat staan de nodige bewaarmiddelen. De groenten op je broodje (het standaard schijfje tomaat en blad sla) bevat zo goed als geen vitamines en mineralen meer omdat het meestal afkomstig is van watercultuur, in de winter ingevoerd en tot slot uren in de bakjes van de broodjeszaak heeft liggen verkommeren. De herkomst van je broodje is niet meer te achterhalen. Van eerlijke, echte producten is geen sprake.

Dus we smeren toch gewoon zelf ons brood? Maar ook daar zit een addertje onder het gras. Doorsnee brood bevat zo goed als geen vezels meer (ook het zogenaamde ‘bruine’ brood niet) maar vaak meer dan 30 verschillende additieven zoals rijsmiddel, broodverbeteraar, kleurstoffen en bewaarmiddelen, meelverblekers, emulgeerverbeteraars, schimmel- en bacteriedodende chemicaliën, bakpoeder met aluminium. Zulk brood doet je suikerspiegel stijgen met een wip en zorgt nadien voor de befaamde middagdip. Spaar je lijf en ga voor biologisch brood en dan liefst met rogge, zuurdesem, spelt of havervlokken! Tarwe is de meest bewerkte en glutenrijkste onder de graansoorten. Zelf je brood bakken is nog steeds de duurzaamste én lekkerste keuze, maar je moet er wel wat tijd voor kunnen en willen vrijmaken.

I love eco blog, Gezonde brooddoos, Brooddoos tips, Leentje speybroeck

Laat ons lunchen

Een goede lunchgewoonte is er vooral één van veel variatie. Wissel dagelijks af tussen slaatjes, brood, soep, enz. Daar hoef je weinig voor te doen. Van de overschotjes van je maaltijd de avond voordien maak je zo een lekker slaatje klaar. Soep maak je meteen voor een week en als je over hebt, vries je die in. Maaltijdsoepen met flink wat verse seizoensgroenten en wat peulvruchten, pasta of granen voldoen aan alle vereisten voor een evenwichtige maaltijd. Neem een bakje rauwe groenten en fruit mee met een lekkere dip van yoghurt of tahin, voor een tussendoortrek of maak eens raw cookies.

I love eco blog, Gezonde brooddoos, Brooddoos tips, Leentje speybroeck

Hoe eco is jouw brooddoos? – Doe de ecobrooddoos-test!

Elke van de zes vragen is goed voor 1,5 punt waarbij: 0 helemaal niet / 0,5 een klein beetje / 1 redelijk veel / 1,5 volledig is

– Hoeveel biologische ingrediënten bevat mijn brooddoos? …/1,5
– Hoeveel lokale seizoensgebonden producten bevat mijn brooddoos? …/1,5
– Hoeveel verpakking moet ik weggooien voor het maken van mijn brooddoos (zoals kaas in een pakje, yoghurt in een doosje, sap in een brikje)? …/1,5
– Hoeveel producten uit mijn brooddoos zijn bewerkt of verwerkt (zoals slaatjes, charcuterie, spreads, enz)? …/1,5
– Hoeveel variatie bevat mijn brooddoos (fruit, groenten, brood, noten) …/1,5
– Hoe plantaardig is de inhoud van mijn brooddoos? …/1,5

JOUW SCORE IS …/10

Tevreden met jouw score? Binnen twee weken deelt Leentje meer tips en receptjes voor een gezonde brooddoos! Ondertussen kan je terecht op haar blog voor meer inspiratie!

 

Beelden van Leentje Speybroeck



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.