Go fair trade met je gemeente of provincie!

Go fair trade met je gemeente of provincie!

Op 31 augustus van dit jaar viel de eer te beurt aan de provincie Antwerpen om zich als eerste provincie in Vlaanderen een FairTradeProvincie te noemen.

FairTradeGemeente is een campagne die mensen in heel Vlaanderen warm wil maken voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame landbouw. De campagne wordt ondersteund door vier organisaties: Max Havelaar, Oxfam-wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. Samen willen ze streven naar meer eerlijke en duurzame consumptie.

Wanneer je de titel van FairTradeGemeente of FairTradeProvincie krijgt, betekent dat meer dan een bordje dat je naast je deur kan hangen. Het is een bevestiging van een blijvend engagement om producten van eerlijke handel aan te kopen en fair trade te promoten.

FairTradeGemeente wil op een heel concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Als gemeente of provincie moet je dus aan 6 fair trade criteria voldoen. Laten we ons even focussen op die voor de FairTradeGemeente, want het behalen van die titel is de eerste stap richting FairTradeProvincie.

1. Lokaal bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en kiest voor fair trade koffie en voor nog minstens één ander fair trade product voor op kantoor, tijdens vergaderingen en in de cafetaria’s.

2. Winkels & horeca

Je kan duidelijk voor minstens twee fair trade producten in de plaatselijke winkels en horecazaken kiezen.

3. Scholen, bedrijven en organisaties

Een aantal scholen, bedrijven en organisaties kiest voor fair trade producten, communiceert erover en zetten educatieve campagnes omtrent Fair Trade op.

4. Media

De campagne zorgt voor zoveel mogelijk media-aandacht op lokaal en regionaal niveau zodat de lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd worden voor hun engagement.

5. Trekkersgroep

Er is een lokale trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen en die na het behalen van de titel verantwoordelijk is voor de jaarlijkse beoordeling.

6. Lokale duurzame voeding

Er wordt een nieuw initiatief gelanceerd dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten aanmoedigt, zowel thuis, op de werkvloer en op openbare plaatsen.

Check hier of jouw gemeente de titel van FairTradeGemeente al behaald heeft! Ja? Proficiat en doe zo verder! Nee? Schiet dan in actie en engageer jezelf met je gemeente!

 

via www.fairtradegemeenten.be

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.